Ibland kan man känna sig osäker på vilka delar av köttet som passar till vad. Vi ger dig de bästa tipsen och ideérna.
Du vet den där känslan när du står med bogstek, fransyska, rulle, innan och ytterlår och känner du dig osäker på vad du ska använda de olika styckningsdelarna till?
Så här använder du de olika styckningsdelarna
ÄLG
Bog
Skär i bitar och laga Boeuf Bourgignone eller kalops. Du kan också långbaka den hel i 125°C ugn i några timmar.
Entrecote
Helstek eller skär i 2-3 cm skivor och stek. Passar också bra att grilla. Entrecoten är även fantastiskt got att grava!
Biff
Bryn och helstek eller skiva upp den och stek. Skär gärna till tournedos, ca 4 cm tjocka. Passar också bra att grilla.
Filé
Den möraste biten. Bryn och helstek eller grilla. Skär upp i bitar och stek eller grilla. Mal till råbiff.
Stek
En stek kan bestå av fransyska, innanlår, rostbiff, ytterlår och rulle.
Fransyska
Passar till stek. På stora djur, dela gärna på längden till två stekar.
Innanlår
Den möraste biten av steken. Biff Rydberg på innanlår är idealiskt. Gör en fin söndagsstek, eller skiva i tunna skivor och snabbstek som lövbiff. Också perfekt till rullader, eller att lägga på grillen.
Rostbiff
Passar bra att göra rostbiff på. Bryn och sätt in i 125°C, ta ut vid 53°C och låt vila. Eller skär rostbiffen i bitar och laga dillkött.
Ytterlår
Behöver långbakas många timmar för att bli mör. 80°C-100°C, 4-5 timmar. Laga annars en mustig gryta eller varför inte tjälknöl?
Rulle
Laga älggulasch, rimma och koka till saltrulle, eller skär tunt i wok.
Lägg
Skär till grytbitar eller mal till färs.
RÅDJUR
Bog
Skär ner i bitar till en mustig god viltgryta.
Ytterfilé eller sadel
Ibland även kallad för biff. Om benet sitter kvar kallas det för sadel. Skär i skivor och banka ut lätt. Eller bryn och helstek i 150°C
Filé
Kallas ofta innerfilé. Den möraste lilla biten, passar perfekt att helsteka. Lägg på grillen en kort stund.
Stek
Om det är ett mindre djur brukar man behålla alla stekens delar tillsammans. Dela gärna upp steken och laga varje del för sig.
Fransyska och rostbiff
Bryn och stek färdigt i ugn.
Innanlår
Den möraste biten av steken, bryn och helstek! Passar också att göra råbiff av eller en carpaccio.
Ytterlår och rulle
Bryn och helstek, eller skär i bitar och använd i grytor.
VILDSVIN
Bog
Bogen behöver koka eller bräsera lite längre för att bli mör. Passar till grytor, porterstek och att rimma. Bräsera gärna bogen i en gjutjärnsgryta i ugnen.
Karré
Helstek eller skär som medaljonger. Passar bra att grilla. Laga gärna en vild Pulled Pork av karrén. Eller prova att röka den.
Kotlettrad
Passar bra att helsteka, grilla eller skära i skivor och steka. Också bra till schnitzlar.
Filé
Den möraste biten. Helstek eller grilla. Innertemperatur 64-65°.
Skinka
Skinkan består av flera olika delar; fransyska, innanlår, ytterlår, rost- biff och rulle.
Fransyska
Perfekt som söndagsstek, eller till exempel sjömansbiff.
Innanlår
Den möraste biten av skinkan. Passar bra att helsteka eller skära i skivor och steka eller grilla. Strimlat innanlår blir perfekt i wok. Eller banka ut och gör rullader.
Rostbiff
Perfekt som stek. Bryn och sätt in i ugnen, 125°C.
Ytterlår
Skär i bitar och laga en god gryta. Viltgryta, mustig gulaschgryta eller pepparrotskött kan vara några tips. Perfekt att skicka för rökning
Rulle
Använd till grytor, eller varför inte göra som förr: Rimma och koka rullen så får du ett fint pålägg – saltrulle!
Dovhjort och Kronhjort
Bog
Bryn och helstek i ugnen på låg temperatur, cirka 100°C. Du kan också skära bogen i bitar och använda till grytor. Eller mala till en vild Wallenbergare eller varför inte köttbullar, som du stöttat upp med lite fläskfärs.
Entrecote
Laga helstekt eller skiva upp och stek. Perfekt på grillen.
Ytterfilé
Kallas även biff. Helstek eller skiva upp i 2 cm skivor och stek i pannan. Passar också att grilla.
Filé
Den möraste biten. Helstek i panna eller ugn eller lägg hela filén på grillen ett par minuter.
Stek
På ett mindre djur brukar man behålla alla stekens delar tillsammans och binda med snören. Steken består annars av flera olika delar: fransyska, innanlår, ytterlår, rostbiff och rulle.
Fransyska
Passar till olika slags stekar. Du kan också skära fransyskan tunt som skav och woka. Prova gärna att röka.
Innanlår
Den möraste biten av steken, Helstek i ugn, eller skär i tunna skivor och stek som lövbiff. Passar att grilla.
Innanlår av hjort är också bra att hacka eller mala till råbiff.
Rostbiff
Passar bra till just rostbiff eller varför inte en skomakarlåda. Bryn och sätt in i ugn, 125 -150°.
Ytterlår och rulle
Behöver kokas lite längre eller helstekas i ugn på låg temperatur. Passar till grytor. Prova också att göra tjälknöl!
Om du upplever att köttet inte är mört kan du läsa våran guide om hur du kan för mört kött.
0 kommentarer