Äppelchips är tunt skivade torkade äppelskivor som blir lite segkrispiga. Ett väldigt gott och nyttigt snacks som är enkelt att göra själv.
De är superenkla att göra, bara att skiva äpplena och torka dem i ugnen.
I min mening så tycker jag att de äppelchips jag gör i ugnen smakar bättre än de jag gjort i frukttorken. Fördelarna att göra dem i ugnen är:
- Det lättare för dig att ha koll på dem.
- Du kan göra dem riktigt krispiga eller lite segkrispiga.
- Det krävs inte en extra skrymmande köksutrustning som tar värdefullt bänkutrymme.
Hur man gör äppelchips?
Det tar flera timmar att göra dem, ca 2 – 5 timmar i ugnen, beroende på äpplet och hur du vill ha dem. Men en sak kan jag lova det luktar makalöst gott i köket som sprider sig i hela huset.
Du kan, om du vill pudra lite kanel på dem innan du sätter in i ugnen. Jag brukar göra en plåt med kanel och en plåt utan.
Den naturliga sötman äpplena gör att det inte behövs något socker eller annat sötningsmedel för att de ska bli perfekta.

Äppelchips - torkade äpplen
Ingredienser
- Äpplen
- Citron valfritt
- Kanel valfritt
Gör så här
- Sätt ugnen på 75°
- Skiva äpplena tunt. Ta ur kärnhus om detta stort. Vissa äppelsorter har inte så märkbart kärnhus och kan då vara kvar.
- Pressa citron i en skål och pensla äpplena lätt, då blir äppelskivorna inte missfärgade.
- Pudra på lite kanel om du väljer att sätta smak på dina nya goda chips.
- Lägg äppelskivorna på ett bakplåtspapper och torka i mitten av ugnen cirka 3 - 5 timmar. Låt ugnsluckan stå lite på glänt eller öppna den då och då för att släppa ut fukt så torkar äppelskivorna fortare. Tiden i ugnen beror på hur tunna skivorna är.
Tips och trix