...
Inläggning

10 skäl att bevara mat

Konservera, Matlagning & tips

Senast uppdaterad 10 november, 2023 av Helene

Mat är en av de viktigaste sakerna i livet. Vi kan faktiskt inte leva utan det. Och ändå slängs det mängder av mat världen över. Kanske för att maten har fått lite tråkig färg eller att det står ett bäst före datum som har passerat.

1. Utnyttja säsongens smak

När vi äter maten när det är säsong för just den råvaran, så kommer den att ha den mest komplexa smaken och den bästa näringen. Konservering är ett toppen bra sätt att förvara och behålla smakerna för säsongsbetonad mat eftersom hela poängen är att använda färska ingredienser.

2. Fånga smaken

Inte nog med att det är som att resa tillbaka till sommaren när man smakar på vissa av burkarna i skafferiet, de är som en vacker tavla där de står. Det bästa med konservering är att jag senare, när säsongen är över, så kan jag fortfarande njuta av burken med inlagda tomater eller rödbetor (även mitt på vintern).

3. Vet vad det innehåller

Jag vet precis vad som finns i min mat. Idag kan vi undvika bekämpningsmedel genom att bara välja ekologiska, hållbara produkter. Om jag vill lägga socker i mitt sylt, bestämmer jag hur mycket och vilken socker jag ska använda. Alla val av hur och vad jag äter är mina egna.

4. Stöd din lokala producent

Stöd din lokala ekologiska bonde, jordbrukare eller producent eftersom lokalt betyder färsk mat. Genom att handla och äta lokalt stödjer jag dessa jordbruksmetoder istället för ett industrialiserat jordbruk där varorna transporteras långväga via lastbilar, båt och flyg. Håll koll var just din REKO-ring finns nästa gång du vill handla lokalt.

5. Spara överskottet

Odlar du själv eller om en vän kommer med något från sin trädgård och du kanske inte vill äta det just då, då är konservering perfekt och du minskar på ditt matavfall.

6. Ställa fram något extra på bordet

Genom att odla min egen mat och bevara och konservera den gör mig lite mer självförsörjande.  Att ställa fram något extra på bordet, som jag själv gjort, känns lite lyxigt och det gör mig även lite mer självförsörjande.  Sen att det exceptionellt läckert och gott är en bonus.

7. Njut av smaker som inte finns i livsmedelsbutiken

Vanliga livsmedelsbutiker har mycket mat som har rest långa sträckor och även stannat upp i stora lager innan de kommer ut i affärerna.  Konserveringen gör att jag kan testa sorter som kanske inte finns i de vanliga butikerna.  Det kan vara sorter som har kortare hållbarhet vilket gör dem till perfekta kandidater att konservera eller lägga in. Konservering tillåter mig också att experimentera med unika ört- / kryddkombinationer och skapa smaktillsatser eller såser.

8. Dela traditionen med nästa generation.

Det är ett hektiskt liv som många lever idag och det är smidigt och enkelt att köpa färdigt. Men genom att lära mina barn och andras barn hur man konserverar och lägger in, visar jag dem våra traditioner från vårt förflutna samtidigt som jag förmedlar färdigheter som kommer att vara längre än mitt liv.

9. Smaken sitter på insidan

Äkta smak är på insidan och produkterna behöver inte se perfekta ut för att vara läckra. Krossad och skadad frukt blir fortfarande perfekt sylt och gelé och oregelbundna formade gurkor är alltid läckra att lägga in.

10. Ge bort en burk

Hemlagat är gott! När jag går bort brukar jag ta med mej en burk ”hemlagat”. Jag fixar till och gör en fin etikett och ett lock som är svept med en tygbit.  Det uppskattas alltid, särskilt om jag dessutom inkluderar ett recept eller en lista med idéer om hur man använder det.

 

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

du kanske också gillar…