Vad är Tahini?
Tahini tillverkas genom att mala sesamfrön med olivolja till en jämn pasta.
Tahini kan användas för att göra många rätter, men viktigast av allt är att det är huvudingrediensen i Hummus! Tahini har en jordnära smak och ger ett lyft till recepten. Om du gör hummus hemma kommer tahini att vara en av dina ingredienser.
Jag gillar att använda tahini när jag gör dressingar, dip, fyllda dadlar och hummus. Möjligheterna är oändliga!
Idag ska jag lära dig hur du använder Tahini, så att du också kan skapa dina egna hälsosamma läckra måltider!
Hur används Tahini?
Tahini används ofta i matlagning i Mellanöstern och består av en tuggig pasta gjord av sesamfrön. Vanligtvis används den för att göra hummus.
Tahini kan tillsättas i hummus, falafel och andra maträtter som är vanliga i matlagning i Mellanöstern. Tahinipasta fungerar bra som en sås på kött och grönsaker. Den är också ett utmärkt pålägg på bröd av alla slag! Den har många användningsområde.
Är det nyttigt med tahini?
Tahini är en hälsosam och proteinrik ingrediens. Tahini innehåller kalcium och magnesium som båda bidrar till att stärka benen, den innehåller också protein fosfor, järn och även omega-tre fettsyror som kan bidra till att sänka kolesterolnivåerna i kroppen.
Gör din egna Tahini till din Hummus
Tahini är inte helt lätt att hitta och ofta säljs den i väldigt stora burkar. Du kanske även behöver gå till en specialbutik för att hitta den. Men det bästa är att det är faktiskt inte alls svårt att att göra egen tahini. Här kommer receptet.
Ingredienser
- 2 dl skalade sesamfrön
- 1 - 1 ½ dl olivolja
- 1 krm salt
Gör så här
- Hetta upp en stekpanna och ha lägg i sesamfröna. Rosta på medelvärme under ett par minuter. Skaka om fröna kontinuerligt och rosta dem till de fått en rosaaktig färg. Ju mer färg de får – ju nötigare blir det.
- Ha ner sesamfröna i en mixer och kör hastigt till ett pulver. Slå på lite olja i taget och kör till en slät och lite trögflytande smet.
0 kommentarer