Vispat smör är riktigt smör som har vispats upp med en mixer eller elvisp för att införliva luft som gör det lättare och fluffigare. Du vispar tills blandning blir ljus och luftig. Smör fast lyxigare!

Jag älskar vispat smör. Ja jag har hamnat i smörträsket, ingenting slår de där små smörkrukorna som serveras med varmt bröd på din favoritrestaurang.

Du tar en skiva bröd, drar din kniv i smöret och breder den över hela brödet. Finns det något bättre än att njuta av nybakat bröd med smör?

Jag måste säga att när jag gjorde vispat smör för första gången så blev jag fast.  Det är extremt lätt att göra men känns extra speciellt varje gång jag serverar det till mina gäster eller ställer fram det till lunch.

Eftersom vi inte går till en restaurang varje dag så är det verkligen värt att lägga ner denna tid och ”ansträngning” för att göra dina middagar lite speciellare och lite lyxigare. Och om du gillar att göra hemlagat bröd behöver du definitivt det här i ditt liv.

Du kanske funderar på – varför skulle någon bry sig om att vispa smör? Svaret på det är enkelt. Om du inte har smakat på vispat smör så är det svårt att förstå. 

Vispat smör

Hur gör man vispat smör?

Vispa rumsvarmt smör tills det blir ljust och fluffigt. 

Det är så enkelt som det låter. När du väl insett hur enkelt det är kommer du aldrig att servera vanligt smör med ditt bröd igen. Dessutom går det åt mindre smör eftersom det är så mycket luft i det.

Det man behöver tänka på att det kan ta tid beroende vilken visp eller mixer du har. Tänk på att det kan ta upp till 20 minuter.

Ju vitare smör desto mer luft har du fått in när du vispat.

Du kan använda osaltat och normalt saltat smör, helt upp till dig, bägge fungerar utmärkt.

Förvaring av vispat smör

Hemlagat vispat smör ska förvaras i kylen om du inte serverar det direkt. Jag brukar ha mitt i en lergods burk, då kan jag ställa fram den direkt på bordet. Självklart fungerar andra burkar och behållare, se bara till att du har ett lock.

Tänk på att ta ut burken eller behållaren med ditt smör ur kylen en timme eller två innan du vill servera den så det blir mjukt och har en rumstemperatur. Ibland har jag glömt att göra det och det smakar fortfarande gott direkt ur kylen, det är bara lite fastare.

Gör jag en stor sats brukar jag även göra rullar och stoppar in dessa i frysen. Blir en succé när du lägger på en skiva på det grillade köttet eller till din grillade kyckling.

Vispat smör är den perfekta smakhöjaren och endast fantasin sätter gränser för dess användningsområde. Låt den smälta på en grillad köttbit eller bred den på en ugnsvarm baguette. Variera smaken med vitlök, persilja eller dill och smaklökarna kommer att ta ett glädjeskutt.

Oxfile med vispat smör

Vispat smör

Vispat smör är riktigt smör som har vispats upp med en mixer för att införliva luft som gör det lättare och fluffigare. Vispa tills blandning blir ljus och luftig. Smör fast lyxigare!
5 från 17 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 1 minute
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 6 port

Ingredienser

  • 250 gr smör rumsvarmt

Vitlökssmör

  • 1 klyfta vitlök finriven
  • citronsaft några droppar
  • 1-2 tsk worcestersås
  • flingsalt

Ramslökssmör

  • 0,5 dl hackad ramslök
  • flingsalt
  • citronsaft några droppar

Kryddsmör

  • 1 klyfta vitlök finriven
  • 2 msk persilja hackad
  • 2 msk färsk timjan hackad
  • flingsalt

Pepparrotssmör

  • 2-3 msk pepparrot riven
  • 4-5 droppar ättika
  • 25 g dill hackad - 1 knippe

Örtagårdssmör

  • 2 krm salt
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 ½ msk hackad persilja
  • 2 msk hackad dill
  • 1 ½ msk hackad gräslök
  • 1 ½ msk hackad kryddkrasse
  • 1 tsk dragon

Paprikasmör

  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 2 krm vitlökspulver
  • 4 msk hackad paprika
  • 2 tsk tomatpuré

Ansjovissmör

  • 10-12 hackade ansjovisfiléer
  • 1 krm vitpeppar
  • 2 - 3 tsk finhackad gul lök

Rödvinssmör

  • 4 ½ msk finhackad gul lök
  • 2 dl rödvin
  • 2 krm salt
  • 1 krm peppar vit eller svart

Gör så här

  • Vispa smöret tills det är helt vitt och fluffigt.
  • Blanda i dina ingredienser och smaka av med salt.
  • För rödvinssmöret: Koka upp rödvinet tillsammans med löken och låt koka tills nästan allt vinet kokat in i löken. När löken kallnad blandas den med smöret.

Tips och trix

Vispa alltid färdigt smöret innan du blandar i dina favoritkryddor.
Flingsaltet ger en liten textur till smöret
Smaka av ofta.
 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!