Picklad rödlök är fantastisk tillsammans med hamburgare, pulled pork, tacos och varför inte till dina hemlagade köttbullar. Minns första gången jag gjorde dessa, helt plötsligt när jag öppnade kylskåpet så var de slut. Snabbare än blixten!

Ett annat tips är att använda löken tillsammans med sill.  En favorit som jag gör till julbordet och även till midsommar är att göra små smörgås snittar.

Smörgås med picklad rödlok och sill

När du öppnar mitt kylskåp ser du ofta en burk med denna goda inlagda rödlök. När du väl har lärt dig att göra picklad rödlök då slutar du inte heller att göra dem.  Faktum är att det är något jag ska göra idag, faktiskt – det är så enkelt att slänga ihop.

En liten nypa salt i lagen gillar jag också att ha, eftersom det balanserar upp smaken bättre.   Har jag inte tillgång till ättika byter jag mot vitvinsvinäger eller äppelcidervinäger – det går precis lika bra.

Hur gör man picklad rödlök?

Börja med att koka upp grundlagen. Vill man smaksätta lagen med fler smaker kan du använda dig av senapsfrön, stjärnanis, kummin, kryddpeppar, lagerblad mm, låt fantasin styra och ditt smaksinne. Varför inte testa vilken syra du gillar bäst! Utöver ättika bruka jag pickla med en vinäger, både röd och vit fungerar utmärkt.

Häll lagen över din rödlök så att det täcker helt, använd gärna burkar med tätt förslutande lock om du vill spara och förvara löken länge. Om du är som jag så går löken åt väldigt snabbt, då går det bra att lägga den i en vanlig glasburk eller i en rostfri bunke med t ex en tallrik som trycker ner grönsakerna så att de ligger täckta med lagen.

Snabbsyrade grönsaker, som det också kallas ger den där lilla extra touchen till maten. Testa gärna att pickla andra grönsaker, så som morötter, palsternacka, betor, kålrot, olika löksorter det är bara fantasin sätter gränser.

Hur länge håller inlagd rödlök i kylen?

Rödlöken håller sig flera månader i kylen eller i skafferiet. Se till att det är mörkt och svalt.  När du väl öppnat burken, se till att förvara den i kylskåpet och att du använder rena verktyg när du hämtar upp denna goda rödlöken.

Picklad rödlök

Picklad rödlök

Att lära sig att göra picklad rödlök är så enkelt - det tar bara fem minuter och du har antagligen alla ingredienser hemma! Du kan alltid ha en burk i ditt kylskåp till hamburgare, tacos, avokadostoast och mer!
4.97 from 28 votes
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 5 minuter
Portioner: 8 port

Ingredienser

  • 2 röda lökar
  • 3 dl vatten
  • 1 dl strösocker
  • ½ dl ättika 12%
  • ½ msk salt

Gör så här

  • Skala, dela och skiva lökarna i tunna skivor.
  • Koka upp socker, ättika och vatten i en kastrull.
  • Dra av från värmen och lägg ner löken i kastrullen.
  • Låt svalna i lagen. Vänd runt då och då.
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!