När Helena Hansson, aka Tjockatantenistan var med i programmet halv åtta hos mig, så gjorde hon en helt magisk ramslökssoppa, som jag gjort flera gånger sen dess.

Ta hand om din ramslök

När du plockat ramlöken gör så här: Skölj ramslöken väl. Låt den ligga ett tag i iskallt vatten. Har du plockat mycket använd en stor syltgryta eller diskhon. Spola sedan av den i ett durkslag och torka den mycket väl helst i salladsslunga. Därefter kan du packa bladen i luftiga plastpåsar och förvara i kylskåpet ett par veckor.

Eller ställ de hela bladen i ett glas vatten som om de vore blommor och ställ in i kylskåpet.

Om vill kan du kan frysa in ramslök. Det du behöver tänka på att mycket av smaken i bladen går förlorad.

Den goda aromen försvinner så gott som helt hur man än försöker konservera ramslök. Däremot kan man plocka ramslökens frökapslar när blommorna har tappat sina kronblad. Den här lilla delikatessen kallas ibland för ”ramslökskapris” och kan – till skillnad från de färska bladen – läggas in.

Plocka gärna ramslökens frökapslar, en liten delikatess som ibland kallas för ”ramslökskapris”

Ramslökssoppa med sparris

Ramslökssoppa

Krämig och smakrik ramslökssoppa med sparris och vitt vin
4.86 från 21 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 4

Ingredienser

  • 2 st schalottenlökar
  • 2 knippar grön sparris
  • 5 cm purjolök
  • 1 dl vitt vin
  • 6 dl kycklingbuljong
  • 50 gram ramslök 3 rejäla nävar
  • 3 dl grädde
  • salt och peppar
  • smör

Gör så här

  • Ta fram en hög kastrull
  • Skiva och hacka schalottenlök, purjolök och sparris. (en knippe sparris)
  • Fräs lök och sparris i smör utan att det får färg
  • Häll på vinet och låt koka in.
  • Slå på buljongen och låt koka i ca 10 minuter. SÄTT PÅ TIMER eller tills sparrisen är mjuk
  • Lägg i ramslöken och grädden, låt koka upp innan soppan mixas
  • Mixa samman till en slät soppa
  • Smaka av med salt och peppar
  • Häll över soppan i soppskålar och garnera med hel kokt sparris, droppa över några droppar ramslöksolja eller ramslökspesto som är utspädd med lite rapsolja.

Kokt Sparris

  • Bunta sparrisen med snöre om du vill: dela upp sparrisen i buntar med 8-10 stycken i varje. Använd bomullssnöre.
  • Koka upp några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden.
  • Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
  • Salta vattnet och tillsätt en sockerbit.
  • Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek:
    0,5 cm diameter tjock sparris: koktid 3-5 minuter
    1 cm diameter tjock sparris: koktid 5-8 minuter
    2 cm diameter tjock sparris: koktid 7-12 minuter

Tips och trix

Vill man ha lite starkare löksmak, testa att ta i lite vitlök och fräs med.
När du hällt upp soppan, droppa över några droppar ramslöksolja eller ramslökspesto som är utspädd med lite rapsolja.
Vill du få med något protein i soppan, så knaperstek gärna lite bacon och strössla över precis innan du serverar
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!