...

Hollandaisesås recept

Förrätt, Lunch, Recept, Sås, Tillbehör

Hollandaisesås är en klassisk krämig sås som är perfekt till frukost, brunch och middag! Det är inte så knepigt att vispa en hollandaise om du följer receptet och har lite känsla – då grejar du det här!

Häll den ovanpå pocherade ägg, Eggs Benedict, kokt vit sparris, lax eller andra recept där du vill ha den där extra goda såskänslan.

Om du har gjort Eggs Benedict tidigare har du förmodligen haft denna härligt mustiga och smöriga sås till. Den har en krämig konsistens och smakerna smälter ihop perfekt med ingredienser som ägg,, sparris eller lax.

Många tycker att den här såsen känns lite ”fin”, och avstår från att göra den för att den verkar svår. Men den är faktiskt väldigt enkel att göra! Som med många andra emulsioner finns en rädsla för att den ska skära sig eller att äggulan ska bli hård – men jag ska gå igenom steg för steg hur du gör en perfekt hemlagad hollandaisesås.

Hur du gör en hollandaisesås i en mixer

För att göra detta recept värmer du först upp smör (och det måste vara varmt!) och häller det sakta i den blandade ägguleblandningen för att skapa en sammetslen, mjuk sås.

  1. Smält smöret på spisen eller i en mikrovågsugn tills det är riktigt varmt. Låt vasslen sjunka ner till botten.
  2. Vispa ihop äggulorna, citronsaften, lite salt och lite vatten i en högeffektiv mixer och blanda i 15–20 sekunder.
  3. Häll långsamt i det varma smöret i blandningen medan mixern är igång.
  4. Använd så mycket smör du önskar tills du får den konsistens du vill ha.
  5. Häll såsen i en liten skål eller servera den direkt till din måltid!

Om du vill ha fler såser att testa, spana in Bearnaisesås med egen twist, som har en liknande bas men med dragon och vinäger för en annan smakupplevelse.

Hur du får ihop en hollandaisesås som har skurit sig.

Hemligheten bakom rätt konsistens ligger i det varma smälta smöret. Det räcker inte att bara smälta smöret – det måste vara tillräckligt varmt för att emulgera ordentligt.

Men om din sås skär sig, finns det några knep för att rädda den:

Blanda i 1–2 msk kokande vatten – När du vispar, tillsätt långsamt det varma vattnet och blanda tills konsistensen är rätt.

Lägg i en extra äggula – Medan mixern är igång eller när du vispar kraftigt, tillsätt en extra äggula tillsammans med en tesked varmt vatten och blanda tills den blir perfekt krämig.

Använd en ny äggula i en annan kastrull – Knäck en ny äggula i en separat kastrull och häll försiktigt ner den skurna såsen under kraftig vispning. Fortsätt därefter som vanligt.

Om du gillar såser och vill testa fler, kanske du vill prova Vilka kryddor passar till vad för att hitta den perfekta kryddningen till dina såsrätter!

Kan jag använda en stavmixer?

Ja, absolut! Om du har en stavmixer, lägg i alla ingredienser utom det heta smöret. Starta mixern och se till att den är stadigt placerad i botten av behållaren. Droppa sedan långsamt i smöret. När såsen börjar tjockna och får rätt konsistens kan du sluta tillsätta smör – då är den klar!

Om du gillar hollandaisesås och vill testa fler smörbaserade såser kan jag rekommendera Ghee, som är klarat smör och ger en ännu djupare smak till matlagningen.

Hur värmer du upp din hollandaisesås?

Även om denna sås serveras bäst nygjord, går det att värma upp den försiktigt. Var dock noga med att inte låta temperaturen bli för hög, annars kan äggen i såsen börja koagulera och den går inte att rädda.

Här är två sätt att värma upp hollandaisesås:

Mikrovågsugn: Lägg såsen i en glasskål och värm i mikron i 10-sekunders intervaller. Rör om och känn om såsen är tillräckligt varm. Upprepa tills den är genomvarm.

Vattenbad: Placera såsen i ett vattenbad, men se till att vattnet inte är varmare än 50°C. Efter 20–30 minuter kan du röra runt med en visp. Efter ytterligare 30 minuter är den genomvarm och redo att serveras. Vattenbad fungerar även bra för varmhållning.

Hollandaisesås

Hollandaisesås är en klassisk krämig sås som är perfekt till frukost, brunch och middag!
4.82 from 38 votes
Print Pin Rösta
Servings: 4 port

Köksutrustning

  • Ballongvisp
  • Kastrull med runda kanter
  • Blender

Ingredienser

  • 3 äggulor
  • några droppar vatten
  • 250 gr osaltat smör
  • cayennepeppar
  • några droppar citron

Gör så här

I Kastrull

  • Smält och värm smöret så att vasslen sjunker till botten. Ställ åt sidan
  • Använd nu en ganska vid kastrull som har en rundning i botten och en ballongvisp. (man vill inte att äggula fastnar i kanterna)
  • Häll i några droppar vatten och några droppar citron i kastrullen (1 msk ungefär beronde på kastrullen)
  • Lägg i de tre äggulorna
  • Ta med lite lite salt i från början. Saltet hjälper till att binda samman emulsionen.
  • Medelvärme på spisen och börja vispa. Detta tar några minuter, vispa det fluffigt, fortsätt vispa tills det går ner till en ganska tjock kräm. Håll koll på värmen
  • Om det börja ryka om äggulorna - sänk värmen på plattan
  • Börja tillsätta smöret i små små mängder, se till att vasslen som ligger i botten på grytan, inte följer med in i såsen. Äggulorna binder nu upp smöret och därefter kan du hälla på i lite raskare takt i slutet.
  • Smaka upp såsen med lite cayennepeppar och salt.

Tips och trix

Man kan med fördel testa och lägga till en knivsudd dijonsenap!

Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

3 Kommentarer

  1. Per Källberg

    3 stars
    400g smör till tre äggulor spricker oavsett hur man vispar värmer. Min sprack tre gånger när jag gjorde den. Varje gång tillförde jag en äggula. Tre gulor och 200g smör är rimligt. Addera varen eller lite citronsaft för att få den perfekta konsistensen.

    Svara
    • Per Källberg

      För mig också.

      Svara
      • Helene

        Hmm jag gjorde den senast förra veckan utan problem. Jag ska göra med 200g smör i nästa vecka och om den blir bra ändrar jag i receptet.

        Svara
4.82 from 38 votes (37 ratings without comment)

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…