Njut av dem som de är eller toppa med dem i din favoriträtt för krispighet och smak. Ibland kanske du letar efter något krispigt i en sallad. Perfekt till partyt, fredagsmys, drinktilltugg eller bara för att du vill äta något hälsosamt snacks.
För ett tag sedan blev jag hembjuden på lunch till en vän och jag blev för första gången bjuden på kycklingsallad med rostade kikärtor. Jag blev helt såld på dessa magiska små ärtor och när jag kom hem till köket började jag experimentera med alla möjliga olika smaksättningar.
Innehåll
Hemmagjort nyttigt snacks
Du kan välja att använda färdiga kikärtor eller blötlägga dina kikärtor själv detta är superenkelt. Receptet och informationen gäller inte bara för kikärtor du kan använda andra bönor om du vill. Varför inte köpa hem lite olika och göra en blandad kompott. Belöningen blir att man känner sig lite duktig också.
Vill du göra allt från grunden, det vill säga blötlägga och koka så är det inte heller så märkvärdigt. Det gäller bara att planera lite i förväg eftersom det tar lite tid. Receptet och tipsen här, kan du göra med färdigkokta på tetra eller burk, och även om du själv fixar själv med blötläggningen.
Kikärtorna har fortfarande kvar all protein och härligheter även om man rostar dem.
Olika smaksättningar
När det är halva tiden kvar i ugnen så kan du blanda i olika smaksättningar.
- Chillipulver
- Curry
- Paprikapulver
- Rökt paprikapulver
- Lökpulver
- Vitlökspulver
- Vitlök pressad eller riven
- Sambal Oelek – ha med den från början
- Salt
- Spiskummin
- Garam masala
- Gurkmeja
- Honung
Självklart kan du testa dig fram om du vill lägga i din smaksättning från början. Använder du färsk vitlök tänk på att den bränns lätt i ugnen och kan få en besk bränd smak.
Blanda med andra fröer
Min favorit är att också blanda med sesamfrön och valnötter. Självklart kan du även använda dig av solrosfrön, pumpafrön, hasselnötter, cashewnötter, majs, pekannötter, gröna sojabönor och mandel – eller blanda som du vill – när du rostar kikärtorna.
Poppar i ugnen
Varning för att kikärtorna kan ”poppa” i ugnen. Med det sagt är det inte som popcorn – men de poppar ofta till även när du tar ut dem ur ugnen, så en liten varning att det kan brännas om du får dem på huden om ”de hoppar ur” plåten.
Det som gör att de poppar är när skalet spricker, så ska man välja färdigkokta kan de med trasiga skal vara att föredra.
Förvaring
Förvara dem i rumstemperatur. Stoppa inte in dem i kylskåpet då blir de snabbt sega och inte så goda längre. Ha dem bara i en skål och vill du lägga över något så tar gärna en bit folie.

Ingredienser
- 1 tetra färdigkokta kikärtor 1 ½ dl torkade om du kokar själv
- 1 msk olivolja
- ½ dl sesamfrön
- 1-2 tsk sambal oelek
- 1-2 vitlöksklyftor
- 1 tsk flingsalt eller gourmetsalt till servering
Gör så här
- Sätt ugnen på 200°C
- Skölj väl, torka och häll ut kikärtorna på en plåt med kanter och ett bakplåtspapper
- Blanda i olivolja, sambal oelek.
- Rosta i 200°C i ugnen i 30-45 minuter. Sätt på timer 30 min Skaka plåten och vänd runt kikärterna några gånger under tiden så att rostningen blir jämn runt om. Akta så de inte bränns.
- Vill du ha riven eller pressad vitlök lägg i den när det är ca 10-15 minuter kvar.
- Ta ut kikärtorna när de är knapriga och helt torra samt fått lite färg.
- Låt kikärterna svalna något eller helt innan servering.
Tips och trix
Ät och njut av dessa goda supernyttiga kikärtor!