Supergott lättrökt laxmousse recept som bara tar 5 minuter att göra och är ett säkert sätt att imponera på dina gäster.  Perfekt på snittar, aptitretare eller spritsa moussen på kex.

Varför inte lägga den i en skål och använd den som dipp?

Hur gör du denna rökta laxmousse?

Detta recept är löjligt lätt att göra.

Lägg färskost, rökt lax, crème fraiche, lite citronsaft, salt och peppar i din mixer. Blanda tills moussen blir slät och fin. Färdigt! Min favorit att använda som färskost är Philadelphiaost!

Det är en magisk kombination som är lätt, fluffig och helt utsökt magiskt god.

Smaksätt och variera din mousse med:

  • dill
  • pepparrot
  • dijon senap
  • finhackad rödlök eller gräslök

Hur länge håller min laxmousse?

Du kan göra din laxmousse upp till tre dagar i förväg. Det smakar till och med bättre dagen efter att den har gjorts eftersom smakerna har tid att smälta ihop. Förvara den i en täckt behållare i kylen.

Om du vill ha den på snittar eller kex, lägger du på den precis innan du serverar annars blir kexen mjuka i kylen.

Vad och hur kan du servera din laxmousse?

Denna rökta laxmousse blir en stor hit oavsett hur du serverar den. Här är några sätt som jag brukar göra;

På gurkor (jag älskar att lägga den på en skiva gurka som en aptitretare!)
Som en hamburgare, lättrosta brödet och lägg gärna lite sallad i botten.
Spritsa på ett kex, du kan lägga en tunn gurkskiva i botten och moussen ovanpå.
Bred ut på en bit bröd och lägg en topping på.
I en skål med grönsaker att dippa.
På julbordet.
Till midsommar
Smörgåsbordet

Lägg laxmoussen på brödet

Topping till din Laxmousse

För att ge den där lite extra lyxiga känslan, lägg en topping på dina snittar för variation.

  1. Romkorn
  2. Dill
  3. Gräslök
  4. Rosé peppar
  5. Små bitar av rökt lax
  6. Riven citroncest
  7. Pudra lite wasabipulver
  8. En räka med persilja

Laxmousse

Underbart god och krämig laxmousse, perfekt för laxälskare!
4.95 från 17 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 1 minute
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 4 port

Ingredienser

  • 100 gr kallrökt lax
  • 100 gr färskost
  • 2 msk crème fraîche
  • ½ tsk citronsaft
  • svart peppar från kvarnen
  • salt

Gör så här

  • Skär laxen i bitar
  • Lägg i lax, färskost, crème fraiche, citron och svartpeppar i en mixer och mixa tills det blir en slät massa

Tips och trix

Om du vill spritsa ut moussen, tänk på att vara försiktig med citronsaften, eftersom den gör smeten lösare.  
Själv brukar jag inte lägga i citronsaft om jag gör snittar som ska spritsas.

 
 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!