På det klassiska julbordet serverar vi vår traditionella julmat och det har sedan urminnes tider gett många minnen. Men vad ska man ha på ett Julbord?
Julmaten förnyas ofta, vilket gör att det fortfarande finns en hel del variationer av Julbordets rätter. Julmaten varierar också beroende på var någonstans i vårt avlånga land du bor i.
Men helt klart är att det svenska klassiska julbordet består ofta av en stor mängd olika rätter, däribland sill, julskinka, prinskorv, köttbullar, ost och mycket mer. Andra vanliga maträtter på julens festliga bord är fläskkorv som kallas ”julkorv”, skinka,
Julbordet har gamla rötter men få av rätterna på dagens julbord är från gamla tider, med dopp i grytan, julkorv och lutfisk som undantag.
De flesta traditionella julrätterna är till stor del från tidigt 1900-tal. För 100 år sedan fanns inte äggrätterna, prinskorven och gravad lax, men idag är det ett måste för många julbord.
Lutfisken verkar däremot ha lämnat julborden och har ofta sig egna plats som en egen måltid. Grisfötterna som man kokar och låter kallna i sitt egna spad är det inte många som lagar idag.
Flera allmänt accepterade julbordsrätter, som köttbullar, julskinka, prinskorv och gravlax, blev inte vanliga förrän under 1900-talet, och köttbullarna blev först vanliga under 1970-talet.
Vilken dricka ska finnas på det klassiska julbordet?
De flesta av oss dricker gärna julöl och julmust till maten som vi tar från julbordet. Den gamla traditionen att dricka mumma håller dock på att försvinna. Många av oss tar gärna en nubbe till sillen.
Skriv gärna en kommentar om du tycker vi glömt något som du tycker man ska ha på sitt julbord.
Vill du skriva ut checklista för julbordet?
Ladda ner checklistanEller om du hellre vill ha den via hemsidan så kommer listan här nedan.

Ingredienser
Kalla rätter
- Strömming
- Inlagdsill, olika sorter
- Sillsallad
- Ägghalvor
- Lax, gravad, kallrökt, varmrökt
- Strömmingslåda
- Rökta korvar
- Sylta: kalvsylta, rullsylta, pressylta
- Julskinka
- Rödbetssallad
- Rödkålsallad, grönkålsallad
- Leverpastej, paté
- Fårfiol
- Rökt ål
Varma rätter
- Janssons frestelse
- Prinskorv
- Julkorv
- Revbensspjäll
- Köttbullar
- Kål, långkål, rödkål, brunkål, grönkål
- Brysselkål
- Kalkon
- Dopp i grytan
- Lutfisk
- Potatis
- Broccoli & bacon gratäng
Tillbehör
- Senap
- Vörtbröd
- Knäckebröd
- Kavring
- Kex
- Smör
- Julost, Västerbottenost, Edamer
- Stilton
- Dessertostar
- Gravlaxsås
- Romsås
- Cumberlandsås
- Rom
- Äppelmos
- Vinbärsgelé
Det söta bordet
- Ris á la Malta
- Risgrynsgröten
- Lussekatter
- Pepparkakor
- Knäck, kola, ischoklad
- Glass
- Skumtomtar, marsipan
- Mjuk fruktkaka
- Nötter
- Fikon
- Clementiner, Apelsiner
- Juläpple, Ingrid Marie
- Russin och mandlar
Dryck
- Julmust
- Läsk
- Saft
- Varm choklad
- Glögg
- Svagdricka
- Kaffe, te
- Julöl
- Snaps
- Mumma
- Vatten
- Vin