Ramslök är helt ljuvligt god med sin smak av gräslök och vitlök och är faktiskt släkt med båda. Tidigt på våren tar jag mej en tur ner till Skåne och ger mig ut i ramslöksskogen för att plocka den och gör en mycket enkel jättegod pesto. Ramslöken är bland det första som kommer upp på våren. Tätt därefter kommer nässlor, maskros och kirskål. I Skåne svämmar det över och växer så mycket att man kan på några få minuter kan fylla en hel matkasse.

För mej är ramslöken en riktig delikatess och under senare år har den även börjat dyka upp i affärerna. Vi har även sett trenden att det börjar bli kockarnas favorit.

Ramslöksskogen på våren

Viktigt när du plockar ramslök:

Ramslök är lätt att förväxla med liljekonvalj – som är giftig. Om du är osäker ska du gnida och krossa bladen med fingrarna. Lök-aromen – på gränsen till vitlök – ska vara stark och tydlig.

Stjälken på ramslök ska ha en tydlig trekantig form.

Ramslöken är bäst färsk

Ramslöken gör sig bäst färsk eftersom bladen kan förlora lite av sin löksmak om de hettas upp för länge. Om du tänker göra en ramslökssoppa, tänk då på att lägga i bladen sist.  Det går också att torka bladen och använda i örtsalt eller som krydda, även om de tappar en del av sin löksmak. Mjölksyrning (vanligt i det tyska köket) är ytterligare en teknik att få ramslöken att hålla sig länge utan att tappa allt för mycket smak.

Ramslökspesto och spagetti

Ramslökspesto passar bra till nykokt, färskt pasta

Pesto på ramslök

Ramslökspesto passar bra till nykokt, färskt pasta eller varför inte som topping på en ugnsbakad fisk eller kyckling,  i en god potatissallad eller plocka fram det när ni bränner på grillen. Eller varför inte bred peston på en rostad macka, mums.  Så himla gott.

Nötter till peston

Välj vilken nöt som du gillar mest, kan vara pinjenötter, valnötter, mandlar eller varför inte hasselnötter. För att få den bästa möjliga smak rosta gärna nötterna innan du mixar.  Varför inte höra med någon vän om de har ett valnötsträd och fråga om du kan komma att plocka några till hösten. Då är nämligen nötterna helt färska och det behövs ingen nötknäckare för att dela dem. När våren kommer och ramslöken blommar är valnötterna som jag lagrat över vintern hårdare och så där krispiga och perfekta att ha i peston.

Mixa eller mortla din ramslökspesto

Ramslökspesto

Ramslökspesto

Underbart god och smakrik pesto på ramslök.
5 från 27 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Portioner: 4 port

Ingredienser

  • 30 gram färsk ramslök en stor näve
  • 75 gram valnötter välj den nöt som du gillar
  • 50 gram parmesanost
  • 1,5 dl kallpressad rapsolja
  • salt och peppar
  • citron lite saft från citronen

Gör så här

  • Rensa och skölj ramslöken.
  • Mixa samman ramslök, nötter och ost till en slät massa. Själv gillar jag när det är lite crunchy
  • Strila ner oljan till önskad konsistens
  • Smaka av med salt, peppar och citronsaft

Tips och trix

Testa er fram när det gäller nötterna.  Håll igen lite om du använder pinjenötter och gärna lite mer när du använder valnötter.
Har du ingen mixer, funkar det lika bra att mortla alla ingredienserna!
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!