Jag älskar rostad vitlök! Den går att äta som den är eller mosa den med en gaffel och användas i matlagning. Tänk dig att du har rostat ditt bröd och du brer över en blandning av rostad vitlök, creme fraiche, eller varför inte ha samma blandning på toppen av din bakade potatis.

För många år sedan visade en vän till mig hur man rostar hel vitlök och äter dessa varma, smakrika klyftor direkt ur den hela vitlöken. Det är så superenkelt. Och perfekt för vitlöksälskare!

Rå vitlök

När du rostar vitlök förändras den så att det är lättare att smälta för magen. Du kan äta mycket mer vitlök om det är helt kokt eller rostad, med färre biverkningar än du skulle få av att äta rå vitlök. Detta har att göra med enzymet allinas.

En hel eller oskalad vitlök luktar i sig själv inte mycket, men pressad eller skuren sprider den en stark lukt som vi alla vet. I vitlöken finns från början ett ämne som heter allin, som inte luktar mycket, men när löken exempelvis pressas så frigörs enzymet allinas som omvandlar alliinet till allicin, som utgör den typiska aromatiska, kraftiga vitlöksdoften vid matlagning. Och som bara doftar helt ljuvligt.  Har man sen vitlöken i rumstemperatur har det mesta av allicinet efter ett par dagar brutits ner till i stort sett luktlösa föreningar.

Grillad vitlök

Rostad vitlök

Rostad vitlök får en söt och lätt kryddig smak och passar perfekt som smakhöjare till många olika röror och maträtter.
5 från 2 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 35 minuter

Ingredienser

  • 1 vitlök hel oskalad
  • 1 tsk olivolja
  • 1 nypa salt

Gör så här

  • Sätt på ugnen på 175 grader.
  • Skala och kasta bort det yttre skiktet som känns lite som papper. Ha kvar höljet runt varje enskild vitlöksklyfta.
  • Skär sedan bort toppen på vitlöken så varje enskild vitlöksklyfta syns.
  • Lägg vitlöken i muffinsplåt eller en ugnssäker form. (En muffinsplåt fungerar utmärkt för detta eftersom den hindrar vitlöken från att rulla runt.)
  • Häll på olja och en nypa salt över varje exponerat huvud. Gnid gärna in olivoljan över alla öppna skurna ytor.
  • Täck den med aluminiumfolie och placera vitlöken i mitten av ugnen.
  • Grädda i 30-40 minuter, Sätt på timern eller tills klyftorna är lätt bruna och känns mjuka när man trycker på dem.
  • Låt de svalna och ta ur de rostade vitlöksklyftor från deras skal. Låt vitlöken svalna så du inte bränner dig. Använd en liten liten kniv och ta ur vitlöken eller använd en cocktailgaffel eller fingrarna för att dra eller pressa de rostade vitlöksklyftor ur deras skal.
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!