...
Vitlöksbröd recept

Vitlöksbröd på 3 olika sätt

Tillbehör

Senast uppdaterad 1 november, 2023 av Helene

Det är något med vitlöksbröd som gör att alla rätter känns som ett speciellt tillfälle. Och det är så enkelt att göra – allt du behöver är färskt bröd, smör och vitlök.

Jag tänkte ge dig två olika sätt att göra vitlöksbröd på. Du får ett underbart gott vitlöksbröd, beroende på hur du själv vill ha ha det rostat eller mjukt.

Så oavsett om du letar efter ett enkelt tillbehör eller något lite mer dekadent har vi allt du behöver! Läs vidare för hur du kan göra och hela familjen kommer att älska dessa vitlöksbröd.

Recept på vitlöksbröd

Enklaste sättet att göra vitlöksbröd på

Det finns flera olika sätt att att göra vitlöksbröd på, det enklaste är att bara gnugga en skuren vitlöksklyfta över rostade brödskivor av franskt bröd eller liknande för att sen droppa lite olivolja över.

Rostat eller mjukt vitlöksbröd?

Sättet  att göra rostat vitlöksbröd eller mjukt vitlöksbröd i ugn är något annorlunda:

 • Krispiga, rostade vitlöksbröd skärs på längden horisontalt. För att sedan breda ut blandningen av smör, vitlök, persilja och om man vill toppa med parmesanost.  Bakas sedan med öppen yta i ugnen. Sätt på grillen på slutet för extra knaprighet.
 • Mjukt vitlöksbröd skärs som ett dragspel (skiva som om du skär skivor, men gå inte hela vägen igenom), lägg sedan smörmixern mellan skivorna. Slå in brödet i folie och grädda sedan. Detta kommer att hålla brödet mjukt samtidigt som vitlökssmöret kommer in i varje skiva.

Förvara och frysa vitlöksbröd

Vitlöksbröd äts bäst när de kommer direkt ut från ugnen. Rester håller sig inte särskilt bra och blir ”soggiga” om du sparar dem till ett senare tillfälle!

Om du vill göra vitlöksbröd i förväg, kan du förbereda vitlöksbrödet fram till det att du ska sätta in dem i ugnen. Alltså skiva och lägg smörmixen mellan skivorna och slå sen in i folie och förvara i frysen i upp till tre månader.

Själv gör jag 3 – 4 stycken bröd i taget och lägger in dem i frysen.  Perfekt gå-bort present och mycket uppskattat!

Frysta vitlöksbröd halvor, lägg halvorna med smörsidan uppåt på en plåt. Täck löst med folie och grädda tills brödet är genomvärmt och smöret börjar smälta igen. Ta bort folien och flytta upp brödet till högst upp i ugnen och grilla av.

För att värma upp mjukt vitlöksbröd, lossa på folien lite så att den inte är så hårt inlindad men fortfarande innesluten i folie, ställ sedan in brödet i ugnen och grädda tills det är genomvarmt.

Vitlöksbröd recept

Vitlöksbröd

Enkelt smidigt vitlöksbröd på två olika sätt
5 from 1 vote
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 15 minuter
Portioner: 6 port

Ingredienser

 • 1 baguette eller annat bröd
 • 100 gram smör osaltat
 • 2 vitlöksklyftor rivna eller pressade
 • 1 msk persilja helst färsk och finhackad
 • parmesan riven

Gör så här

Rostad vitlöksbröd

 • Sätt ugnen på 175°
 • Skär baguetten / limpan på mitten, horisontellt. Blanda ihop smör, vitlök och persilja i en liten skål. Bred smörblandningen över de två brödhalvorna.
 • Placera dem i en ugnsform ( inte en plåt) och sätt in dem i mitten av ugnen 175°C i 10 minuter.
 • Ta ut brödet ur ugnen. Strö parmesanost över brödet om du vill (helt frivilligt)
 • Ställ in brödet igen i ugnen högst upp
 • Grilla i 2-3 minuter tills kanterna på brödet börjar rosta och osten (om du använder ost) bubblar. Kolla väldigt noga medan du grilla. Brödet kan lätt gå från orostat till bränt.
 • Låt svalna en minut. Använd en brödkniv för att skära i 3 cm tjocka skivor. Servera och njut.

Mjukt vitlöksbröd

 • Sätt ugnen på 175°
 • Skär 3 cm tjocka skivor i brödet, men gå inte hela vägen igenom, bara till bottenskorpan. Lägg en tesked eller två av smörblandningen mellan varje skiva, eller mellan varannan skiva om du bara vill ha vitlöksblandningen på ena sidan av brödet.
 • Slå in brödet i aluminiumfolie och värm i 15 minuter i 175°C i ugnen, tills smöret har smält och brödet är uppvärmt.
 • Ta bort folien och presentera brödet insvept i en ren kökshandduk. Bryt av skivor för att äta.
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?
du kanske också gillar…