...

Lite om ägg

Matlagning & tips

Senast uppdaterad 10 november, 2023 av Helene

Det cirkulerar många myter kring varför hönsens ägg har vissa färger. En del hävdar att gamla lanthöns lägger bruna ägg medan moderna raser producerar vita. Andra tror att äggens färg matchar hönsens öronlappar eller fjäderdräkt.

Men sanningen är inte så enkel. En höna med vit fjäderdräkt kan mycket väl producera ett brunt ägg, och det finns även lanthöns som lägger vita ägg.

Det som bestämmer äggens färg är två specifika färgämnen. Protoporfyrin ger äggen en brun eller ljusbrun nyans, medan biliverdin bidrar med en blå ton. När dessa två färgämnen kombineras i rätt mängd får vi de vackra gröna äggen.

Äggskalens mystiska färgton

Både protoporfyrin och biliverdin, de ämnen som färgar äggen, är biprodukter från processen där blodkroppar bryts ner och återvinns. Ett känt exempel på detta är när vi får blåmärken, vilka ofta innehåller bilirubin.

Tidigare antog forskare att äggens färgning skedde i blodomloppet. Men nyare upptäckter pekar på att färgprocessen faktiskt äger rum direkt i hönsens skalkörtel. Som en del av värpningsprocessen spenderar äggen cirka 20 timmar i skalkörteln. Ju längre de stannar där, desto intensivare blir äggens färg. Därför kan en höna som vanligtvis lägger ljusbruna ägg ibland producera mörkare ägg, särskilt om det har varit en paus i äggproduktionen.

Varför äggulor skiljer sig i färg?

Äggulans färg beror enbart på det hönan stoppar i sig. Om en höna får foder med xantofyller, då kommer dessa äggulor att bli gulare. Detta finns i gröna blad och gröna, gula och orange frukter, Höns som får foder som innehåller gul majs till exempel lägger ägg med medel gula äggulor.

De som äter vete eller korn blir lite ljusare i färgen. Färgvariationer har ingen effekt på kvaliteten, smaken eller näringsvärde av ägget.

Varför är en del ägg bruna?

Anledningen till de vita äggen i storskalig produktion

Ett intressant fenomen inom äggindustrin är dominansen av vita ägg. Orsaken? Det ligger faktiskt i våra egna händer. Vita ägg är enklare att genomlysa vid kvalitetskontroll, vilket har lett till att raser som producerar vita ägg har prioriterats i storskalig äggproduktion.

Hur länge håller sig ägg?

Bäst före-datum på en kartong av ägg talar om hur länge äggen inuti paketet håller sig ”färska” om de hålls i kylskåpet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader.

Du märker på lukten och även smaken, om ägget har blivit gammalt och behöver slänga det. Under dessa 2 månader finns det en liten förändring i näringsvärdet i ägget, och utseendet och kvaliteten på ägget kan ändras när ägget åldras. 

Använd sunt förnuft och lita till ditt luktsinne för att avgöra om ägget är ätligt eller inte.

Varför står det då bara 28 dagar på kartongen?

EU! Det beror på en EU-lagstiftning, ägg lyder under denna. Och i de flesta EU-länder förvaras ägg i rumstemperatur vilket de flesta av oss inte gör i Sverige.

Om du ska steka ägg så håller den bättre sin form ju fräschare ägget är, och hårdkokta ägg är mycket lättare att skala om äggen är åtminstone en vecka gammal.

Hur färskt är ägget?

Du kan faktiskt testa hur färskt ägget är! Ta fram en stor skål och fyll hela med vatten och lägg i ägget. Om ägget är pinfärskt ägg kommer det att ligga kvar på botten, om ägget är drygt en vecka gammalt börjar det resa sig upp och ett lite äldre ägg ställer sig rakt upp och flyter upp till ytan.

Du kan också knäcka ägget på en tallrik och kika på gulan och vitan. Ett färskt ägg har en hög toppig gula med vita ligger tätt runt om.

3 enkla steg till att koka ägget PERFEKT

1) Placera antalet ägg du vill koka i en kastrull och täck med kallt vatten. Låt sedan vattnet koka upp och stäng av plattan direkt när det börjar bubbla. Till påskbordet vill du ha hårdkokta ägg och då bör de ligga i vattnet 6-7 minuter. För en krämigare äggula, men ändå en fast vita, låter du äggen dra i tre till fem minuter. Vilket du än väljer är det bra att ställa en äggklocka så att du håller koll på minuterna!

2) När äggklockan ringer häller du av vattnet och fyller på med kallt tills äggen når en temperatur där de kan skalas utan att du bränner dig.

Vill du göra den perfekta äggröran? 

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

2 Kommentarer

 1. Putte

  Vita hönor lägger OFTAST vita ägg. Bruna hönor lägger OFTAST bruna ägg. Men vita hönor KAN, och lägger faktiskt en del bruna ägg. Och vice versa.

  Svara
  • Helene

   Aha – tackar för den informationen. Uppskattat!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

du kanske också gillar…