Vad är skillnaden mellan bruna och vita ägg?

Skalets färg hänger ihop med vilken färg hönan har och påverkar inte kvalitet, näringsämnen, smak eller matlagning egenskaper. Det är rasen på hönan som bestämmer färgen på skalet. Hönor med vita fjädrar lägger vita ägg, hönor med röda/bruna fjädrar lägger bruna ägg. Det finns ingen skillnad i kvalitet, smak, eller näringsvärde av ägget.

Varför äggulor skiljer sig i färg?

Äggulans färg beror enbart på det hönan stoppar i sig. Om en höna får foder med xantofyller, då kommer dessa äggulor att bli gulare. Detta finns i gröna blad och gröna, gula och orange frukter, Höns som får foder som innehåller gul majs till exempel lägger ägg med medel gula äggulor. De som äter vete eller korn blir lite ljusare i färgen. Färgvariationer har ingen effekt på kvaliteten, smaken eller näringsvärde av ägget.

Hur länge håller sig ägg?

Bäst före-datum på en kartong av ägg talar om hur länge äggen inuti paketet håller sig ”färska” om de hålls i kylskåpet. Ägg som förvaras i kylskåp, med den spetsiga sidan nedåt, håller sig färska i minst 2 månader.  Du märker på lukten och även smaken, om ägget har blivit gammalt och behöver slänga det. Under dessa 2 månader finns det en liten förändring i näringsvärdet i ägget, och utseendet och kvaliteten på ägget kan ändras när ägget åldras. Använd sunt förnuft och lita till ditt luktsinne för att avgöra om ägget är ätligt eller inte.

Varför står det då bara 28 dagar på kartongen?

EU! Det beror på en EU-lagstiftning, ägg lyder under denna. Och i de flesta EU-länder förvaras ägg i rumstemperatur vilket de flesta av oss inte gör i Sverige.

Om du ska steka ägg så håller den bättre sin form ju fräschare ägget är, och hårdkokta ägg är mycket lättare att skala om äggen är åtminstone en vecka gammal.

Hur färskt är ägget?

Du kan faktiskt testa hur färskt ägget är! Ta fram en stor skål och fyll hela med vatten och lägg i ägget. Om ägget är pinfärskt ägg kommer det att ligga kvar på botten, om ägget är drygt en vecka gammalt börjar det resa sig upp och ett lite äldre ägg ställer sig rakt upp och flyter upp till ytan.

Du kan också knäcka ägget på en tallrik och kika på gulan och vitan. Ett färskt ägg har en hög toppig gula med vita ligger tätt runt om.

3 enkla steg till att koka ägget PERFEKT

1) Placera antalet ägg du vill koka i en kastrull och täck med kallt vatten. Låt sedan vattnet koka upp och stäng av plattan direkt när det börjar bubbla. Till påskbordet vill du ha hårdkokta ägg och då bör de ligga i vattnet 6-7 minuter. För en krämigare äggula, men ändå en fast vita, låter du äggen dra i tre till fem minuter. Vilket du än väljer är det bra att ställa en äggklocka så att du håller koll på minuterna!

2) När äggklockan ringer häller du av vattnet och fyller på med kallt tills äggen når en temperatur där de kan skalas utan att du bränner dig.

Vill du göra den perfekta äggröran?