Ägg är hälsosamt och man kan ha dem till så mycket, varför de är så omtyckta och viktiga för så många.
Vi använder dem väldigt ofta när vi bakar, där nästan alla recept har ägg med.
Men av olika skäl undviker vissa människor ägg. Lyckligtvis finns det gott om ersättare du kan använda istället.
I denna artikel försöker jag ge dig information runt de olika ingredienserna som du kan använda istället för ägg.
Innehåll
- Anledningar till varför du kanske vill ersätta och byta ut ägg
- Vad kan man pensla bullar med istället för ägg?
- Varför använder vi ägg när vi bakar?
- Dessa kan ersätta ägg!
- 1. Äppelmos
- 2. Mosad banan
- 3. Linfrön eller Chia-frön
- 4. Äggersättningspulver
- 5. Silke Tofu
- 6. Vinäger och bakpulver
- 7. Yoghurt och filmjölk
- 8. Aquafaba
- 9. Nötsmör
- 10. Agar-Agar eller gelatin
- 11. Sojamjöl och Sojalecitin
Anledningar till varför du kanske vill ersätta och byta ut ägg
Det finns olika anledningar till att du kan behöva hitta en ersättning för ägg i din kost. Allergier och att man följer en viss diet är de två vanligaste orsakerna.
Äggallergi
Äggvita är den näst vanligaste matallergin hos spädbarn och småbarn.
En studie har visat att ca 50% av barnen kommer att växa ifrån sin allergi runt 3 årsåldern, och ca 66% växer ifrån det vid 5 årsålder. Andra studier visar på att det kan ta upp till 16 årsåldern innan man växt ifrån sin äggallergi helt och hållet.
Men även om de flesta barn som är allergiska mot ägg blir toleranta över tid, förblir vissa individer allergiska hela sitt liv.
Vegansk diet
Det finns de som följer en vegansk diet, vilket innebär att de väljer att inte äta kött, mejeriprodukter, ägg eller andra animaliska produkter.
Veganer undviker att konsumera animaliska produkter av olika skäl, sin egna hälsa, miljöhänsyn eller etiska skäl när det gäller att se på djurens rättigheter.
Vad kan man pensla bullar med istället för ägg?
Du kan använda vatten med lite honung eller sirap i, göra en egen sockerlag passar också bra. Eller du kan smälta smör och pensla bullarna med.
Varför använder vi ägg när vi bakar?
Ägg tjänar flera syften i bakning. De hjälper till när det gäller formen, färgen, smaken och konsistensen i bakverken på följande sätt:
- Binder samman: Ägg hjälper till att få ihop ingredienserna. Detta gör att bakverket får en struktur och förhindrar att den faller ihop.
- Jäsning: Ägg gör så att det blir luftfickor och får dem att utvidga sig och expandera under uppvärmningen. Detta gör så att det puffar upp, blir hög och mjuk och ger bakverk som souffléer och maränger deras volym och ljusa, luftiga konsistens.
- Fukt: Vätskan från ägg går in i de andra ingredienserna i ett recept, vilket hjälper till att tillföra fukt till det färdiga bakverket.
- Smak och utseende: Ägg hjälper till att bära smaker från andra ingredienser. De hjälper till att förbättra smaken på bakverk och bidrar även till deras gyllenbruna utseende.
Dessa kan ersätta ägg!

För att hålla samman ingredienser i mjuka kakor kan du använda dig av äppelmos. Byt ut delar av det vita sockret och dra nytta av fruktsockret.
1. Äppelmos
Äppelmos är en puré gjord av kokta äpplen. Det är ofta sötat eller smaksatt med andra kryddor som muskot och kanel. Du kan använda cirka 65 gram äppelmos, detta kan ersätta ett ägg i de flesta recept, för att hålla samman ingredienser i mjuka kakor. ½ dl äppelmos blandat med ½ tsk bakpulver ger ett härligt extra fluff till ditt bakverk.
Det bästa är att använda osötad äppelmos. Om du använder en sötad sort tänk då på att minska mängden socker eller sötningsmedel i receptet.

Ersätt ett ägg med en ½ banan. Bananen binder vätskor bra och bidrar med naturlig sötma.
2. Mosad banan
Mosad banan är en annan populär ersättning för ägg. Den enda nackdelen med att baka med bananer är att din färdiga produkt kan ha en mild banansmak. Ersätt ett ägg med en ½ banan. Ca 65 gram. Bananen binder vätskor bra och bidrar med naturlig sötma. Utmärkt att använda vid muffinsbak. bananbröd eller pannkakor.
Denna ersättning fungerar bäst i kakor, muffins, brownies, nabbbröd eller varför inte göra ett bananbröd.

