Grillad kyckling med grönsaker är hos oss en av familjens favoritrecept. Det är så enkelt att göra och samtidigt lägga till lite grönsaker och potatis. Hela middagen är i en och samma form. En perfekt måltid.
Själv föredrar jag att använda mig av en färdig kycklingkrydda och steker kycklingen till skinnet är krispigt och kycklingen saftig. Dock efter att ha spenderat många år på Jamaica har Jerk Chicken blivit min favorit nummer 1.
Hur grillar man kyckling?
- Börja med att binda ihop kycklingen. Detta göra att man säkerställer att den lagas så jämnt som möjligt. Bind benen tillsammans med en bit steksnöre och sedan vingarna under brösten.
- Tryck in smör under skinnet.
- Gnid kycklingen med olivolja och strö över din kryddblandning
- Stek kycklingen tills den når en temperatur på runt 80° i kycklingens tjockaste del.
Tricket för att få perfekt saftig kyckling är att förvärma ugnen till 250° och sedan drar du ner värmen till 175° så fort du ställer in kycklingen i ugnen. Detta förseglar köttsaften så fort det går för att sen grilla kycklingen på en och samma temperatur. Många föredrar att göra en Beer Can Chicken istället.
Men har du en ugn som svarar snabbt på temperaturskiftningar så låter du fågeln vara inne ca 10-15 minuter innan du sänker ner till 175°.
Lär känna din egna ugn!
Beroende på storleken på din kyckling se till att du ändrar tillagningstiden, inte ugnstemperaturen. Om du förändrar ugnens temperatur kan den torka ut kycklingen eller torka ut den på vissa ställen och eller att den inte blir färdig på andra delar.
Hur länge ska jag grilla en kyckling?
En kyckling på ca 1,5 kr tar vanligtvis cirka en timme och 15 minuter till en och en halv timme. Om din kyckling är större eller mindre, justera tillagningstiderna därefter!
Tänk även på att tillagningstiden kan variera något om din kyckling är väldigt kall och kommer direkt ur kylen etc. En köttermometer som är insatt i låret (inte vid benet) bör hålla 80° när du tar ut din kyckling.
Om du köper en hel kyckling i affären brukar de väga 1,2-1,5 kg, men större förekommer.
Täcker du din kyckling när du grillar?
I det här receptet grillas kycklingen helt öppet för att få en fin krispig yta. Om kycklingskinnet börjar för mycket grillat innan kycklingen är klar, då kan du täcka den ”löst” med folie för att förhindra att skinnet bränns.
Å andra sidan, om du täcker den, kanske din kyckling inte får den där härliga krispigheten. Du kan testa med att pensla med lite mer olivolja eller ös den lite oftare.
Helgrillad kyckling med grönsaker
Ingredienser
- 1 hel kyckling
- 2 tsk olivolja
- kycklingkrydda
- flingsalt
- svartpeppar
- paprikapulver
- ett par kvistar färsk rosmarin
- gul lök
- tomater
- morötter
- potatis
- palsternacka
Rosmarin- och citronsmör
- 100 gr rumsvarmt smör
- 5 finhackade sardeller i olja
- 4 rivna vitlöksklyftor
- 1 stor citron skalet
- saften av 1/2 citron
- salt
- nymalen svartpeppar
- 2 msk finhackad färsk rosmarin
Gör så här
- Sätt ugnen på 225° - 250° C (200°C i varmluftsugn).
- Smör: Blanda smör med sardeller, vitlök, citronskal, citronsaft och rosmarin. Smaka av med salt och peppar.
- Kyckling: Tryck in smöret under skinnet på kycklingen, framför allt vid bröst och lår. Tips! Stick först in fingret under skinnet och skapa en ficka. Därefter trycker du in smöret och fördelar jämnt under skinnet.
- Gnid in hela kycklingen i olivolja.
- Krydda alternativ gnid in med kycklingkrydda eller enbart med flingsalt, paprikapulver och svartpeppar.
- Lägg kycklingen i en form tillsammans med klyftad lök, övriga grönsaker och några kvistar rosmarin.
- Stek i nedre delen av ugnen i ca 15 minuter. SÄTT PÅ TIMER
- Sänk värmen till 175°C (150°C varmluft) och stek i ca 1 timme SÄTT PÅ TIMER till eller tills kycklingen har fått fin färg och har en innertemperatur intill lårbenet på 82°C.
- Ös gärna lite sky över kycklingen någon gång under tillagningen.
0 kommentarer