Äppelsäsongen är här och det är dags att göra mos! Jag har gjort min egen äppelmos i flera år och jag tröttnar aldrig på smaken. Det är så enkelt, med det här receptet kommer du att undra varför någon skulle köpa det från en butik när hemlagat smakar lika bra om inte bättre!

Denna enkla metod kan lätt frysas in vilket gör det ännu enklare att bevara friskheten under de kommande månaderna framöver.

Vilken äppelsort ska du välja till äppelmos?

Att välja rätt äppelsort och tillagningsmetod varierar från person till person.

Klassiska äppelsorter som dock passar till mos är till exempel Alice, Aroma, Discovery, Transparente Blanche, Gravensteiner (väldigt bra), Signe Tillisch(väldigt bra), Kim och Ingrid Marie. Testa dig fram för att hitta din favorit eller prova att blanda flera äppelsorter!

Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev. skadade partier och insektsangrepp skärs bort.

Hur mycket socker ska du ha?

Det råder delade meningar om huruvida äppelmos bör ha lite eller mycket socker tillsatt för att balansera smaken eller kanske honung som kan i vissa fall dölja den naturliga syrlighet.

Tänk på att socker i sig fyller en funktion och gör att äppelmoset håller längre. Ju mindre socker innebär alltså kortare hållbarhet.

Per kilo äpplen kan du tillsätta 0,5 – 5 dl socker. Ju mer socker desto längre hållbarhet.

Om du vill kan du använda askorbinsyra så att äpplena inte missfärgas vilket är helt upp till dig. Ibland kan man äppelmoset se väldigt brunkt ut och då kan en nypa askorbinsyra göra så att färgen håller sig.

Man kan också tillsätta Atamon för att få moset att hålla längre.

Äppelmos istället för ägg

Smaksätt ditt äppelmos

Varför inte dela upp moset och smaksätt det med olika kryddor.

  • Tillsätt lite chiliflakes som får äppelmoset att lyfta lite.
  • Kanel och äpple är tidlöst och fungerar ypperligt att ha i moset.
  • Ingefärans krydda och syrlighet är perfekt att runda av sötman i äpplet
  • Anis har en smak av lakrits.  Denna söta, godisliknande smak är perfekt för att förvandla äppelmoset till desserter, till exempel i en tårta.

Frys äppelmoset

Du kan frysa moset för att hålla den fräsch längre, annars håller den sig ungefär 2 – 4 veckor i kylskåpet, beroende på hur mycket socker du använt.

Ett tips är att frysa in i en fryspåse om du vill spritsa ditt äppelmos på din tårta eller om du ska använda den som fyllning i en muffins till exempel.

Varför blir Äppelmoset löst?

Äppelmoset kan bli löst av flera orsaker. En vanlig anledning är för mycket vätska, vilket kan komma från äpplena själva om de är mycket saftiga eller om extra vatten har tillsatts under tillagningen. För att förebygga detta, kan du försöka reducera mängden vätska genom att låta äpplena rinna av efter att de har kokats och innan du mosar dem.

En annan anledning kan vara att äppelmoset inte har kokats tillräckligt länge. När äppelmoset kokar avdunstar vatten, vilket hjälper till att tjockna moset. Om du upptäcker att ditt äppelmos är för löst, kan du försöka koka det lite längre för att avdunsta mer vatten.

Även valet av äppelsort kan påverka konsistensen på ditt äppelmos. Vissa äpplen, som till exempel Granny Smith, håller sin form bättre när de kokas, medan andra äpplen, som McIntosh, blir mjuka och mosiga. Om du vill ha ett fastare äppelmos kan du försöka blanda olika äppelsorter.

Det kan bero på att det inte fanns tillräckligt med pektin i frukt eller bär för att göra sylt/marmelad endast med vanligt strösocker. Du kan prova att blanda hälften strösocker och hälften syltsocker för en fastare konsistens. Vissa frukter och bär har högre naturlig pektinhalt och stelnar lättare, medan andra kräver tillsatt pektin för att stelna ordentligt.

Äppelmos med Chili

Äppelmos

Enkelt väldigt gott äppelmos, som du enkelt smaksätter med olika kryddor.
4.77 from 13 votes
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 10 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 5 dl

Ingredienser

  • 1 kg äpple hela äpplen
  • ½ - 1 dl vatten
  • ½ - 3 dl socker

Gör så här

  • Skala och kärna ur äpplena.
  • Dela till mindre bitar och ha ner i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och låt det koka på medelvärme tills äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter).
  • Koka upp äppelklyftorna med vattnet på svag värme så att det inte bränner vid. Låt det koka tills äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter). Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka.
  • Sila bort överflödigt vatten om du tycker det blir för löst (gott att dricka som det är).
  • Rör i socker och nu lägger du även i om du vill smaksätta ditt mos med eventuellt chiliflagor, kanel, anis eller annan krydda.
  • Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter på låg temperatur. Rör om då och då så det inte bränner fast.

Tips och trix

Tips! 
  • För en extra kraftig smak kan du värma äppelklyftorna i ugnen istället för att koka. Passera när de mjuknat helt.
  • Testa dig gärna fram med andra socker såsom till exempel mörkt farinsocker
  • Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
 
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!