Omvandlingstabell och temperaturer på svenska och engelska!

Hur många matskedar går det på en deciliter? Hur mycket motsvarar en kaffekopp? Hur mycket är en cup i ett engelskt recept? Hur många gram är 1 liter vetemjöl?

Detta är frågor vi ställer oss ibland när vi hittat ett smarrigt recept på Facebook, men där alla måtten är på engelska. Då står man där och så börjar man googla för om du är som jag, så har man inte en aning om vad de olika måtten står för.  Det är då man kan behöva en omvandlingstabell! Här har du vad du kan tänkas behöva när du gör recepten.  Är det så att du tycker att du inte fått svaret bland mina tabeller så skicka mej gärna ett email så kan vi säkert hjälpa dig med din fråga.  Vi har även en tabell för temperaturskillnaden i varmluftsugn och vanlig ugn. Nu hoppas vi att dessa omvandlingstabeller och temperaturer hjälper dig i köket.

Förhållande mellan olika måttsatser

1 liter = 100 cl = 1000 ml
1 dl = 6,7 msk = 20 tsk = 100 ml
1 msk = 3 tsk = 15 krm = 15 ml
1 tsk = 5 krm = 5 ml
1 kryddmått = 1 ml
1 kkp (kaffekopp) = 1,5 dl
1 tkp (tekopp) = 2,5 dl

Engelska och Amerikanska mått

1 pound (lb) = 454 g
1 ounce (oz) = 28,35 g
1 US gallon = 3,8 liter
1 liquid quart = 9,5 dl
1 liquid pint (US) = 4,7 dl
1 dry pint (US) = 5,5 dl
1 imperial pint (EN) = 5,7 dl
1 cup (US) = 16 tablespoons = 2,4 dl
1 imperial cup (EN) = 20 tablespoons = 2,8 dl
1 fluid ounce (US) = 29,6 ml = 2 msk
1 imperial ounce (EN) = 29,6 ml = 2 msk
1 tablespoon = 3 teaspoons = 15 ml = 1 msk
1 teaspoon = 5 ml = 1 tsk
1 ml = 0,034 fluid ounces
1 liter = 0,264 gallon = 1,06 quarts  

Celsius till Fahrenheit

Fahrenheit (°F) är den som används i USA, Karibien och andra delar i världen. På Fahrenheits temperaturskala ligger vattnets fryspunkt på 32°F och kokpunkten på 212°F. En grad Fahrenheit är detsamma som fem niondelar Celsius. Men det brukar hjälpa föga, man vill ju veta gradantalerna direkt och här nedan ser du omvandlingen från Celcius till Farhenheit.

Celsius Fahrenheit
100°C 212°F
125°C 257°F
150°C 302°F
175°C 347°F
200°C 392°F
225°C 437°F
250°C 482°F
275°C 527°F
300°C 572°F
325°C 617°F
350°C 662°F
375°C 707°F

Temperaturskillnad mellan varmluftsugn och vanlig ugn

Idag skrivs fortfarande många recept att man använder vanlig ugn, men mer och mer börjar vi använda en varmluftsugn. Kanske är vi vana vid att laga i den vanliga ugnen men så kommer vi till ett kök där de har en varmluftsugn och du kanske då funderar på hur mycket är 200 grader i en varmluftsugn.  Detta är vanligare än du tror. När man lagar man i en varmluftsugn skiljer sig temperaturen. En vanligt ugn måste vara varmare på grund av att luften inte cirkulerar runt den. Tiden i recepten du följer är dock alltid densamma, det är temperaturen som du måste korrigera. I våra Wernamaten recept så skriver vi hänvisar till en varmluftsugn.

Så här räknar du om temperaturen!

Vid lägre gradantal är det ingen skillnad på varmluftsugn och vanlig ugn. Ju högre upp man kommer i temperatur, desto större blir skillnaden – ungefär. I den här enkla tabellen ser du temperaturskillnad i varmluftsugn och vanlig ugn.

I varmluftsugn räknar man med att temperaturen blir lagom om man minskar receptets angivna gradtal med cirka 10 procent. Kolla gärna bruksanvisningen som gäller för din ugn. Exempelvis gräddas bullar vid 225° i varmluft, istället för 250°, som är brukligt i vanlig ugn.

Man kan även ha som tumregel att ungefär runt 20°-25° ner brukar fungera.

Höj temperaturen med ca 20-25°C när du använder en gasugn jämfört med en vanlig ugn.

Vanlig ugn Varmluftsugn
50°C 50°C
75°C 75°C
100°C 90°C
125°C 100°C
150°C 130°C
175°C 160°C
200°C 180°C
225°C 200°C
250°C 225°C
275°C 250°C

Hur mycket väger olika mjölsorter?

Ni har säkert hört bakexperterna tala om att man aldrig ska mäta mjöl i deciliter eller liter, utan att alltid väga mjölet. Det finns en anledning till detta, alla mjölsorter väger olika och motsvarar olika mängd. Därför blir det lite av en chansning att mäta mjöl med decilitermått. Så om du kan, väg ditt mjöl och du kommer att se skillnad. Här en lista i bokstavsordning, över de vanligaste mjölsorterna och hur mycket de väger.

Bakpulver
1 msk = 15 g

Blandmjöl
1 liter = 500-550 g
1 dl = 50-55 g

Bovetemjöl
1 dl = 60 g

Grahamsmjöl
1 liter = 600-625 g
1 dl = 60 g

Havregryn
1 dl = 30 g

Kli, fint (Vetekli & Kruskakli)
1 liter = 285 g
1 dl = 35 g

Kli, grovt (Vetekli & Kruskakli)
1 liter = 500 g
1 dl = 20 g

Kornmjöl
1 liter = 475-500 g
1 dl = 50-55 g

Majsstärkelse (Maizena)
1 dl = 55 g

Majsmjöl
1 dl = 55-60 g

Mandelmjöl
1 dl = 50 g

Potatismjöl
1 dl = 80 g

Rågmjöl, finmalet
1 liter = 500-550 g
1 dl = 50-55 g

Rågsikt
1 liter = 500-575 g
1 dl = 55-60 g

Sojamjöl
1 liter = 600 g
1 dl = 60 g

 Vetemjöl

1 liter = 575-625 g
1 dl = 60 g

 

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!