...
Heta räkor

Heta räkor

Recept

Senast uppdaterad 19 september, 2023 av Todd Svenonius

Dessa heta räkor kan jag äta flera gånger i veckan, dels eftersom det är så otroligt enkelt att göra och att det är fullt med smaker.

Denna smakkombination av vitlök, chili, saffran och persilja är något jag verkligen varmt rekommenderar att du provar att tillaga eftersom den har den där perfekta Umami-smaken som du letar efter!

Heta räkor med chilin Scotch Bonnet

Efter att ha bott flera år på Jamaica har jag fått lära mig knepet med att använda den starka chilin Scotch Bonnet. (100 000 – 350 000 på Scoville skalan)  När man delar denna fantastiska chilin så sprider sig doften över hela köket och det sticker lite i näsa och ögonen.

Det är ofta  Jamaicanerna använder den hel i matlagningen. De stoppar ner hela chilin i grytan och låter den steka eller koka med tills man nått den styrka man önskar. Därefter tar man helt enkelt ur den ur rätten. Detta gör att du själv kontrollerar rättens hetta.

Hur smakar Scotch Bonnet?

Scotch Bonnet är bland de hetaste chilin och det som gör denna chili så speciell är att den är fruktig och söt i smaken. Den används ofta i karibisk matlagning, där den har sitt ursprung och många hem odlar den i en kruka eller direkt i jorden. Den är ett måste i Jerk Chicken och Jamaicansk pepparsås som kräver smaken och hettan av  Scotch Bonnet.

Det kan tyvärr vara svårt att få tag på Scotch Bonnet i Sverige, om så är fallet använd Habanero istället. Smaken skiljer sig men du får ut en fin hetta även från denna.

Blötlägg saffran till dina heta räkor

Smakämnena och färgen i saffran är lösligt i vatten och alkohol. Det bästa är att ”marinera” saffranpistiller i sprit. Häll ner pistillerna i en glasburk och slå över lite mörk rom, vodka eller cognac.  Sätt på ett lock och låt stå i rumstemperatur eller kylen tills det ska användas.  Om du låter den stå ett par timmar så för du ut så mycket mer smak.

Själv har jag alltid en glasburk med blötlagd saffran i kylskåpet.  Jag brukar använda mig av de små glasburkarna som jag får över när jag köper rom.

Stek inte räkorna för länge

Stek inte räkorna för länge, gör du det så kommer de att bli sega och gummiaktiga. Använd dig alltid av stora räkor, en del kallar de tigerräkor och en del scampi.

Heta räkor

Heta räkor

Heta räkor med vitlök, chili, saffran och persilja. Perfekt överraskning när du har gäster.
4.34 from 15 votes
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Portioner: 4 port

Ingredienser

 • 36 st räkor stora
 • 3 msk olivolja
 • 3 vitlöksklyftor
 • 2 pfefferoni stark
 • 1 näve persilja
 • 1 scotch bonnet
 • 1 pkt saffran
 • salt
 • 1 msk vodka eller rom

Gör så här

 • Börja med att lägga saffran i lite vodka, konjak eller rom. Detta är inget måste, men kan du blötlägga din saffran så får du ut mer smak.
 • Hacka vitlök och pfefferoni och fräs dessa i pannan för att få ut lite smak i oljan.
 • Lägg i räkorna och eventuellt scotch bonnet. Scotch bonnet skall vara hel när du lägger i den. Denna tas sen ur rätten när du uppnått den hetta du önskar.
 • Fräs allt i ca 2 min
 • Häll över saffran och persilja och fräs ytterligare 3 - 5 min. Salta efter behov.

Tips och trix


Vill man ha lite sötma i rätten, ta gärna små cocktailtomater, dela och låt de fräsa med i pannan.

 
 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?
du kanske också gillar…