En krämig soppa med ramslök, buljong, grädde, sparris, citron, lite lök – det kan ju inte bli annat än smarrigt! Dessutom är ju ramslök både nyttigt och gott med sin ljuvliga smak av vitlök och lök, som också går under namnet skogsvitlök.
Servera din ramslökssoppa
När det kommer till att servera denna läckra soppa finns det många olika alternativ att välja mellan!
Den passar utmärkt som huvudrätt vid en mysig sopplunch eller en buffé med olika soppvarianter, men fungerar också utmärkt som en smakfull förrätt.
För att göra din måltid komplett kan du servera soppan tillsammans med ett nybakat brytbröd, en saftig baguette eller en härligt rustik surdegsbaguette. Eller varför inte krutonger så du får det där härliga krispet!
Så, oavsett om du vill njuta av soppan som en del av en större måltid eller som en fristående rätt, kommer den garanterat att smaka fantastiskt!
Ta hand om din ramslök
När du plockat ramlöken gör så här: Skölj ramslöken väl. Låt den ligga ett tag i iskallt vatten. Har du plockat mycket använd en stor syltgryta eller diskhon. Spola sedan av den i ett durkslag och torka den mycket väl helst i salladsslunga. Därefter kan du packa bladen i luftiga plastpåsar och förvara i kylskåpet ett par veckor.
Eller ställ de hela bladen i ett glas vatten som om de vore blommor och ställ in i kylskåpet.
Om vill kan du kan frysa in ramslök. Det du behöver tänka på att mycket av smaken i bladen går förlorad.
Den goda aromen försvinner så gott som helt hur man än försöker konservera ramslök. Däremot kan man plocka ramslökens frökapslar när blommorna har tappat sina kronblad. Den här lilla delikatessen kallas ibland för ”ramslökskapris” och kan – till skillnad från de färska bladen – läggas in.
Ramslökssoppa
Ingredienser
- 2 st schalottenlökar
- 2 knippar grön sparris
- 5 cm purjolök
- 1 dl vitt vin
- 6 dl kycklingbuljong
- 50 gram ramslök 3 rejäla nävar
- 3 dl grädde
- salt och peppar
- smör
Gör så här
- Ta fram en hög kastrull
- Skiva och hacka schalottenlök, purjolök och sparris. (en knippe sparris)
- Fräs lök och sparris i smör utan att det får färg
- Häll på vinet och låt koka in.
- Slå på buljongen och låt koka i ca 10 minuter. SÄTT PÅ TIMER eller tills sparrisen är mjuk
- Lägg i ramslöken och grädden, låt koka upp innan soppan mixas
- Mixa samman till en slät soppa
- Smaka av med salt och peppar
- Häll över soppan i soppskålar och garnera med hel kokt sparris, droppa över några droppar ramslöksolja eller ramslökspesto som är utspädd med lite rapsolja.
Kokt Sparris
- Bunta sparrisen med snöre om du vill: dela upp sparrisen i buntar med 8-10 stycken i varje. Använd bomullssnöre.
- Koka upp några liter vatten i en hög kastrull med lock stor nog att rymma sparrisen på höjden eller en traktörpanna med lock bred nog att få plats med sparrisen på bredden.
- Använder du en hög kastrull kan du ställa buntar med sparris med knoppen upp över ytan och koka med lock så blir hela sparrisen klar samtidigt.
- Salta vattnet och tillsätt en sockerbit.
- Koktiden av sparris är beroende av sparrisens tjocklek: 0,5 cm diameter tjock sparris: koktid 3-5 minuter1 cm diameter tjock sparris: koktid 5-8 minuter2 cm diameter tjock sparris: koktid 7-12 minuter
0 kommentarer