...
aioli recept med citron

Aioli recept citron

Recept, Sås, Tillbehör

Senast uppdaterad 19 september, 2023 av Todd Svenonius

Så här gör du det bästa Aioli receptet

Är det något jag vill slå ett slag för så är det Aioli, det är så enkelt att göra och har du dessa 5 ingredienserna hemma så är det gjort på 3 minuter! Använd sen denna krämiga vitlöks aioli med citron till grönsaker, kött eller fisk.

Detta aioli receptet med citron är så himla läckert och man får passa sig lite för är du som jag, vill du ha det till allt. Det bästa är att det är så superenkelt att göra och du har förmodligen alla ingredienser hemma i ditt kök. Så låt oss sätta igång.

Vad är spansk vitlöks aioli?

Denna hemlagade aiolin med vitlök och citron blir en krämig sås som liknar majonnäs men med citron och vitlök tillsatt i.   Den har sitt ursprung i Katalonien, Spanien varför den även heter spansk aioli. Den spanska aiolin skiljer sig från den franska genom att man använder pressad citron som syra istället för vitvinsvinäger.

Hur smakar aioli?

Aiolin har en intensiv smak från vitlök, dijonsenap och i detta recept smak av citron.  Aioli har samma krämig textur av majonnäs. Du kan alltid tillsätta ytterligare smaker om du vill.

Vad är skillnaden mellan en majonnäs och en aioli?

Är aioli bara en smaksatt majonnäs? Inte riktigt!

Båda görs genom att tillsätta olja till något för att skapa en krämig emulsion. En traditionell aioli görs genom att tillsätta olivolja till mosad vitlök, medan en majonnäs använder en mer neutral olja tillsatt till ägget.  En aioli har en mycket starkare smak än majonnäs.

Idag innehåller några aioli-recept ägg och andra inte. Trots att vitlöksaioli traditionellt inte inkluderade ägg, så har jag tagit med det i detta receptet. Jag tycker det blir lite krämigare och den har fortfarande de djärva smakerna från vitlök, citronsaft och extra virgin olivolja.

Kan du göra aioli på majonnäs?

Ja, absolut att du kan, om du inte är superstrikt med definitionen.

Om du redan har en majonnäs hemma, kan du göra aioli genom att blanda i vitlök och citronsaft. Den blir bara lite annorlunda i smaken, eftersom man inte gör majonnäs på olivolja och det blir fortfarande gott.

Men eftersom det är så enkelt att göra en vitlöks aioli med citron och att den görs på ett par minuter så varför inte testa själv. Det blir ju även billigare än att köpa en färdig aioli.

Aioli recept

Kan man frysa in aioli?

Nej, detta är inget som rekommenderas. Den kommer förmodligen att skära sig när den tinar och den ser inte så god ut. Även om du säkert kan använda den måste du nog hälla av extra vätskan eller försöka få ihop den igen.

Eftersom det bara tar några minuter att göra en aioli, och du kan förvara den i kylskåpet så finns det ingen anledning att inte göra den, när du behöver den.

Smakvarianter på aioli

Detta är ett grundläggande aioli-recept med bara 5 ingredienser, men det finns så många sätt att göra och smaksätta en aioli. Här är några fler tips:

Rostad vitlök – rostad vitlök-aioli är vansinnigt gott. Rosta helt enkelt din vitlök i ugnen och skala sedan innan du använder den i detta aioli-recept.
Lägg i färska örter – De mest populära alternativen brukar vara dill, dragon, rosmarin, koriander, persilja eller basilika – men inte alla tillsammans!
Hetta – Tack vare den krämiga såsen och smaken av vitlök så testa med att lägga i hackad jalapenos, chili flakes, chili pulver eller spansk peppar.
Smaksatt olja – Byt den vanliga olivoljan med en smaksatt olja till exempel tryffelolja.

Har du någon speciell krydda eller smak som du brukar använda? Berätta gärna i kommentaren nedan!

aioli recept med citron

Bästa Aioli receptet med citron

Detta aioli receptet med citron är så himla läckert risken är att man vill ha det till allt. Superenkelt att göra och du har förmodligen alla ingredienser hemma i ditt kök.
4.25 from 16 votes
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 2 minuter
Tillagningstid: 3 minuter

Köksutrustning

 • Stavmixer

Ingredienser

 • 1 stort ägg rumstemperatur
 • 4 vitlöksklyftor pressade
 • 1 tsk Dijon senap
 • 1 msk citronsaft
 • ¼ tsk salt
 • 2 ½ dl olivolja extra virgin

Gör så här

 • Pressa vitlöksklyftorna och blanda med saltet. Se till att det blir som en fin pasta.
 • Knäck ägget i en hög skål. (jag brukar använda en tillbringare)
 • Tillsätt vitlökspastan, citron och Dijon senap ovanpå ägget. Vispa inte eller rör inte.
 • Häll i oljan ovanpå alla ingredienser. Återigen, vispa inte eller rör om.
 • Sänk försiktigt ned en stavmixer i botten av skålen så att den hamnar där ägget är. Blanda på låg effekt i ungefär 20 sekunder (utan att röra eller flytta på stavmixern), tills du ser att det mesta av skålen har blivit vit.
 • Börja sedan långsamt flytta mixern uppåt, utan att lyfta blandaren ut i luften. När du når toppen av oljan, flytta långsamt tillbaka till botten. Flytta den upp och ner så här några gånger, tills aioli formas.

Tips och trix

Servera din aioli till:

 • Lax
 • Hummer
 • Rostade kronärtskockor
 • Ugnsbakad sparris
 • Pommes frites
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?
du kanske också gillar…