Rabarbersirap är ett utmärkt sätt att njuta av rabarbers syrliga smak. Den kan användas på många olika sätt, till exempel som topping på pannkakor eller våfflor, på glassen, i smoothies eller helt enkelt blandas som saft till barnen.
En annan anledning till att du bör göra rabarbersirap är att den är väldigt lätt att göra.
Rabarbersirap / Rabarbersaft
Allt du behöver är färska eller frysta rabarber, socker och vatten. Låt ingredienserna sjuda tillsammans tills sockret har löst sig och blandningen har tjocknat.
När sirapen har svalnat, överför den till en burk eller flaska och förvara den i kylskåpet i upp till två veckor.
Rabarberns hälsofördelar
Visste du att upphettad rabarber har sina hälsofördelar. När du hettar den så får du en hög koncentration av antioxidanterna polyfenoler, som enligt tidigare studier visat sig kunna stoppa tillväxten av cancerceller och förebygga cancer genom att fånga upp skadliga gifter och fria radikaler frånkroppen.
Strävheten kommer från oxalsyra och varierar mellan olika sorter. Idag finns sorter helt utan oxalsyra att köpa.
Rabarbersirap och flädersaft är definitivt mina favoriter.
Variera din rabarbersirap
Du kan variera din dryck med olika smakvarianter genom att lägga till:
- En vaniljstång
- Jordgubbar
- Honung – byt ut en del av sockret mot honung
- Citron
Nu kan du njuta av denna goda dryck!
Ingredienser
- 3-4 rabarber ca 700 gram
- 4 dl strösocker
- 3 dl vatten
Gör så här
- Skär ner rabarberna i bitar och skala bara rabarbern som är grov i stammen och lägg ner i en större kastrull. Godast är späd röd rabarber och den behövs ej skalas.
- Tillsätt socker och vatten.
- Låt koka ca 15 min tills rabarberna kokat sönder. Sätt på timern
- Sila av och häll saften i en ren kastrull.
- Låt vätskan koka ned ca 20-30 min så den blir lite trög i konsistensen. Den ska bli som koncentrerad saft, den blir inte som riktig sirap. Sätt på timern
- Låt svalna något och häll upp i ren flaska.
[no_toc]
0 kommentarer