Detta receptet på flädersaft är grunden till en söt blommig och härligt läcker dryck.  Använd den färdiga saften till drinkar, ”fikasaft”, bakverk och desserter för en smak av sommaren!

Visst kan du köpa den i din livsmedelsbutik så varför ska du göra den själv? Själv tycker jag det är roligt att göra flädersaft och speciellt när receptet är enkelt. Jag gillar att ha en burk i frysen, för att kunna njuta av den året runt, den är nära till hands då jag vill ta mej ett glas eller om jag vill använda det i ett favoritrecept.

Bästa flädersaft receptet

Förbereda fläderblomsaft

Plocka fläderblommor

Du får inte plocka fläder hur som helst enligt allemansrätten. Under juni månad formligen exploderar fläderbuskarna av blommor. Vi som älskar flädersaft ser dessa blomklasar lite överallt och det är väldigt lockande att plocka dem.

Fläder räknas till ett ”växande träd” och skyddas av Brottsbalkens kapitel 12 paragraf 2a. Det kan vara tillåtet att plocka blommorna enligt allemansrätten – under vissa omständigheter.

Du får inte skada trädet genom att bryta av kvistar eller grenar, men plockar du enbart blommorna så är det tillåtet. Tänk alltid på att ha respekt för markägare och den så kallade hemfridszonen, vilket innebär att du inte plockar i närheten av någons bostad.

Om den växer i parker så hör med kommunen om det är okey att plocka.

Ta bara några klasar från varje buske. Då säkerställer du att många bär kommer att bildas senare på sommaren.

Leta efter nyligen öppnade blommor som är färska och vita eller krämvita i färgen. Undvik också blommor med bruna kanter.
Använd gärna en sax, klipp stammen av blomknoppen. Efter det, inspektera efter insekter eller skräp och skaka försiktigt för att lossa allt som finns i blommorna.

Tvätta eller skölj inte fläderblommorna. Detta tar bort pollen och det mesta av smaken.

 

Fläderblomma

Den äkta fläderblomman växer i breda knippen som har tillplattade blommor och du kan ställa kronan upp och ner.

Äkta fläder

Se upp så du plockar den äkta fläderblomman som har tillplattade blommor som är vita eller svagt gulaktiga och har ljusgula ståndarknappar. Blommorna växer i breda knippen och du kan ställa kronan upp och ner. Bären är svarta och kvistens märg har en ljus färg. Flädern blommar i slutet av maj – början av juni beroende på väder och geografisk plats.

Det finns två falska fläderblommor en är druvfläder och dessa blommor växer som en druvklase. Du kan alltså inte ställa kronan upp och ner.
Den andra falska fläderblomman heter sommarfläder.  Skillnaden ser du genom att blommorna har röda ståndarknappar.

Hur gör man flädersaft?

Även om det är en enkel process tar det några dagar att göra saften, så planera gärna i förväg.

  • Först kokar du upp en sockerlag gjord av socker, vatten, citronsyra och citroner och eventuellt natriumbensoat.
  • Häll den heta sockerlagen över fläderblommorna. Rör om väl.
  • Täck över och låt blandningen stå i minst 48 timmar helst längre. Rör under tiden i blandningen.

Resultatet? En vacker, klar, lätt ljusgul saft som är färdig att användas i dina favoritrecept eller som saft.

Om du förvarar den i kylskåp drick upp den inom två veckor.

Vad kan jag använda flädersaften till?

Det bästa med fläderblomsaft är att du kan använda den till mycket. Allt från drycker till bakning, här kommer några tips:

  • Tillsätt kolsyrat vatten för en sötad, kolsyrad dryck eller som saft
  • Kombinera med Prosecco eller champagne för en elegant festdrink
  • Varmt te
  • Tillsätt en härlig blommig smak i vispad grädde eller i smörkrämen
  • Använd i muffins, scones, kakor etc.
  • Gör iskuber för varma sommardagar
  • Frys in och gör isglass
  • Ge bort som gåva till familj och vänner

Jag hoppas att du gillar det här fläder receptet lika mycket som vi!

x
Flädersaft

Låt mig veta i kommentaren nedan, vad är din favorit på hemlagad dryck i sommar? Jag vill så gärna veta!

Flädersaft recept

Flädersaft

Detta recept på flädersaft är grunden till en söt blommig och härligt läcker dryck.  Använd den färdiga saften till drinkar, ”fikasaft”, bakverk och desserter för en smak av sommaren!
5 från 17 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 30 minuter
Tillagningstid: 3 days
Portioner: 3 liter

Ingredienser

  • 50 st fläderblomsklasar
  • 2 st citroner, väl sköljda
  • 2 kg strösocker kan minskas
  • 60 gr citronsyra
  • 2 liter kokande vatten
  • 3 gr natriumbensoat valfritt

Gör så här

  • Plocka blomklasarna när de är lite utslagna. Det går bra att ha 40 st klasar men ju fler desto godare!
  • Lägg blommorna i ett stort rostfritt kärl eller plastspannn.
  • Skiva citronerna tunt och lägg de ovanpå flädern.
  • Koka upp vattnet, rör ner sockret och rör om så att sockret löser sig helt. Blanda ner citronsyran och natriumbensoat. Om du ska förvara saften i frysen behöver du inte tillsätta natriumbensoat.
  • Häll den heta sockerlagen över fläderblommor. Täck kärlet/spannen med tex lock, handduk, tallrik.
  • Ställ kärlet/spannen svalt 5-7 dagar. Rör om - helst dagligen.
  • Sila saften. Det blir det ca 3 liter färdig saft. Häll upp på flaskor. Antingen förvaras den svalt i kyl eller i frysen.

Tips och trix

  1. Frys gärna in saft som du kommer att dricka upp inom en vecka. Saften håller sig mycket bättre fryst än i kylskåp.
  2. Frys in saften i mindre burkar och använd gärna en glasskopa när du vill ha utav saften.
Fläderblommorna går att frysa för att kunna göra saft vid senare tillfälle! Lägg 40-50 st blomklasar i tättslutande plastpåse och frys.
Blommorna går ofta sönder lite men det har ingen betydelse för slutresultatet. Man silar ju ändå bort allt...
TÄNK PÅ:  Att det är upp till dig om du vill ha mindre socker till saften!
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!