Börja med att ta fram en stor kastrull med lock, som räcker till den hela vita sparrisen. Sparrisen är lite besk i sig själv och då kan det vara bra att vara noga när man mäter upp saltet, sockret och citronen som vi tillför till vattnet.

Skalet på den vita sparrisen är beskt och träigt, därför ska du alltid skala den för att få den riktigt mjäll och god. Spara gärna skalet och ändarna och gör en sparrissoppa.

Vårprimör som passar bra med hollandaisesås

Det är något speciellt med sparris, man vet att våren är här och sommaren är på väg. Säsong för sparris är snabbt över, varför jag alltid handlar vit sparris så snart den finns i butiken.

Denna underbara vita vårprimör som jag lärt mig att koka när jag var ung. Själv tycker jag om när man gör en mjuk god hollandaisesås till och ibland hyvlar jag även lite parmesan över. Detta är mumma.

Markus Aujalay visar i videon hur enkelt det är att koka sparrisen och dessutom får du receptet på hur du gör en hollandaisesås.

Hållbarhet

Om du vill koka dina sparris någon dag innan, funkar detta perfekt. Låt då sparrisen ligga kvar i sin lag och värm försiktigt upp den dagen då du vill servera den.

Njut av vit sparris,  denna härliga vårprimör!

Koka vit sparris

Koka vit sparris

Kokt vit sparris ett enkelt recept. En förrätt som smälter i munnen och är superlätt att tillaga.
5 från 29 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 3 minuter
Tillagningstid: 8 minuter
Portioner: 4 pers

Ingredienser

  • 12 st vit sparris
  • 1 liter vatten
  • 1 msk salt
  • ½ msk socker
  • 1 saft från en citron

Gör så här

  • Börja med att skala din sparris och skär av ändarna
  • Häll upp vatten, salt, socker och citron i en stor gryta
  • Koka upp vattnet
  • Lägg i sparrisen i det kokande vattnet
  • Efter att sparrisen kommit i vattnet, låt det få ett uppkok, lägg på locket och dra åt sidan.
  • Låt stå 5 - 10 minuter sätt tiden på 5 minuter

Video

Tips och trix

För mer smak, finriv parmesanost och strö över.
Gör ett citronsmör 
  • 100 g smör rumstempererat
  • ½ citron
  • 1 kruka körvel
  • salt
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!