Äppelsäsongen är här och det är dags att göra mos! Jag har gjort min egen äppelmos i flera år och jag tröttnar aldrig på smaken. Det är så enkelt, med det här receptet kommer du att undra varför någon skulle köpa det från en butik när hemlagat smakar lika bra om inte bättre!
Denna enkla metod kan lätt frysas in vilket gör det ännu enklare att bevara friskheten under de kommande månaderna framöver.
Vilken äppelsort ska du välja till äppelmos?
Att välja rätt äppelsort och tillagningsmetod varierar från person till person.
Klassiska äppelsorter som dock passar till mos är till exempel Alice, Aroma, Discovery, Transparente Blanche, Gravensteiner (väldigt bra), Signe Tillisch(väldigt bra), Kim och Ingrid Marie. Testa dig fram för att hitta din favorit eller prova att blanda flera äppelsorter!
Använd väl mogna, men inte övermogna äpplen till mos. Skala och kärna ur äpplena med en potatisskalare och skalkniv. Det är viktigt att ev. skadade partier och insektsangrepp skärs bort.
Hur mycket socker ska du ha?
Det råder delade meningar om huruvida äppelmos bör ha lite eller mycket socker tillsatt för att balansera smaken eller kanske honung som kan i vissa fall dölja den naturliga syrlighet.
Tänk på att socker i sig fyller en funktion och gör att äppelmoset håller längre. Ju mindre socker innebär alltså kortare hållbarhet.
Per kilo äpplen kan du tillsätta 0,5 – 5 dl socker. Ju mer socker desto längre hållbarhet.
Om du vill kan du använda askorbinsyra så att äpplena inte missfärgas vilket är helt upp till dig. Ibland kan man äppelmoset se väldigt brunkt ut och då kan en nypa askorbinsyra göra så att färgen håller sig. Man kan också tillsätta Atamon för att få moset att hålla längre.
Smaksätt ditt äppelmos
Varför inte dela upp moset och smaksätt det med olika kryddor.
- Tillsätt lite chiliflakes som får äppelmoset att lyfta lite.
- Kanel och äpple är tidlöst och fungerar ypperligt att ha i moset.
- Ingefärans krydda och syrlighet är perfekt att runda av sötman i äpplet
- Anis har en smak av lakrits. Denna söta, godisliknande smak är perfekt för att förvandla äppelmoset till desserter, till exempel i en tårta.
Frys äppelmoset
Du kan frysa moset för att hålla den fräsch längre, annars håller den sig ungefär 2 – 4 veckor i kylskåpet, beroende på hur mycket socker du använt.
Ett tips är att frysa in i en fryspåse om du vill spritsa ditt äppelmos på din tårta eller om du ska använda den som fyllning i en muffins till exempel.

Äppelmos
Ingredienser
- 1 kg äpple hela äpplen
- ½ - 1 dl vatten
- ½ - 3 dl socker
Gör så här
- Skala och kärna ur äpplena.
- Dela till mindre bitar och ha ner i en kastrull med kallt vatten. Låt vattnet koka upp och låt det koka på medelvärme tills äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter).
- Koka upp äppelklyftorna med vattnet på svag värme så att det inte bränner vid. Låt det koka tills äpplena fallit sönder (cirka 10-20 minuter). Rör om då och då. Känn med en provsticka att äpplena är mjuka.
- Sila bort överflödigt vatten om du tycker det blir för löst (gott att dricka som det är).
- Rör i socker och nu lägger du även i om du vill smaksätta ditt mos med eventuellt chiliflagor, kanel, anis eller annan krydda.
- Låt det puttra ihop under cirka 10 minuter på låg temperatur. Rör om då och då så det inte bränner fast.
Tips och trix
- För en extra kraftig smak kan du värma äppelklyftorna i ugnen istället för att koka. Passera när de mjuknat helt.
- Testa dig gärna fram med andra socker såsom till exempel mörkt farinsocker
- Lägg de färdigansade äppelklyftorna i kallt vatten så att de inte mörknar.
Supergott med havssalt och chiliflakes. Jag tog ett tiondels kryddmått med chiliflakes och en liten nypa havssalt till 5 dl färdigt mos
Det låter magiskt gott till äpple.
Hur mycket atamon ska man ha?
Hej Marie
Om du vill använda dig av flytande atamon, 1/2 tesked eller om du använder pulver ca 1/4 tsk.