...
Istället för ströbröd

Istället för ströbröd

Matlagning & tips

Senast uppdaterad 10 november, 2023 av Helene

Har du inget ströbröd hemma?

Här kommer några förslag på vad du kan använda i stället när du ska smörja din form!

  • mannagryn – ger god smak och fin skorpa
  • strösocker – blir knaprigt och lite knäckigt på ytan
  • brun farin eller råsocker – knaprig och ännu knäckigare yta
  • kakmix – ger en nästan osynlig yta
  • torra brödskivor – samma som vanligt ströbröd
  • vetemjöl
  • grahamsmjöl
  • hela linfrön – blir en nötigare smak
  • kokosflingor

Det viktigaste är att du smörjer formen noga.

Utan ströbröd när du lagar mat!

Jag tror faktiskt det händer praktiskt taget i varje hem och hos alla kockar någon gång.  Precis när du är mitt uppe i att laga den där köttfärslimpan eller en panerad kycklingfilé eller när du bestämt dig för att göra köttbullar, då behöver du ditt ströbröd.

Du tar fram din förpackning och upptäcker att det är bara lite i botten kvar.

Du kan vara lugn, du behöver inte slänga dig in i bilen och köra till din närmsta livsmedelsbutik, det finns toppenbra ersättningsprodukter för ströbröd.

Men hur är det om du letar efter en glutenfri ersättning för ströbröd? Jag har lösningen för det också. Oavsett orsaken till att du behöver hitta ett annat alternativ till ströbröd i receptet, så finns troligtvis alternativet redan i ditt kök.

Sex idéer för att ersätta ströbröd i din matlagning.

Du kanske kommer att hoppa över butiksköpt ströbröd en gång för alla. 

Ströbröd är en viktig ingrediens i många recept. Det fungerar som ett bindemedel för köttfärslimpa och köttbullar, skapar den perfekta skorpan på massor av proteiner och grönsaker (panerad fisk, panerad fläskkotletter exempelvis)

Eller du kanske vill lägga till en crunch på toppen av en läcker gryta, pasta eller en enkel sallad. Men som sagt, om du har slut på ströbröd finns det gott om substitut i ditt skafferi, som kan krossas fint för att efterlikna den knastriga strukturen hos butiksköpta brödsmulor, och vissa av dem är perfekta för att lägga till eller förhöja en smak.

Vad sägs om: Citronskal, färska eller torkade örter, en  dos av parmesan!

1. Havregryn

Havre är den perfekta ersättningen för ströbröd i köttbullar eller köttfärslimpa. Den har rätt textur för att binda kött, ägg och smakämnen. Själv lagar jag köttbullar med en mix av havregryn och ströbröd, men det funkar toppen med bara havregryn.

2. Crackers, kex eller knäckebröd

Varför inte hämta några ingredienser från snacksskåpet för att få middag på bordet? Använd dig helt enkelt av kexen eller crackers som du brukar ha till osten.

Lägg dem i en plastpåse och krossa med en kavel. Använd så mycket du vill och förvara påsen torrt.

På detta sättet kan du krydda som du skulle göra om du använde ströbröd. Perfekt att använda denna bröd och kryddblandning till din panering eller varför inte strö på toppen av en krämig sallad för lite extra crunch.

Välj gärna en sort med lite mindre salt så att du kan kontrollera smaksättningen själv.

3. Smula och krossa chips

Oavsett om du väljer tortilla eller en välsmakande klassisk potatischip (smaksatt eller inte), är dessa ett bra glutenfritt substitut till traditionellt ströbröd.

Du kan använda dessa knastriga smulor för att täcka kycklingfiléer och fiskfiléer, eller så kan du testa krossade tortillachips i köttbullarna så får du en Tex-Mex inspirerad familjemiddag. Kom bara ihåg att vissa chips har tillsatt salt och vissa inte.

4. Nötter

Hackade nötter lägger till en extra smak och det blir även en boost av näringsämnen till middagen. Mandlar, pekannötter, valnötter eller cashewnötter skapar en smakfylld skorpa för fisk, kyckling eller fläsk.

Prova fint hackade nötter på en kotlett nästa gång du grillar eller steker din middag.  Nötter är så gott att ha som topping till din sallad.

5. Corn Flakes eller frukostflingor

Så länge du använder osötade, milt smakade spannmål (cornflakes, kli, majsbaserat spannmål), kan du krossa dem med en matprocessor och sedan göra precis som du skulle göra med ditt vanliga ströbröd.

Oavsett vilket alternativ du väljer, erbjuder alla dessa ingredienser en rolig twist på ditt klassiska ströbröd.

6. Glutenfritt substitut för ströbröd

Du kan fortfarande njuta av köttfärslimpa, köttbullar eller en krispig topping och panerad mat då du äter glutenfritt. Prova dessa alternativ.

Gör det av ditt överblivna (eller färska) glutenfria bröd.

Använd havregryn som jag berättade tidigare. Var noga med att välja havre som är specialframställd och märkt ”glutenfri”.

Använd dig av dina glutenfria frukostflingor.

Panerad fisk

Olika typer av ströbröd

Det finns tre vanliga typer av ströbröd.

Fina, torra brödsmulor

Om ett recept kräver brödsmulor är det vanligtvis det slag som det betyder. Om du gör dina egna fina, torra brödsmulor skulle du använda något gammalt bröd och bearbeta till en mycket fin konsistens. Dessa smulor är bäst för att använda i malda kötträtter eller för att steka kött och fisk (och ugnsstekt) mat.

Mjuka brödsmulor

Dessa måste du göra själv, de finns inte att köpa . De är gjorda av färskt bröd och är lite fluffigare (och mjukare, som namnet antyder) än de andra brödsmulorna. Mjuka brödsmulor används ofta för att toppa grytor med eller steks torra eller med lite olivolja.

Panko

Panko är något som vi använder mer och mer de senaste åren.  Panko smulor är lätta och knastriga och med en lite grövre konsistens än fina, torra smulor. Panko fungerar i de flesta situationer: som topping, till panering, inuti olika blandningar.

Kom ihåg att du alltid kan göra ditt egna skorpmjöl hemma om du har bröd till hands. Och om du vill ha ett nyttigare, så använd dig av ett fullkornsbröd och kanske lite krossat kli. 

Har du något tips som ersättning? Vad använder du?

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

du kanske också gillar…