Egentligen ska den kokas med ett lagerblad, en timjankvist och en gul lök med nejlikor instuckna. Men det är inte så vi ser på såsen idag utan mycket enklare som detta recept.
Vit grundsås kallas ofta béchamelsås efter markis Louis de Béchameil som var i tjänst hos Ludvig XIV av Frankrike.
I mitt kök är béchamelsåsen oumbärlig både till vardags och till fest. Just för att den är grunden till så många andra såser.
Var och hur kan du använda Béchamelsåsen?
Denna vita grundsås används bland annat i:
- Gratänger
- Stuvade makaroner
- Löksås – tillsätt 1-2 dl stekt lök
- Mornaysås – en gratängsås med äggulor och eventuellt ost i
- Pepparrotssås – tillsätt 3 msk riven pepparrot
- Skånsk senapssås – tillsätt 1-2 msk senap
- Äggsås
- Macaroni & cheese – tillsätt bara ost i såsen
- Stuvad potatis
- Stuvad spenat
- Lasagne
Vad kan man krydda grundsåsen med?
Det är helt upp till dig och dina smaklökar. Själv brukar jag variera med att ha lite riven muskotnöt i eller lägga i ett lagerblad från början.
Riven parmesan gör såsen magisk. Testa dig fram med det du har i köket.
Hur du gör en snabb béchamel.
1. Börja med att fräsa smör i en kastrull. Vrid ett par varv på pepparkvarnen redan nu och låt pepparn fräsa med. På så sätt blir pepparsmaken mindre vass.
2. Tillsätt mjöl och låt det fräsa ihop med smöret. Var noga med att det inte tar färg. Nu har du en så kallad ”blond roux”.
3. Tillsätt 1/3 av den uppkokta mjölken. Det går att använda kall mjölk också, men det går snabbare att få rätt konsistens på såsen om mjölken är varm i detta steg.
4. Vispa såsen till en smidig massa och arbeta bort alla eventuella klumpar. Det är lättast nu innan du häller i resten av mjölken.
5. Tillsätt resten av mjölken i omgångar och låt sen såsen småputtra under omrörning i ca 10 minuter.
6. Salta såsen. 1 tsk är lagom i detta steg, då du kanske smaksätter den med andra kryddor. Om du ska använda den som den är, så kan du öka på saltet efter ditt tycke och smak.
7. Om du vill kan du avsluta att vispa in cirka 15 g kallt smör. Då får du en blank och smidig konsistens.

Béchamelsås - vit grundsås
Ingredienser
- 65 g smör
- 1 dl mjöl
- 1 liter mjölk uppkokt
- 1 tsk salt
- vitpeppar ett par varv med kryddkvarnen eller lite malen vitpeppar
Gör så här
- Fräs smöret i en kastrull. Dra ett par varv med pepparkvarnen
- Tillsätt mjöl och låt fräsa ihop. Det får inte ta färg
- Till ⅓ mjölk
- Vispa såsen smidig så inga klumpar finns kvar.
- Tillsätt resten av mjölken
- Låt småkoka under fortsatt vispning ca 10 minuter SÄTT TIMER
- Salta
- Valfritt: Avsluta med att vispa in 15 gram smör för en blank och smidig konsistens