...
Soltorkade tomater

Egna soltorkade tomater

Recept, Tillbehör, Vegetariskt

Senast uppdaterad 21 september, 2023 av Todd Svenonius

Så här gör du torkade tomater

Det är väldigt enkelt och smidigt att göra egna soltorkade tomater i ugnen. Själv fördrar jag hemgjorda än de köpta på burk. Dels vet du vad du får i dig och så har vi den där känslan när det är hemlagat.

Det bästa med tomater är att vi kan köpa dem året runt. Vissa har är söta, vissa har mindre smak och vissa är ibland lite mjöliga.  Odlar du själv får du dessutom den där extra goda smaken eller hur? Tänk alla sallader som vi gör med tomater, färska, torkade och inlagda.  Blir du lite skrämd av att försöka dig på att göra egna torkade tomater?  Som sagt att göra hemlagade soltorkade tomater är förvånansvärt enkelt! Och det är mycket billigare än att köpa dem i affären.

VAD är soltorkade tomater?

Vad är soltorkade tomater? Precis som det låter är soltorkade tomater tomater som har torkats ut. Det som händer är att det blir en naturligt söt och lite syrlig smak som är helt utsökt. Prova dig gärna fram med olika varianter cocktailtomater, plommontomat, kvisttomat, körsbärstomat eller varför inte odla själv. Välj gärna ekologiska tomater så blir det ännu bättre.  Tomater innehåller mest A-vitamin och C-vitamin.

Även om de kallas soltorkade tomater, finns det flera metoder för att göra dem. Det uppenbara sättet är att torka tomater i solen, men den metoden kanske inte är så bra för oss här uppe i norden. Andra metoder kan vara en svamptork eller mattork, men eftersom jag vet att många inte har någon, ville jag visa ett mer vanligt sätt.

Så jag ska visa dig hur man gör soltorkade tomater i ugnen istället!

Hemmagjorda soltorkade tomater

Näringen i soltorkade tomater

Är soltorkade tomater bra att äta? Ja! De har faktiskt samma näringsämnen som färska tomater. Det gör att de fyller på våra kroppar med vitamin A, vitamin C, vitamin K, tiamin, niacin, riboflavin, järn, magnesium, kalium och kostfiber. Allt är mer koncentrerat eftersom vatteninnehållet tas bort.

Med det sagt, om du följer en lågkolhydrat- eller keto-dietplan, var försiktig med socker och kolhydrater i soltorkade tomater. Liksom all torkad frukt är de ganska kalori- och kolhydrat rika, men mycket mindre än andra torkade frukter.

Själv tycker jag mycket om tomater och jag fullkomligt älskar torkade. Därför får jag ibland hålla igen för att inte äta upp alla på en gång. Jag använder dem i många av mina recept för att smaka av, eller höja smaken i en rätt.

Hur man gör soltorkade tomater i ugnen?

Hur gör du soltorkade tomater i ugnen? Det är lätt. Allt du behöver är tomater och havssalt! Skiva tomaterna i hälften, ta bort de delar som fästs på stjälkarna, strö över havssalt och in i ugnen.  Det är ganska enkelt och här kommer några tips:

Använd små tomater

Jag köper alltid de små tomater som är tillgängliga när jag går och handlar, det kan vara körsbärs- plommon eller kvisttomater.  Mindre tomater har mindre vatten och frön, varför dessa torkar ut snabbare och smaken blir godare i min mening.

Håll igen på saltet

Eftersom tomaterna kommer att krympa mycket när de torkar, så var noga med att inte lägga för mycket salt. Var lätt på handen när du strö på saltet.

Krydda med kryddor före eller efter.

Använd de kryddor du gillar! Jag gillar att strö över lite italiensk salladskrydda i slutet av torkningen. Torkade kryddor fungerar bäst för hemlagade soltorkade tomater. Och faktum är att Du kan antingen krydda till dem i slutet eller välja att ha med dem i början när du sätter in dem i ugnen.

