Langos är för många av oss förknippat med festivaler, marknader och härliga sommardagar.
Vilket land kommer Langos från?
Langos är ett ungerskt friterat bröd, ibland kallad för ungersk pizza. Det är en favorit bland street food som består av jäst, potatis, vatten och mjöl.
Detta mellanmål blev en del av landets kök för flera hundra år sedan. Idag är det en populär aptitretare eller mellanmål som vanligtvis bara toppas med gräddfil, riven ost, vitlöksolja eller ketchup.
Langos utan fritös
Langos är lättlagat och ljuvligt gott. Själv använder jag aldrig en fritös utan lagar den i en tjockbottnad kastrull eller panna. Det bästa resultatet får du om du värmer upp oljan till 180 grader. Testa gärna innan med en bit vitt bröd eller ta en liten bit av degen för att se om oljan är tillräckligt varm
Langos med räkor
Jag gillar att variera mina langos med olika toppings och röror. Räkor är en av mina favoriter. Jag brukar köpa eller handskala stora räkor. Gräddfil, löjrom, västerbottenost (riven) och självklart lite hackad rödlök, ibland toppar jag med färsk dill.
Langos med Nutella
Om du vill göra en perfekt söt efterrätt eller snacks, så testa att ha nutella och skivad banan som topping. Mitt tips är då att lägga lite 2 tsk florsocker i degen. Detta är gudomligt gott.
Langos med bacon och ost
Detta är en av mina langos favorit röror. Stekta bacontärningar, gräddfil med vitlök, hackad rödlök och riven västerbottenost. Se till att du alltid äter din Langos varm, den blir inte lika god kall. Själv plastar jag in min langosdeg i portioner och sen stoppar jag in dessa i frysen för att sen ta fram när jag får gäster.

Langos
Ingredienser
- 25 g jäst
- 3 dl vatten ljummet
- 1 stor kokt potatis ca 90 gram nykokt
- 1 tsk salt
- 7 dl vetemjöl special
- 1 dl mjöl till utbakning
- 5 dl olja till fritering
Vitlöksolja
- 4 vitlöksklyftor
- 1 dl olivolja
Topping
- 2 dl gräddfil eller crème fraiche
- 1-3 vitlökar
- salt
- hackad rödlök
- riven västerbottenost
Gör så här
- Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.Starta timern
- Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 10 bitar (för 10 port). Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.Starta timern
- Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad kastrull eller panna och hetta upp oljan till 180°C. Prova med en liten bit vitt bröd.
- Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan ca 3-4 minuter på var sida tills färgen är gyllengul. Vänd dem efter halva tiden. Låt svalna på galler med hushållspapper under.
Vitlöksolja
- Rör samman pressad / riven vitlök och olivolja och pensla langosarna med blandningen.
Topping
- Smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Lägg det på brödet tillsammans med stekta bacontärningar och hackad rödlök. Langosen är godast nyfritterade.
Hur gör du för att frysa in degen? Jäser du den först? Och när du tar fram den, tina och fritera på en gång?
Om du vill frysa degen gör det efter jäsningen. Forma degen innan du lägger in den i frysen och när du vill ta fram och använda den, se till att den är tinad och rumsvarm innan du friterar den. Så den jäser lite till.
Vet jag att jag ska frysa degen brukar jag även lägga i lite extra jäst i degen.
Väldigt goda och lätta att göra