...
Langos

Langos recept

Måltider, Street food

Senast uppdaterad 1 november, 2023 av Helene

Langos är för många av oss förknippat med festivaler, marknader och härliga sommardagar.

Vilket land kommer Langos från?

Langos är ett ungerskt friterat bröd, ibland kallad för ungersk pizza. Det är en favorit bland street food som består av jäst, potatis, vatten och mjöl.

Detta mellanmål blev en del av landets kök för flera hundra år sedan. Idag är det en populär aptitretare eller mellanmål som vanligtvis bara toppas med gräddfil, riven ost, vitlöksolja eller ketchup.

Langos utan fritös

Langos är lättlagat och ljuvligt gott. Själv använder jag aldrig en fritös utan lagar den i en tjockbottnad kastrull eller panna. Det bästa resultatet får du om du värmer upp oljan till 180 grader. Testa gärna innan med en bit vitt bröd eller ta en liten bit av degen för att se om oljan är tillräckligt varm

Langos friteras i gryta

Langos med räkor

Jag gillar att variera mina langos med olika toppings och röror. Räkor är en av mina favoriter. Jag brukar köpa eller handskala stora räkor. Gräddfil, löjrom, västerbottenost (riven) och självklart lite hackad rödlök, ibland toppar jag med färsk dill.

Langos med Nutella

Om du vill göra en perfekt söt efterrätt eller snacks, så testa att ha nutella och skivad banan som topping.  Mitt tips är då att lägga lite 2 tsk florsocker i degen. Detta är gudomligt gott.

Langos med bacon och ost

Detta är en av mina langos favorit röror. Stekta bacontärningar, gräddfil med vitlök, hackad rödlök och riven västerbottenost.  Se till att du alltid äter din Langos varm, den blir inte lika god kall. Själv plastar jag in min langosdeg i portioner och sen stoppar jag in dessa i frysen för att sen ta fram när jag får gäster.

Langos

Langos

Langos tar lite tid att göra men så gott. Perfekt att bjuda sina vänner på om man vill imponera. De friterade potatisbröden är oerhört goda med olika toppings.
5 from 3 votes
Skriv ut Pin Rösta
Tillagningstid: 1 timme 30 minuter
Portioner: 10 port
Kalorier: 161kcal

Ingredienser

  • 25 g jäst
  • 3 dl vatten ljummet
  • 1 stor kokt potatis ca 90 gram nykokt
  • 1 tsk salt
  • 7 dl vetemjöl special
  • 1 dl mjöl till utbakning
  • 5 dl olja till fritering

Vitlöksolja

  • 4 vitlöksklyftor
  • 1 dl olivolja

Topping

  • 2 dl gräddfil eller crème fraiche
  • 1-3 vitlökar
  • salt
  • hackad rödlök
  • riven västerbottenost

Gör så här

  • Rör ut jästen i ljummet vatten och blanda med riven potatis, salt och vetemjöl. Arbeta till en slät blank, ganska lös deg som får jäsa 35-40 min.
    Starta timern
  • Ta upp degen på mjölat bakbord. Arbeta in lite mer mjöl och dela degen i 10 bitar (för 10 port). Kavla ut dem till ovaler, ca 15 cm långa. Låt dem jäsa ca 10 min på väl mjölat bakplåtspapper.
    Starta timern
  • Häll 3-4 cm olja i en tjockbottnad kastrull eller panna och hetta upp oljan till 180°C. Prova med en liten bit vitt bröd.
  • Fritera langosbröden, ett och ett, i oljan ca 3-4 minuter på var sida tills färgen är gyllengul. Vänd dem efter halva tiden. Låt svalna på galler med hushållspapper under.

Vitlöksolja

  • Rör samman pressad / riven vitlök och olivolja och pensla langosarna med blandningen.

Topping

  • Smaksätt gräddfil eller crème fraiche med pressade vitlöksklyftor och lite salt. Lägg det på brödet tillsammans med stekta bacontärningar och hackad rödlök. Langosen är godast nyfritterade.

Tips och trix

Ät och njut av en nylagad varm Langos!
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

Nutrition

Kalorier: 161kcal | Carbohydrates: 24g | Protein: 3g | Fat: 5g

Langos

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

3 Kommentarer

  1. Ulrika

    5 stars
    Hur gör du för att frysa in degen? Jäser du den först? Och när du tar fram den, tina och fritera på en gång?

    Svara
    • Helene

      Om du vill frysa degen gör det efter jäsningen. Forma degen innan du lägger in den i frysen och när du vill ta fram och använda den, se till att den är tinad och rumsvarm innan du friterar den. Så den jäser lite till.
      Vet jag att jag ska frysa degen brukar jag även lägga i lite extra jäst i degen.

      Svara
  2. Lena olsson

    Väldigt goda och lätta att göra

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…