Här hittar du flera läckra recept och inspiration till vad du kan göra med alla höstens äpplen från din trädgård. Olika och klassiska rätter med äpplen – äppelpaj, äppeltårta, äppelmos och mycket mer.
Den bästa tiden på året är äntligen här, när du kan plocka äpplen och njuta av dem i alla möjliga recept och rätter. Det finns många sätt att njuta av äpplen den här tiden på året.
Du kanske har en härlig skörd och ingen aning om vad du ska göra med dem! Du kanske har massor av vackra äpplen men inget recept eller ingen idé om vad du ska göra med dem!
Innehåll
Äpplet – den första frukten
Äpplet har funnits så länge i människans historia att man kan kalla det för den första frukten. Om man biter av en bit från ett äpple och låter det ligga en stund blir fruktköttet brunaktigt.
Detta beror på att äpplen är järnrika och järnet i äpplet oxiderar vid kontakt med syre. Antioxidantaktiviteten i äppelskalet är i genomsnitt 2-6 ggr starkare än i fruktköttet, och skalet innehåller 2-6 ggr mer fenoler och 2-3 ggr mer flavonoider än fruktköttet.
1. Äppelpaj
Äppelpaj är en enkel efterrätt att göra, men det finns oändligt många sätt att krydda den på. Med bara några få ingredienser och lite tid i köket (eller ugnen) kan jag slå vad om att alla smaklökar blir tillfredsställda!
Du kan göra en lyxig version genom att toppa skivorna med smulor från smöriga kex som smulas ihop försiktigt innan de gräddas tills de är gyllenbruna på ovansidan, samtidigt som de smaksätts lätt med mörkt sirapssocker.
Är du glutenintolerant? Ersätt det vanliga vetet med lika delar kokta kikärter (garbanzobönor/gram) tillsammans med lite vaniljextrakt.
Det bästa med den här läckra rätten? Den är så enkel att till och med ett barn kan göra den tillsammans med dig.
2. Äppelkaka
Är det inte fantastiskt att det finns så många efterrätter som du kan göra utan att behöva tillbringa timmar i köket? En lättlagad äppelkaka är perfekt för de dagar då allt du vill ha är en söt efterrätt.
Äppelkaka är enkelt att göra och kan med fördel göras en dag i förväg.
3. Äppeltårta
En äppeltårta är värd en central plats på bordet. Det har sagts att de som aldrig har ätit en ugnsvarm skiva av denna läckra mat inte vet vad de går miste om, och jag skulle vara benägen att hålla med dem!
Det är lite pyssel med en äppletårta, men det är så värt det. Tårtan kanske inte är till för den som har bråttom.
4. Äppelmos
Att göra äppelmos är verkligen enkelt och flera recept på hemlagad äppelmos använder mindre socker än vad man normalt använder. Ingredienserna är tillräckligt söta i sig själva, därför är det inte nödvändigt att lägga till ännu mer sötma!
Om du fryser in moset efter tillagning ska du bara komma ihåg att låta blandningen svalna innan du lägger den i en lufttät behållare. Vill du förvara den i kylskåpet håller den i ca sju dagar.
5. Äppelchutney
Detta är nog en av mina favoriter! Min mamma gjorde äppelchutney varje höst (hon gjorde många olika chutneys) vilket jag tagit efter.
En sötsyrlig äppelchutney är ett utmärkt sätt att ge en rätt lite extra lyft, inte bara till fläskrätter utan även till hamburgare eller till stekar.
6. Äppelkompott
Äppelkompott är det enklaste du kan göra. Allt som behövs är äpplen och socker eller honung för att smaksätta kompotten!
Du kan också lägga till olika örter för att skapa variation, till exempel rosmarin, timjan eller varför inte lite chilli, vilket kommer att ge din kompott en unik smak som alla kommer att älska.
7. Äppeldricka
Skördelyckan på flaska! Hemligheten bakom denna vackra rosa dryck är att använda röda äpplen, och behålla skalen på.
Ett toppenidé när du har gott om svensk eller tidig säsongsfrukt i köksskåpet – den läckra smaken kommer att glädja allas smaklökar oavsett vad de är sugna på för dricka. En kallrörd äppeldricka kan få vem som helst att le med hela ansiktet.
8. Äppelvåfflor
Föreställ dig den mest läckra, läckraste våfflan som du någonsin har smakat. Föreställ dig nu att den är blandad med äpplen och toppad med vaniljglass!
Riv ner äpplen i smeten och blanda i lite kanel! Dessa speciella våfflor smakar helt magiskt.
9. Äppelmunkar
Munkar eller donuts är lite krångliga att baka, men så goda och festliga.
Det är som friterat godis! Du kan rulla dem i socker eller fylla dem med söt hemmagjort äppelmos – de är oslagbara. Vänta inte för länge innan du serverar dem, de smakar bäst helt nygjorda.
10. Äppelchips
Dessa svårslagna äppelchipsen är syrliga och krispiga och så goda. Du kan äta dem som de är eller som tillbehör yoghurt eller i din favoritsoppa – du kommer inte att bli besviken!
0 kommentarer