...
aioli recept med citron

Aioli recept citron

Recept, Sås, Tillbehör

Så här gör du det bästa Aioli receptet

Är det något jag vill slå ett slag för så är det aioli! Det är så enkelt att göra, och har du dessa fem ingredienser hemma, är det klart på tre minuter. Använd sedan denna krämiga vitlöksaioli med citron till grönsaker, kött eller fisk.

Detta aioli-recept med citron är så himla läckert – och varning! Är du som jag, vill du ha det till allt. Det bästa är att det är superenkelt att göra och att du förmodligen redan har alla ingredienser hemma i köket. Så låt oss sätta igång!

Vad är spansk vitlöks aioli?

Denna hemlagade aioli med vitlök och citron blir en krämig sås som liknar majonnäs, men med extra smak av citron och vitlök. Aiolin har sitt ursprung i Katalonien, Spanien, och kallas därför även spansk aioli. Den spanska varianten skiljer sig från den franska genom att den innehåller pressad citron som syra istället för vitvinsvinäger.

Om du är nyfiken på fler klassiska såser, spana in Hollandaisesås – en annan smörig och krämig favorit!

Hur smakar aioli?

Aioli har en intensiv smak från vitlök och dijonsenap, och i detta recept även en frisk citruston från citron. Den har samma krämiga textur som majonnäs, men en djärvare smak. Vill du variera den ytterligare? Testa att tillsätta färska örter eller lite hetta – jag ger några smakförslag längre ner!

Om du är nyfiken på hur olika kryddor påverkar smak, kan du läsa mer i Vilka kryddor passar till vad.

Vad är skillnaden mellan en majonnäs och en aioli?

Är aioli bara en smaksatt majonnäs? Inte riktigt!

Båda görs genom att tillsätta olja till något för att skapa en krämig emulsion. En traditionell aioli görs genom att tillsätta olivolja till mosad vitlök, medan en majonnäs använder en mer neutral olja tillsatt till ägget.  En aioli har en mycket starkare smak än majonnäs.

Idag innehåller några aioli-recept ägg och andra inte. Trots att vitlöksaioli traditionellt inte inkluderade ägg, så har jag tagit med det i detta receptet. Jag tycker det blir lite krämigare och den har fortfarande de djärva smakerna från vitlök, citronsaft och extra virgin olivolja.

Om du är intresserad av fler klassiska såser, kan du också testa Bearnaisesås med egen twist som bygger på en liknande teknik men har en helt annan karaktär!

Kan du göra aioli på majonnäs?

Ja, absolut! Om du inte är superstrikt med definitionen kan du enkelt blanda vitlök och citronsaft i en färdig majonnäs och få en aioli-liknande smak. Den blir bara lite annorlunda i smaken eftersom majonnäs vanligtvis görs med en mildare olja än olivolja.

Men eftersom det är så enkelt att göra vitlöksaioli med citron själv, och det tar bara några minuter, varför inte testa? Det blir dessutom billigare än att köpa en färdig aioli.

Aioli recept

Kan man frysa in aioli?

Nej, detta rekommenderas inte. Aiolin kommer förmodligen att skära sig när den tinar, och den ser inte lika aptitlig ut. Även om du tekniskt sett kan använda den igen, måste du nog hälla av eventuell extra vätska eller försöka vispa ihop den igen.

Eftersom det bara tar några minuter att göra en aioli och den håller sig bra i kylskåpet, finns det ingen anledning att frysa den.

.

Smakvarianter på aioli

Detta är ett grundläggande aioli-recept med bara fem ingredienser, men det finns många sätt att variera och smaksätta den. Här är några idéer:

Rostad vitlökRostad vitlök-aioli är vansinnigt gott! Rosta vitlöken i ugnen och skala den innan du mixar in den i aiolin. Läs mer om Rostad vitlök.

Färska örter – Vanliga alternativ är dill, dragon, rosmarin, koriander, persilja eller basilika. Men inte alla samtidigt!

Lite hetta – Aioli är en krämig och mild sås, vilket gör att den passar perfekt att hetta upp. Testa att lägga i hackad jalapeño, chiliflakes, chilipulver eller spansk peppar.

Smaksatt olja – Byt ut den vanliga olivoljan mot en smaksatt variant, exempelvis tryffelolja för en lyxigare aioli.

Om du vill testa fler smaksatta såser, kika gärna på Ghee – en annan smakrik oljebaserad ingrediens med härligt smörig karaktär!

Har du någon speciell krydda eller smak du brukar använda i aioli? Berätta gärna i en kommentar nedan!

aioli recept med citron

Bästa Aioli receptet med citron

Detta aioli receptet med citron är så himla läckert risken är att man vill ha det till allt. Superenkelt att göra och du har förmodligen alla ingredienser hemma i ditt kök.
4.25 from 16 votes
Print Pin Rösta
Förberedelser: 2 minuter
Tillagningstid: 3 minuter

Köksutrustning

  • Stavmixer

Ingredienser

  • 1 stort ägg rumstemperatur
  • 4 vitlöksklyftor pressade
  • 1 tsk Dijon senap
  • 1 msk citronsaft
  • ¼ tsk salt
  • 2 ½ dl olivolja extra virgin

Gör så här

  • Pressa vitlöksklyftorna och blanda med saltet. Se till att det blir som en fin pasta.
  • Knäck ägget i en hög skål. (jag brukar använda en tillbringare)
  • Tillsätt vitlökspastan, citron och Dijon senap ovanpå ägget. Vispa inte eller rör inte.
  • Häll i oljan ovanpå alla ingredienser. Återigen, vispa inte eller rör om.
  • Sänk försiktigt ned en stavmixer i botten av skålen så att den hamnar där ägget är. Blanda på låg effekt i ungefär 20 sekunder (utan att röra eller flytta på stavmixern), tills du ser att det mesta av skålen har blivit vit.
  • Börja sedan långsamt flytta mixern uppåt, utan att lyfta blandaren ut i luften. När du når toppen av oljan, flytta långsamt tillbaka till botten. Flytta den upp och ner så här några gånger, tills aioli formas.

Tips och trix

Servera din aioli till:

  • Lax
  • Hummer
  • Rostade kronärtskockor
  • Ugnsbakad sparris
  • Pommes frites
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

4.25 from 16 votes (16 ratings without comment)

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…