...
Ghee klarifierat smör

Senast uppdaterad 1 november, 2023 av Helene

Ghee – klarifierat smör – skirat eller klarat smör

Kärt barn har många namn, ghee, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Det är rent smör utan mjölkprotein. Det innehåller inget vatten och är därför tyst i pannan när det hettas upp, till skillnad från vanligt smör som fräser. Produkten är idealisk till att steka kött och fisk i höga temperaturer. Perfekt om du inte vill använda olja när du steker. Ytan blir gyllenbrun och frasig utan att bränna fast.

Ghee är läcker med en nötig arom. Det är lätt att göra hemma, perfekt för de som är mejerikänsliga och billigare än vad du kan köpa i butiken.

Jag lärde mig att göra ghee för flera år sedan efter att jag hade läst om fördelarna med Bulletproof Coffee.  Innan dess hade jag inte använt ghee i någon större utsträckning. Men nu när jag verkligen upplevt alla fördelar med ghee och göra den själv, kan jag inte vara utan den i köket. Det är otroligt enkelt att göra och bra för dem som följer en specifik mejerifri diet som paleo eller Whole30.

Varför älskar jag ghee? Det är hyllstabilt och har en hög rökpunkt. Det betyder att det är ett bra matfett och att du kan steka med det. Den har också en tydlig söt och nötaktig smak som bara är utsökt god i så många olika recept.

Fördelar med ghee

 • Tål höga temperaturer

  Klarifierat smör / ghee tål hög värme vid stekning och bränner inte. Det är lite som olja. Detta gör att det ger en bra stekyta, superbra om man snabbt vill ge köttet en fin yta på hög värme.

 • Perfekt till Rösti och Raggmunk

  Om du ska steka något länge som till exempel rårakor, raggmunk eller rösti, så är ghee perfekt till detta. Recept på raggmunk hittar du här

 • När du friterar

  Ghee är utmärkt att fritera i, man friterar då vid något lägre temperatur (140 grader) än olja (160-180 grader). Det ger bra smak men håller sig inte frasigt/krispigt lika länge som olja – så om du vill använda dig av ghee när du friterar, se till att göra det precis innan servering.

Ghee som medicin

Ghee har använts i flera tusen år i indisk/ayurvedisk matlagning. Det har många positiva effekter på kroppen speciellt för matsmältningen och kroppens näringsupptag. Dessutom sänker det eventuell hetta (eld) i kroppen och är toppen för hudproblem… I Indien använder man det till och med för att gå ned i vikt, då med medicinskt tillsatta örter. Det har även forskats mycket på ghee och dess medicinska egenskaper.

Ghee mot vanliga besvär (enligt Ayervediska läkare)

 • Förstoppning och trög mage. ta 2 matskedar ghee i varm mjölk/rismjölk på kvällen innan du går och lägger dig.
 • Torr hud. 1 msk ghee i maten om dagen.
 • Torra slemhinnor i näsa, huvudvärk och trötthet. Snorta upp en droppe ghee i var näsborre på morgonen när du vaknar.
 • Brännande känsla i händer och fötter. Massera kroppsdelarna med ghee.
 • Migrän, för friskhet i sinnet och minnet. 2 droppar ghee i näsborrarna vid besvär.
 • Stark stress. Vid stress förbränner kroppen mycket fett och kan lätt bränna ut sig. 1 msk ghee i maten om dagen smörjer på ett hälsosamt sätt. Ta bort alla form av, friterad mat, undvik också för mycket olivolja under stress.

Vad händer om du kokar ghee för länge?

Ja, du kommer att sluta med brynt smör. Det betyder bara att de mjölkfasta partiklarna på botten blev riktigt karamelliserade och smöret börjar lukta som kola. Det är absolut inte fel, det blir bara lite annorlunda.

Första gången jag gjorde ghee var den för länge i kastrullen och jag trodde att den var förstörd, men sen insåg jag, ”hmmm, det här luktar väldigt mycket som kola.” Tack och lov kastade jag inte den, så använde det på grönsaker och blomkålris. Åh mamma mia, sååå gott!

Ghee – Rena guldet i matlagning!

Vanligt smör innehåller 80 procent fett. Resten är bland annat vatten, värmekänsliga proteiner och mjölksocker. Efter lång varsamt småputtrande är det lätt att ta hand om det rena fettet. Rena guldet i matlagningen.

Ghee är mycket hållbart och det håller ett par månader i kylen.  Dock har jag försökt förvara det i rumstemperatur, men jag tycker det får en liten härsken smak efter en ett par dagar.

Den långa hållbarheten kommer av att fettet nu är 100 procent rent utan protein, socker och vatten som utgör stor del av vanligt smör. Bakterier trivs i fukt och här finns inte en droppe kvar.

100 procent kanske inte är riktigt sant eftersom då måste avskiljningen vara total. Man kommer långt med en sil och en linneduk / melittafilter men någon garanti att allt är avskiljt kan jag inte garantera. Men det kan  vara så att den som är måttligt allergisk mot laktos eller mjölkprotein kan tåla ghee. Kan vara värt att prova i liten mängd om allergin inte är allvarlig.

Ghee klarifierat smör

Ghee

Kärt barn har många namn, ghee, klarifierat, skirat, klarat smör är samma sak. Det är rent smör utan mjölkprotein.
4.98 from 46 votes
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 4 minuter
Tillagningstid: 1 timme

Ingredienser

 • 500 gr osaltat smör gärna ekologiskt

Gör så här

 • Lägg smöret i en tjockbottnad kastrull eller i en emaljerad gryta. En obehandlad järngryta kan ge bismak.
 • Smält på låg värme. Smöret ska knappt bubbla alls. Rör inte i smöret under tiden. Se till att inte smöret blir över 110 grader.
  Det kan ta allt från 20 minuter till runt en timme, beroende på hur svag värme din spis kan åstadkomma.
 • Mjölksockret samlar sig i flockar med andra ämnen.
 • När smöret smälter skiktar det sig. Vattnet kommer att ånga bort. Mjölkproteinet kommer att sjunka och koagulera. Denna bottensats och ett tunt lager på toppen är det som ska bort. När bottensatsen är ”platt” och det inte rör sig partiklar upp och ner är det färdigt. 
 • Du kan välja att skumma ytan under tiden det sjuder, men jag låter bli eftersom jag vill ta vara på alla potentiella aromämnen.
 • Förbered en glasburk med tättslutande lock. Den ska vara absolut ren. Du behöver också en sil och en ren linneduk.
 • Efter 3 timmar häller du försiktigt och långsamt smöret genom den linneduksklädda silen ner i burken.

Video

Tips och trix

Om man vill kan man smaksätta med salt för att ha ”färdigt smör” till mackan eller smaksätt med tex vitlök för vitlökssmör.
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?
du kanske också gillar…