...
flädercurd

Fantastisk flädercurd

Tillbehör

Senast uppdaterad 1 november, 2023 av Helene

Flädercurd, denna förtrollande och smakrika kräm, bjuder in dig till en magisk värld där smaklökarna får dansa av glädje. Tänk dig en plats där fläderblommor viskar sina hemligheter och delar med sig av sina smakgåvor.

Jag hoppas att du testar detta recept och att du vill dyka ner i flädercurdens värld och låta oss förföras av dess helt magiska smaker.

Så spänn fast dig för en smakresa utan dess like, där kreativiteten tar över och fantasin får fritt spelrum!

Vad är flädercurd?

Flädercurd, även kallad fläderblomscurd, är en ljuvlig och smakrik kräm som har sina rötter i den traditionella brittiska citroncurden.

Det som gör denna curd unik är att den innehåller fläderblommor eller saft i stället för citron. Smöret, strösockret, äggen och den koncentrerade flädersaften blandas ihop i en kastrull och försiktigt värms upp över vattenbad med konstant omrörning tills blandningen tjocknar.

När curden har nått rätt konsistens, hälls den i en skål och du låter den svalna.

Hur man gör fläderblomscurd?

Sätt på dig trollkarlshatten och förbered dig på en kulinarisk magisk resa där vi tillsammans ska skapa denna förtrollande flädercurden.

Genom att följa detta steg-för-steg-recept kommer du att förvandla enkla ingredienser till en krämig, smakrik och nästintill hypnotisk fläderblomscurd.

Ingredienser

För att förvandla din köksbänk till en magisk smakverkstad, behöver du följande ingredienser för att skapa din egen flädercurd:

Steg-för-steg-guide

Nu när du har alla ingredienserna är det dags att följa detta recept och skapa din alldeles egna flädercurd.

 1. I en liten kastrull, blanda flädersaft, socker och ägg. Låt ingredienserna förenas och skapa en harmonisk blandning.
 2. Placera din lilla kastrull i en större gryta med sjudande vatten, som en magisk kittel där flädercurdens transformation kommer att äga rum.
 3. Låt blandningen sjuda under omrörning och iaktta hur curden börjar tjockna. Denna process tar ungefär 3 minuter, men var uppmärksam på din curd och se till att den når den perfekta konsistensen.
 4. När curden har tjocknat, ta kastrullen åt sidan och lägg i smöret i små bitar. Vispa och se hur smöret smälter och förenas med curden.
 5. Häll upp den färdiga flädercurden i en skål och låt den transporteras till det kyliga kungariket – kylskåpet. Här får den stelna och förbereda sig inför sina smakäventyr.
 6. I sitt kalla hem kommer flädercurden att hålla sig fräsch och redo för användning i cirka en vecka.

Ett litet tips: Om du tycker att curden är för lös, oroa dig inte! Den kommer att stelna ytterligare när den kyls.

Vit choklad

Variationer på flädercurds

Om du känner dig extra äventyrlig och vill experimentera med din flädercurd, finns det flera roliga variationer att prova:

 1. Lägg till lite grädde i curden för en ännu krämigare och lenare konsistens.
 2. Prova att blanda flädercurden med vaniljstång eller några droppar vaniljextrakt för en extra dimension av smak.
 3. Tillsätt några rivna citronskal för att skapa en frisk och syrlig twist på din flädercurd.
 4. Skapa en tropisk fläderblomscurd genom att tillsätta kokosgrädde och lite limeskal. Denna exotiska variant kommer att föra dina smaklökar på en solig semester.
 5. Om du är en chokladälskare, varför inte smälta lite vit choklad och blanda in den i din flädercurd? Resultatet blir en himmelsk kombination av fläder och choklad.
 6. Färga din flädercurd med några droppar av ätbart glitter eller pastellfärg för att skapa en extra lekfull och festlig kreation. Perfekt för kalas och speciella tillfällen!
 7. Tillsätt en nypa kardemumma eller kanel för en kryddig och värmande touch till din fläderblomscurd. Denna variation passar utmärkt som en vintertröst i kalla tider.
 8. Prova att blanda flädercurden med några färska bär, som hallon, blåbär eller jordgubbar, för en fruktig och fräsch smakexplosion.
 9. Skapa en ”Flädercurd Swirl” genom att blanda din curd med en annan curd, som citroncurd eller passionsfruktcurd. Använd en tandpetare eller gaffel för att dra mönster och skapa en vacker marmorerad effekt.

Användningsområden för flädercurd

Nu när du har bemästrat konsten att skapa din egen curd, är det dags att utforska de många användningsområdena för denna magiska delikatess.

Här är några idéer för hur du kan njuta av flädercurdens förtrollande smak i allt från pålägg till bakverk och desserter.

flädercurd bär scones och croissants

Fläderblomscurd som pålägg

Förvandla din frukost eller fika till en smakfest genom att använda fläderblomscurd som pålägg på dina favoritbröd, scones eller croissanter.

Varför inte experimentera och kombinera curden med andra pålägg som ost, färskost eller nötter?

Låt din kreativitet flöda och upptäck nya, spännande smakkombinationer.

Flädercurd i bakverk

Curd är inte bara ett läckert pålägg, det är också en fantastisk ingrediens att använda i dina bakverk.

Prova att fylla bullar, munkar eller wienerbröd med flädercurd för en överraskande och smakrik twist.

Eller varför inte lägga till lite curd i ditt nästa sockerkaksrecept och skapa en unik smakupplevelse som kommer att förtrolla dina gäster.

Testa att ha den som tårtfyllning!

Flädercurd i desserter

Om du trodde att curd var magiskt i bakverk, vänta bara tills du upplever dess kraft i desserter.

