...
hovmastarsas

Hovmästarsås recept

Sås, Tillbehör

Senast uppdaterad 1 november, 2023 av Helene

Hovmästarsås är en traditionell svensk sås som ofta serveras med rätter som gravlax eller andra sorters fisk och skaldjur. Den utmärker sig med sin distinkta smak som kommer från en kombination av dill, senap och socker, och är berömd för sin balans mellan sötma, syrlighet och kryddighet.

I det klassiska receptet kombineras svensk och fransk senap för att skapa en djup och nyanserad smak.

Vitvinsvinäger läggs till för att ge såsen dess karaktäristiska syrlighet, medan strösocker ger en subtil sötma. Allt detta binds samman med rapsolja, vilket ger såsen dess krämiga textur.

Jag själv föredrar Mannerströms recept!

Dillen, som är fint hackad, bidrar med fräschör och kompletterar de andra smakerna.

Hovmästarsås är enkel att förbereda och kan lagras i kylskåp i en lufttät behållare, vilket gör det till en praktisk sås att ha till hands för alla dina fisk- och skaldjursbehov.

Servera den gärna till en läcker gravad lax eller en kallrökt lax.

Vad gör man när hovmästarsåsen skär sig?

Om såsen skär sig, starta om med en liten mängd ny senap och vinäger. Kom ihåg att alla ingredienser bör vara av samma temperatur. Om såsen blir för tjock, tunna ut den med lite vatten.

Vad är det för skillnad på hovmästarsås och Gravlaxsås?

När dill inte ingår benämns hovmästarsåsen ofta som senapssås. Denna sås kan även betecknas som gravlaxsås, som vanligtvis innehåller en starkare senap, men i grunden är det en hovmästarsås.

Ursprunget till namnet hovmästarsås ligger i att den ursprungligen tillreds vid bordet av en hovmästare.

hovmastarsas

Hovmästarsås

Hovmästarsås ala Mannerström
5 from 2 votes
Skriv ut Pin Rösta

Ingredienser

  • 1 knippe dill
  • 2 msk senap
  • 1 msk dijon senap
  • 3 msk strösocker eller rörsocker
  • 1 msk HP-sauce
  • ½ citron, saften
  • 1 msk rödvinsvinäger
  • 1 msk japansk soja Kikkoman
  • några stänk worchestersås
  • ½ tsk vitpeppar helst nymalen
  • dl rapsolja
  • 1 tsk espresso kaffe valfritt

Gör så här

  • Blanda finskuren dill (inte hackad), socker, senap och Dijon senap med en gaffel eller ballongvisp.
  • Tillsätt vinäger, worchestersås, HP-sauce, nymalen vitpeppar och citron
  • Rör i rapsoljan sakta
  • Tillsätt sojan och lite stänk av espressokaffet
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…