...
God rabarbersirap

God rabarbersirap

Drycker

Senast uppdaterad 1 november, 2023 av Helene

Rabarbersirap är ett utmärkt sätt att njuta av rabarbers syrliga smak. Den kan användas på många olika sätt, till exempel som topping på pannkakor eller våfflor, på glassen, i smoothies eller helt enkelt blandas som saft till barnen.

En annan anledning till att du bör göra rabarbersirap är att den är väldigt lätt att göra.

Rabarbersirap / Rabarbersaft

Allt du behöver är färska eller frysta rabarber, socker och vatten. Låt ingredienserna sjuda tillsammans tills sockret har löst sig och blandningen har tjocknat.

När sirapen har svalnat, överför den till en burk eller flaska och förvara den i kylskåpet i upp till två veckor.

Rabarberns hälsofördelar

Visste du att upphettad rabarber har sina hälsofördelar. När du hettar den så får du en hög koncentration av antioxidanterna polyfenoler, som enligt tidigare studier visat sig kunna stoppa tillväxten av cancerceller och förebygga cancer genom att fånga upp skadliga gifter och fria radikaler frånkroppen.

Strävheten kommer från oxalsyra och varierar mellan olika sorter. Idag finns sorter helt utan oxalsyra att köpa.

Rabarbersirap och flädersaft är definitivt mina favoriter.

Variera din rabarbersirap

Du kan variera din dryck med olika smakvarianter genom att lägga till:

  • En vaniljstång
  • Jordgubbar
  • Honung  – byt ut en del av sockret mot honung
  • Citron

Nu kan du njuta av denna goda dryck!

God rabarbersirap

Rabarbersirap

Syrlig, god rabarbersirap
4.93 from 14 votes
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 20 minuter
Portioner: 4 dl

Ingredienser

  • 3-4 rabarber ca 700 gram
  • 4 dl strösocker
  • 3 dl vatten

Gör så här

  • Skär ner rabarberna i bitar och skala bara rabarbern som är grov i stammen och lägg ner i en större kastrull. Godast är späd röd rabarber och den behövs ej skalas.
  • Tillsätt socker och vatten.
  • Låt koka ca 15 min tills rabarberna kokat sönder. Sätt på timern
  • Sila av och häll saften i en ren kastrull.
  • Låt vätskan koka ned ca 20-30 min så den blir lite trög i konsistensen. Den ska bli som koncentrerad saft, den blir inte som riktig sirap. Sätt på timern
  • Låt svalna något och häll upp i ren flaska.
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…