...

Hollandaisesås recept

Förrätt, Lunch, Recept, Sås, Tillbehör

Senast uppdaterad 10 november, 2023 av Helene

Betalt samarbete med Cervera!

Hollandaisesås är en klassisk krämig sås som är perfekt till frukost, brunch och middag! Det är inte så knepigt att vispa en hollandaise om du följer receptet och har lite känsla, då grejer du det här!  Häll den ovanpå pocherade ägg, ägg Benedict, kokt vit sparris, lax eller till andra recept för att få den där extra goa såskänslan.

Om du gjort ägg Benedict tidigare har du förmodligen haft denna härligt mustiga och smöriga såsen till. Den har en krämig konsistens och smakerna smälter ihop med ingredienser som ägg, sparris eller lax.

Många tycker att den här såsen kan verka lite på den ”fina sidan” och gör den inte för att den tycks vara svår att få till, men den är faktiskt väldigt lätt att göra! Men som många andra blandningar kan rädslan att den kommer att skära sig eller att äggulan blir hård göra att du inte försöker dig på att göra den. Så därför, tänkte jag att jag går igenom steg för steg för att göra en perfekt hemlagad hollandaisesås.

Hur du gör en hollandaisesås i en mixer

För att göra detta recept, värmer du först upp smör (och det måste vara varmt!) Och häller smöret sakta i den blandade äggule-blandningen för att skapa en sammetslen mjuk sås.

Smält smöret på plattan eller i en mikrovågsugn tills det är varmt. Låt vasslen sjunka ner till botten.
Vispa ihop äggulorna, citronsaften, lite salt och lite vatten  i en högeffektiv mixer och blanda i 15 – 20 sekunder.
Häll långsamt i det varma smöret i blandningen när mixern är igång.
Använd så mycket smör du önskar tills du får den konsistens du vill ha.
Häll såsen i en liten skål eller servera den tillsammans med din måltid!

Hur du får ihop en hollandaisesås som har skurit sig.

Hemligheten till att få rätt konsistens beror på det varma smälta smöret. Du måste se till att smöret är tillräckligt varmt, att bara smälta smöret räcker inte.

Men om din sås skär sig, så finns det tips som kan hjälpa dig att få ihop den igen. Här kommer tre olika sätt som du kan prova för att få liv i din sås igen.

 • Blanda 1-2 msk kokande vatten: När du vispar, tillsätt långsamt det varma vattnet och blanda tills konsistensen är rätt.
 • Lägg i en extra äggula: Medan mixern är på eller när du vispar kraftigt, tillsätt en extra äggula tillsammans med en tesked varmt vatten i mixern och blanda tills den blir perfekt krämig.
 • En extra äggula i en annan kastrull: knäcka en ny äggula i en annan kastrull och försiktig häll den skurna såsen ner i äggulan under kraftig vispning. Fortsätt därefter som vanligt.

Kan jag använda en stavmixer?

Ja absolut! Om du har en stavmixer, lägg i alla ingredienser utom det heta smöret. Starta din mixer, se till att den är stadigt placerad i botten av burken och droppa långsamt i smöret. Som tidigare, när den börjar tjockna och den får den konsistens du vill ha  och du hällt i så mycket smör du vill är du klar!

Hur värmer du upp din hollandaisesås?

Även om denna sås serveras bäst nygjord, så går det bra att värma upp den igen. Var väldigt försiktig när du värmer den igen, annars kan det hända att äggen i såsen börjar koagulera och din sås går inte att rädda.  Här är två alternativ för uppvärmning – var bara försiktig!

 • Mikrovågsugn: Lägg hollandaisesåsen i en glasskål och värm i mikrovågsugnen med 10 sekunders intervaller. 10 sekunder – öppna mikron, känn om såsen är varm. Upprepa denna process tills din sås är helt uppvärmd.
 • Vattenbad: Ställ den bara i vattenbad, inte varmare än 50°. Efter 20-30 minuter kan man röra runt lite med en visp. Efter ytterligare 30 minuter är det genomvarm och man kan vispa den jämn och servera. Varmhållning fungerar också in vattenbadet.

Hollandaisesås

Hollandaisesås är en klassisk krämig sås som är perfekt till frukost, brunch och middag!
4.82 from 38 votes
Skriv ut Pin Rösta
Portioner: 4 port

Köksutrustning

 • Ballongvisp
 • Kastrull med runda kanter
 • Blender

Ingredienser

 • 3 äggulor
 • några droppar vatten
 • 250 gr osaltat smör
 • cayennepeppar
 • några droppar citron

Gör så här

I Kastrull

 • Smält och värm smöret så att vasslen sjunker till botten. Ställ åt sidan
 • Använd nu en ganska vid kastrull som har en rundning i botten och en ballongvisp. (man vill inte att äggula fastnar i kanterna)
 • Häll i några droppar vatten och några droppar citron i kastrullen (1 msk ungefär beronde på kastrullen)
 • Lägg i de tre äggulorna
 • Ta med lite lite salt i från början. Saltet hjälper till att binda samman emulsionen.
 • Medelvärme på spisen och börja vispa. Detta tar några minuter, vispa det fluffigt, fortsätt vispa tills det går ner till en ganska tjock kräm. Håll koll på värmen
 • Om det börja ryka om äggulorna - sänk värmen på plattan
 • Börja tillsätta smöret i små små mängder, se till att vasslen som ligger i botten på grytan, inte följer med in i såsen. Äggulorna binder nu upp smöret och därefter kan du hälla på i lite raskare takt i slutet.
 • Smaka upp såsen med lite cayennepeppar och salt.

Tips och trix

Man kan med fördel testa och lägga till en knivsudd dijonsenap!

Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

3 Kommentarer

 1. Per Källberg

  3 stars
  400g smör till tre äggulor spricker oavsett hur man vispar värmer. Min sprack tre gånger när jag gjorde den. Varje gång tillförde jag en äggula. Tre gulor och 200g smör är rimligt. Addera varen eller lite citronsaft för att få den perfekta konsistensen.

  Svara
  • Per Källberg

   För mig också.

   Svara
   • Helene

    Hmm jag gjorde den senast förra veckan utan problem. Jag ska göra med 200g smör i nästa vecka och om den blir bra ändrar jag i receptet.

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?
du kanske också gillar…