Pressa till tomaterna efter halva tiden.

Använd en spatel eller gaffel för att trycka på/nagga tomaterna efter cirka 2 timmar (halva tiden). Du pressar ur lite av vattnet och saften och detta hjälper dem att torka ut snabbare. Var försiktig – den varma vätskan kan kan spruta på dig

Öppna ugnsluckan

Om du tycker att det tar alltför lång tid att torka dina tomater, ha ugnsluckan lite på glänt, det hjälper till att öka luftflödet. Har du en varmluftsugn så brukar detta lösa sig utan att behöva ha öppet.

Förvaring av soltorkade tomater?

Hur länge soltorkade tomater varar beror delvis på hur du förvarar dem. Det finns ett par alternativ …

Kylskåp – Du kan förvara dem i en lufttät behållare i kylen i upp till en vecka.

Olivolja – För att bevara soltorkade tomater lite längre kan du lagra tomaterna i olivolja och ha burken i kylskåpet.

Frysen – om du passar på att göra stora mängder av hemlagade soltorkade tomater så går det att frysa dessa.  Frys dem direkt på bakplåtspappret, se till att de styckfrys. Därefter lägger du dem i en fryspåse.

Soltorkade tomater

Soltorkade tomater i ugnen

Superenkelt recept på soltorkade tomater i ugnen! Dessutom hur man använder hemlagade soltorkade tomater i recept och hur man lagrar dem
5 from 37 votes
Skriv ut Pin Rösta
Portioner: 1 burk

Ingredienser

 • 1 kg tomater
 • salt sparsamt
 • italiensk salladskrydda om man vill

Till inläggning

 • 8 vitlöksklyftor testa dig fram
 • 30 kapris
 • persilja
 • oregano
 • dl olivolja
 • Salt och grovmalen peppar

Gör så här

 • Sätt på ugnen på 75-100 grader
 • Skölj och halvera tomaterna. Lägg halvorna på ett galler eller lägg ett bakplåtspapper på en plåt och rada upp tomathalvorna med snittytan uppåt. Strö över med lite salt och eventuellt annan krydda.
  tomater i ugn
 • Ställ in plåten längst ner i ugnen i cirka 3-4 timmar och glänta lite på ungsluckan.
 • Pressa eller nagga snittytan med en gaffel efter halva tiden – då rinner vatten och saft ur lättare. 
 • TÄNK PÅ att beroende på din ugn och storleken på tomatbitarna kan tiden variera – har de inte torkat tillräckligt är det bara att köra dem längre, tycker du att de ser klara ut tidigare tar du bara ut dem vid det tillfället. Håll gärna koll på dina tomater. Du kan även behöva korrigera din värme om du tycker de blir brända, sänk då värmen.
 • Du kan nu välja att äta och njuta av din tomater direkt från ugnen eller lägga in dessa i olja.

Inläggning i olja

 • Först låter du tomaterna svalna
 • Lägg sedan ner dem i en väl rengjord glasburk.
 • Lägg i ca 30 inlagda kapris
 • Skala och halvera vitlöksklyftorna och lägg i burken.
 • Riv i färsk oregano och timjan efter behag. Dra i lite salt och peppar. Slå på olja så det täcker och sätt på locket. Förvara i kylskåpet.

Tips och trix

När de kommer ut ur ugnen droppa gärna lite olivolja om så önskas och strö över med italiensk salladskrydda.
Använd inte bakfolie i ugnen efter tomaterna kan reagera på aluminumfoliet.
 
Torkade inlagda tomater
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

2 Kommentarer

 1. Ann Nordgren

  Ska tomaterna vara snustorra?

  Svara
  • Helene

   Själv gör brukar jag ta ut dem innan dom blir snustorra, jag gillar när tomaterna är lite sega i mitten men lite lite frasiga i kanterna.

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?
du kanske också gillar…