Vad är skillnaden mellan potatispuré och potatismos?

Skillnaden mellan puré och mos är att moset stöts medan purén pressas och blir den slätare och lenare än moset. Men det är oftast samma ingredienser som man använder. Jag själv gör alltid min potatispuré på grädde, mjölk och massor av smör och rör om kraftigt i purén, gärna med en elvisp.

Välj en gärna en mjölig potatis, men faktum är att du kan även välja en sort som Amandine. Amandine är en fast sort med en smörig smak.

Klassisk potatispure

Potatispure

Klassisk pure som är gott till fisk, köttbullar, kotlett och mycket mer.
5 från 2 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 30 minuter
Portioner: 4 port

Ingredienser

  • 1 kg mjölig potatis
  • 125 gr smör
  • 1 ½ dl vispgrädde
  • 1 ½ dl mjölk
  • 1 krm aromat valfritt
  • salt och vitpeppar
  • färsk persilja valfritt

Gör så här

  • Skala potatisen och dela dem gärna i mindre bitar.
  • Koka den mjuk i lättsaltat vatten och ånga av den.
  • Pressa den genom en potatispress i en bunke.
  • Smält smör tillsammans med mjölk och vispgrädde. Låt det bli hett och lägg i aromaten.
  • Rör ner den varma gräddmjölken lite i taget i potatisen.
  • Vispa snabbt ihop till en luftig puré, gärna med en elvisp. Vispa inte för länge då kan purén bli klistrig.
  • Späd eventuellt purén med mer mjölk och smör om du tycker den blir för fast.
  • Smaka av med salt och vitpeppar.
  • Garnera med färsk persilja

Tips och trix

Låt potatisen ånga av innan du pressar den med en potatispress
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!