Spritz är något som hör sommaren till. Du kan fixa och göra dina favoritdrinkar i oändlighet. Du kan smaksätta med rabarber, fläder, Aperol eller Campari. Se till att du serverar din Rabarber spritz kyld och i gott sällskap!
Vad är en Spritz?
En spritz är en vinbaserad dryck gjord på prosecco och där man lägger till en annan dryck, oftast en bitter likör som Aperol, Campari eller Cynar och mousserande sodavatten. Den serveras vanligtvis med is i ett vinglas, lowball-glas eller martiniglas med en garnering.
De bittra likörerna är det som ger den här drycken den apelsinfärgade signaturen, såväl som dess bittra apelsinsmak.
Drycken har sitt ursprung i den italienska regionen Veneto på 1800-talet, baserad på ”Austrian Spritzer”, som är gjord av lika delar vitt vin och sodavatten.
Medlemmar av det habsburgska imperiet, som hade dominerat Veneto vid den här tiden, var inte vana vid regionens viner, så de fick barvärdar att hälla i vatten i sitt vin för att få det att smaka som de själva var vana vid.
Så föddes spritzen och på senare år har vi i Sverige gjort våran egen variant och lagt till något sött, såsom rabarbersirap eller flädersaft. Det flesta länder runt om i Europa har sina varianter.
Det fina med en spritz är att den vanligtvis inte är för söt eller för bitter. Du kan servera den till nästan allt, som en fördrink eller till en måltid eller som sällskapsdryck.
Alkoholfri Rabarber spritz
Vill du ha ett alkoholfritt alternativ, kan du byta ut prosecco mot fruktsoda eller alkoholfritt mousserande vin.

Ingredienser
- 1 flaska torr prosecco à 75 cl kyld
- citronmeliss
- 2 msk fryst rabarbersirap öka eller minska som du själv önskar
Gör så här
- Lägg den frysta rabarbersirapen i botten av glaset
- Fyll på med Prosecco
- Lägg i citronmeliss
- Lägg i några isbitar om du vill kyla ner drinken mer.
Mumma sååå gott.