Jag älskar verkligen blomkål! Dels för att den är enkel att tillaga men även för att den passar till så mycket. Att du kan ha den som huvudrätt gör att den bara är så fantastisk.

På senare tid har jag börjat göra blomkålsrisotto. Ja jag ska erkänna att det blir väldigt ofta, dels för att jag tycker det är enkelt, men den största anledningen är för att det så makalöst gott.

Det är när du tar fram en matprocessor och kör blomkålen till små små bitar som den VERKLIGA magin händer.

ris av blomkål

 

Tips för vinet och buljongen i risotton

För att hjälpa vinet och buljongen att avdunsta ordentligt, använder jag mig av en stor stekpanna istället för en djup kastrull.  Sedan tillsätter jag lite grädde för att få en mer krämig konsistens. I

Blomkålen blir inte tillagad så snabbt som man tror, trots denna långsamma och försiktiga matlagningen.

Går det att byta ut blomkålen mot något annat?

Det går utmärkt! Om du inte gillar blomkål går det bra att byta ut den mot broccoli. Om du väljer detta alternativ, tänk på att inte koka den för länge då det lätt kan bli mos istället.

Byta ut svampen i risotton?

Vill du byta ut svampen mot skaldjur eller till något annat protein funkar det utmärkt. Tänk bara på var i processen du lägger till detta, då skaldjur lägg i senare i processen och inte steks med i början.

Hur länge kan jag förvara risotton?

Du kan förvara risotton i kylskåpet i 2–3 dagar, bara att värma den i mikron innan servering. Om jag vet att jag ska ha den vid ett senare tillfälle så brukar jag dra ner lite på smöret och när jag värmer den i micron lägger jag till en klick smör för att få den lite mer krämig när jag ska äta den.

 

Blomkålsrisotto

Blomkålsrisotto med svamp

Krämig blomkålsrisotto med fyllig smak och lite kolhydrater.
0 från 0 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 4

Ingredienser

  • 750 g blomkål
  • 75 g smör
  • 250 g svamp
  • 2 st vitlöksklyftor
  • ½ dl vitt vin
  • ½-1 dl kycklingfond
  • 2-4 msk grädde
  • 1 dl parmesanost tillsätt mer efter eget önskemål
  • salt och peppar efter smak

Gör så här

  • Riv blomkålen grovt med rivjärn eller i matberedare. Ungefär riskornsstorlek.
  • I en stor stekpanna, lägg i smör på medelhög värme tills det är smält och varmt. Tillsätt hackade svampar och vitlök och stek tills svampen är mjuka och blir gyllenbrun. Krydda med salt och peppar.
  • Sänk värmen, tillsätt blomkål och smöret. Låt smöret sakta smälta ner.
  • Tillsätt vitt vin och koka tills vätskan har bubblat bort.
  • Tillsätt buljong några msk åt gången, rör om ofta och låt den avdunsta varje gång.
  • När blomkålen blir mjuk, tillsätt lite mer buljong och ett par msk grädde.
  • Sätt på lock och fortsätt att laga, låt blomkålen småputtra tills den är mjukt (tillsätt lite mer buljong och / eller grädde om det krävs) ..
  • Rör i grovt riven parmesanost och låt det hela gifta sig under omrörning. Smaka av med salt och peppar.
  • Servera med ytterligare riven parmesan efter önskemål.

Tips och trix

Serveringtips
  • 2 msk pinjenötter
  • 3 msk hackad färsk timjan eller färsk persilja
  • 50 g parmesanost, färskriven
  • 1 msk fin olivolja

 
 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!