Hemligheten bakom den godaste och saftigaste blåbärsmuffins är du mosar en del av blåbären och vispar smör och socker poröst!
Känslan när man varit ute och plockat blåbär och bestämmer sig för att göra dessa mjuka goda muffins som får en liten sockerskorpa på toppen är magisk. Eller när man är i affären och köper hem de där stora amerikanska blåbären för göra något extra gott.
Vad du behöver för att göra blåbärsmuffins.
Jag använder vaniljextrakt och citronskal i mina – det är en del av det som gör dessa muffins så goda. Vanilj och citron är standard, men ibland lägger jag även i en tesked kanel, det ger den härliga doften och smak som kompletterar bären fint.
Blåbären föredrar jag färska, men om du använder frysta, se till att röra ner dem i smeten utan att tina, annars blir dina muffins lila!
Hur du förvarar och fryser dina blåbärsmuffins
Eftersom muffinsen är fulla av saftiga blåbär håller de sig fuktiga i flera dagar. Nackdelen är dock att detta kan göra att de blir för fuktiga. Förvara dem i en burk som du klär invändigt med hushållspapper. Om du staplar muffins ovanpå varandra, lägg ett lager med hushållspapper ovanpå för att absorbera eventuell överflödig fukt. Vill du frysa din muffins går det bra upp till 3 månader.
Värm upp muffinsen i mikrovågsugnen eller ugnen för att fräscha upp dem, om så önskas.
Vill du göra en paj? > Recept på blåbärspaj

Ingredienser
- 100 gr smör rums tempererat
- 2 dl socker
- 2 ägg
- 1 tsk vaniljsocker eller extrakt
- 5 dl mjöl
- ¼ tsk salt
- 2 tsk bakpulver
- 1 dl mjölk röd
- 3 dl blåbär eller andra bär
- socker farin, rörsocker eller muscovado till topping
Gör så här
- Sätt ugnen på 200° - vill du göra stora muffins sänk till 175°
- Vispa smör och socker poröst
- Rör i äggen, ett i taget. Tillsätt vaniljsocker, bakpulver och mjölken. Blanda mjöl, bakpulver, salt och citronskal och rör i smeten. Använd gärna elvisp
- Mosa 1 dl blåbär med en gaffel och blanda i smeten
- Vänd försiktigt ner de mosad och icke mosade bären i smeten
- Klicka ut smeten i muffinsformarna så att de blir fyllda till ca tre fjärdedelar.
- Grädda i mitten av ugnen i 18-20 minuter i 200°C.
Väldigt goda och saftiga
Konstigt recept.
1. Vaniljsocker står med 2 gånger. Antar att det ska blandas i med det torra?
2. Receptet känns inte avslutat. Som att det är självklart hur allt ska gå till sen. Vad gör jag med blåbären? Blandas de i tidigt så att hela smeten blir knallblå? Vänder jag i dem sist?
3. Menar du RÖRA i alla ingredienser eller kan man vispa?
Det här receptet var väldigt svårt att förstå skulle aldrig ha gjort detta recept om det var så svårt att förstå
Jag tycker att allt var självklart för de som inte förstår rekommenderar jag att läsa grundrecept för muffins.
Jag förstår (dvs gör som jag uppfattar texten), men tycker ändå att den som skrivit receptet bör låta någon läsa igenom/testa och komma med förbättringsförslag.
Super goda
Någon som vet hur mycket rivet citronskal det ska vara i?
Supergoda