I kontakt med vatten bildar chiafrön en gelé som binder vätskor bra. Liksom chiafrön kan du blanda krossade linfrön med vatten för att ersätta ett ägg.
3. Linfrön eller Chia-frön
Linfrön och chiafrön är båda små frön som är mycket näringsrika. De innehåller mycket omega-3-fettsyror, fibrer med mera.
För att ersätta ett ägg, vispa ihop en matsked, ca 7 gram, malda chia eller krossade linfrön med 3 matskedar, ca 45 gram, vatten tills det är helt absorberat och tjocknat. I kontakt med vatten bildar chiafrön en gelé som binder vätskor bra.
Om du använder detta i ditt bakverk blir de oftast lite ”tungre och tätare”. Det kan också resultera i en nötigare smak, så det fungerar bäst i verk som pannkakor, våfflor, muffins, bröd och kakor.
4. Äggersättningspulver
Det finns en del äggersättningspulver på marknaden, som No-Egg. Dessa är typiskt gjorda av potatisstärkelse, kassavastärkelse, tapiokastärkelse och jäsmedel. Dessa pulver kan du köpa i i välsorterade livsmedelsbutiker bland glutenfria produkter. Du kan även hitta det online i flera veganska webbutiker.
Äggersättare är lämpliga för alla bakverk och ska inte påverka den färdiga produktens smak.
Varje märke har sina egna instruktioner, men vanligtvis kombinerar du 1,5 teskedar (10 gram) pulver med 2-3 matskedar (30-45 gram) varmt vatten för att ersätta ett ägg.

Med Silken Tofu kan du göra en perfekt ”ägg” röra
5. Silke Tofu
Tofu är kondenserad sojamjölk som har bearbetats och pressats till fasta block. Tofuens struktur varierar beroende på dess vatteninnehåll. Ju mer vatten som pressas ut, desto fastare blir tofu. Silke tofu (mjuk tofu) har hög vattenhalt och är därför mjukare i konsistens.
För att ersätta ett ägg, ersätt med cirka 60 gram tofu.
Används bäst i brownies, kakor, snabb-bröd och kakor. Du kan göra en vegansk äggstanning genom att mixa tofu och blanda med valfri växtdryck. Stek den direkt med några av dina favoritkryddor och salt, så har du en god tofuröra att bjuda på.

1 msk vinäger och 1 tsk bakpulver kan användas istället för ett ägg.
6. Vinäger och bakpulver
Blandning av 1 tesked bakpulver med 1 matsked vinäger kan ersätta ett ägg i många recept.
Äppelcidervinäger eller vitdestillerad vinäger är de mest populära valen. När de blandas ihop, startar vinägern och bakpulvret en kemisk reaktion som producerar koldioxid och vatten, vilket gör bakverken lätta och luftiga.
Denna ersättning fungerar bäst för kakor, muffins och snabb-bröd.

Filmjölk är en populär syrad mjölk som har funnits och ätits i norra Europa i århundraden och kan i vissa fall ersätta ägg
7. Yoghurt och filmjölk
Både yoghurt och kärnmjölk är bra ersättare för ägg. Det bästa är att använda vanlig naturell yoghurt, eftersom smaksatta och sötade sorter kan förändra smaken på ditt recept.
Du kan använda 60 gram yoghurt eller filmjölk för varje ägg som behöver bytas ut.
Denna ersättning fungerar bäst för muffins, kakor och muffins.

Aquafaba är inget annat än spadet som blir när man kokat kikärtor. Det som man förr hällde bort.
8. Aquafaba
Aquafaba är den vätska som finns kvar från kokta bönor eller baljväxter. Det är samma vätska som finns i kikärter eller bönor på burk. Vätskan har en mycket liknande konsistens som för rå äggvita, vilket gör den till en utmärkt ersättning för många recept.
Med detta mirakelspad kan du nämligen göra allt från maränger till kladdkaka, marshmallows, makron, glass och majonnäs! Låt dig inte skrämmas av bönlukten, spadet ger ingen smak när du är klar!
Du kan använda 3 matskedar aquafaba för att ersätta ett ägg.
9. Nötsmör
Nötsmör som är gjort på jordnötter, cashewnötter eller mandelsmör kan också användas för att ersätta ägg i de flesta recept. För att ersätta ett ägg, använd 3 matskedar, 60 gram, nötsmör.
Detta kan påverka smaken på din färdiga produkt och den används bäst i brownies, pannkakor och kakor.
Se till att du använder dig av ett krämigt nötsmör, snarare än de tjocka sorter, så att allt blandas ordentligt.
10. Agar-Agar eller gelatin
Gelatin är en bra ersättning för ägg. Det man behöver tänka på, om man är vegan, är att det är ett animaliskt protein som härrör från kollagen från grisar och kor. Om du vill undvika animaliska produkter är agar-agar ett veganalternativ som erhålls från en typ av tång eller alger.
Båda kan hittas som smaklösa pulver i de flesta stormarknader och hälsokostaffärer eller online.
För att byta ut ett ägg löser du upp 1 matsked gelatin i 1 matsked kallt vatten. Blanda sedan i 2 matskedar kokande vatten. Alternativt kan du använda 1 matsked agar-agarpulver blandat med 1 matsked vatten för att ersätta ett ägg.
Ingen av dessa ersättare bör påverka din färdiga produkts smak, men de kan skapa en lite hårdare och kompaktare struktur.
11. Sojamjöl och Sojalecitin
Sojalecitin är en biprodukt av sojabönolja och har bindande egenskaper som liknar ägg. Det tillsätts ofta i kommersiellt beredda livsmedel på grund av dess förmåga att blanda och hålla ingredienser tillsammans.
Det säljs i pulverform och du kan hitta det i de flesta hälsokostaffärer och online.
Passar bra till kakor, pannkakor, våfflor m.m. Fungerar även bra som ersättning i äggfria cremer, såser och majonnäs.