Bjud på en flädercurdpaj eller flädercurdpannacotta och se hur dina gäster kommer att humma och njuta av dessa smaker.

Använd din somriga curd som fyllning i macarons, som topping på cheesecake eller som en hemlig ingrediens i din glass för att skapa en oförglömlig smakresa.

Oavsett hur du väljer att använda din curd, kommer dess magiska smak att göra varje måltid eller fikastund till en smakupplevelse utöver det vanliga.

Så låt dig inspireras av dessa idéer och börja utforska alla de fantastiska möjligheterna i ditt kök!

Förvara och hållbarhet

När du har skapat din fläderblomscurd vill du säkert att den ska förbli färsk och smakrik så länge som möjligt. Låt oss titta på de bästa sätten att förvara och hur du kan hålla koll på dess hållbarhet och kvalitet.

Hur man förvarar flädercurd

För att bevara smaken av din fläderblomscurd är det viktigt att förvara den på rätt sätt. Följ dessa enkla steg för att säkerställa att din curd förblir en smakrik skatt:

 1. Häll den färdiga flädercurden i en ren, lufttät burk eller behållare.
 2. Låt curden svalna helt innan du stänger locket eller sätter på en tättslutande lock.
 3. Förvara din flädercurd i kylskåpet där den kan hålla sig fräsch och smakrik.

Hållbarhet och kvalitetskontroll

För att säkerställa att din flädercurd förblir en njutbar delikatess, är det viktigt att veta hur länge den håller sig färsk och hur du kan hålla koll på dess kvalitet.

 1. Om du förvarar din curd i kylskåp och i en lufttät behållare, kommer den generellt att hålla sig fräsch i en till två veckor.
 2. För att kontrollera kvaliteten på din curd, håll ett öga på dess konsistens och färg. Om curden börjar bli tunn, ändrar färg eller utvecklar en obehaglig lukt, är det dags att slänga den.
 3. Se till att alltid använda rena redskap och undvika att korskontaminera curden med andra ingredienser för att förlänga dess hållbarhet.

Genom att följa dessa tips för att förvara och kontrollera kvaliteten på din somriga curd kommer du att kunna njuta av dess magiska smak i många dagar framöver.

Avslutning

Jag har gått igenom vad flädercurd är, hur man gör den steg för steg, olika användningsområden och hur man förvarar det för bästa möjliga hållbarhet och kvalitet.

Jag har även delat med mig av några tips och råd för att lyckas med din somriga curd och serveringsförslag för att inspirera dig till nya smakkombinationer.

Låt dig förföras av den ljuvliga smaken och konsistensen av flädercurd. Börja med att samla ihop ingredienserna, blanda dem varsamt och följ det här receptet för att skapa en härlig curd som förvandlar dina vanliga rätter till något extraordinärt.

Oavsett om du använder fläderblomscurd som pålägg, i bakverk eller desserter, kommer du snart inse hur enkelt och roligt det är att experimentera med denna mångsidiga och smakrika produkt.

Tänk på alla de härliga smakupplevelser du kommer att kunna bjuda på till dina nära och kära!

flädercurd

Flädercurd

Flädercurd en förtrollande och smakrik kräm
5 from 11 votes
Skriv ut Pin Rösta
Portioner: 1 burk

Ingredienser

 • 1,5 dl koncentrerad flädersaft
 • 0,5 dl strösocker
 • 2 ägg
 • 100 gr smör,i små bitar

Gör så här

 • Blanda flädersaft, socker och ägg i en liten kastrull. Rör om tills ingredienserna är väl blandade.
 • Ställ den lilla kastrullen i den större grytan med sjudande vatten. Detta kallas ett vattenbad och hjälper till att värma curden jämnt utan att den bränner vid.
 • Sjud blandningen under omrörning tills flädercurden tjocknat, vilket tar cirka 3 minuter. Var uppmärksam på konsistensen så att den inte blir för lös eller för tjock.
 • Ta bort kastrullen från värmen och tillsätt smöret i små bitar.
 • Vispa tills smöret är helt smält och blandningen är slät.
 • Häll försiktigt upp curden i en skål och låt den svalna i rumstemperatur. När den har svalnat, skruva på locket och ställ den i kylen för att stelna.
 • Flädercurd håller i kylen i ca 1 – 2 veckor.

Tips och trix

Du kanske vill göra din flädercurd från blommorna du plockat. Här kommer ytterligare ett recept du kan prova på:
 • 200 g socker
 • 2 citroner, både saft och skal
 • 55 g smör, i kuber
 • 5 fläderblomsklasar
 • 2 ägg, uppvispade
 
 1. Tvätta fläderblomsklasarna i vatten för att ta bort smuts och eventuella insekter. Använd en salladsslunga för att torka dem om du har en.
 2. Lägg socker, citronsaft, citronskal och smör i en kastrull.
 3. Klipp blommorna från fläderblomsklasarna och lägg dem i kastrullen. Använd så lite av stammen som möjligt, det kan ge en besk smak.
 4. Ställ kastrullen på mycket låg värme och rör om tills allt socker har lösts upp (låt inte blandningen sjuda).
 5. Ta bort kastrullen från värmen och låt fläderblommorna dra i 5 minuter.
 6. Sila blandningen för att ta bort fläderblommorna och tryck på dem med baksidan av en sked för att få ut så mycket smak som möjligt.
 7. Häll tillbaka blandningen i kastrullen och ställ den på medelvärme. Vispa i de uppvispade äggen. Eller använd dig av vattenbad.
 8. När curden börjar koka, fortsätt att koka och vispa i ytterligare en minut (den kommer att tjockna under denna tid).
 9. Häll upp i varma, steriliserade burkar.
 10. Låt curden svalna innan den förvaras i kylskåp. Den bör hålla i 1-2 veckor.
 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?
du kanske också gillar…