Raggmunk är för mig husmanskost när den är som bäst! En riktig klassiker som jag växt upp med. Själv föredrar jag den stekt krispig i riktigt smör och serverad med stekt fläsk och lingon. Så gott!
Raggmunk – Östergötlands nationalrätt
Raggmunk är nationalrätten från Östergötland som är lika populär i Småland, Blekinge och Öland. Vi alla vill har vårat rimmat sidfläsk till rätten. Och vi får inte glömma rårörda lingon!
Vissa använder fläsk och lingonsylt.
Smeten består av råriven potatis som blandas med mjölk, mjöl och ägg sedan steks den gyllenbrun innan den serveras!
Hur steker du raggmunk?
Raggmunkar tillagas bäst på medelvärme. Lägg lite smör och lite stekflott, om du stekt fläsket är detta perfekt, i pannan, klicka ut matskedar av smeten så att den får en rund form, platta till dem så att de blir tunna och stek sedan i ca 2 minuter per sida eller tills de är gyllenbruna runt om!
Själv brukar jag ha två stekpannor på gång samtidigt när hela familjen är samlad vid dukat bord.
Vilken potatis ska du välja till raggmunken?
Välj alltid en fast potatis! De bästa potatissorterna är Bintje, Asterix, Sava, Maria och Matilda, men alla andra fasta potatisar går bra.
Färskpotatis är inte så lyckat att använda till din raggmunk.
Tillbehör till raggmunk
Det klassiska är stekt sidfläsk och lingon. För mig är det även okey att servera med stekt bacon, men enligt Raggmunksakademin så är det inte helt rätt.
Jag brukar även ha lite riven råkost gjord på vitkål, morot och rårörda lingon till mina raggmunkar.
Varför inte testa med kalkonbacon eller pancetta till din raggmunk?
Hur mycket är en portion raggmunk?
I 100 g hemlagade Raggmunkar, även kända som potatisplättar eller potatispannkakor, finns det 149 kcal, vilket anses vara en genomsnittlig kalorimängd.
Om du äter en portion som väger 225 g, får du i dig 335 kcal.
Kan barn äta Raggmunkar?
Självklart! Raggmunk med fläsk är en svenska traditionell maträtt som ständigt uppskattas av både stora och små.
Spara smeten till raggmunkarna.
Jag har fått frågan om det går att spara smeten i kylskåpet till dagen efter. Det kanske inte är det bästa!
Inte för att den blir för gammal utan för att potatisen blir grå och dassig och ser kanske inte så gott ut när man serverar den. Smaken är dock detsamma för raggmunkarna.
Raggmunk recept
Ingredienser
- 1 kg potatis av fast sort
- 1 ägg
- 1 msk mjöl
- 2 msk mineralvatten för "raggigheten" helt valfritt
- smör till stekning
- salt och peppar
Gör så här
- Skala och riv potatisen grovt. Krama gärna ur vätskan.
- Vispa ihop ägg, mjöl och mineralvatten och vänd ner potatisen i smeten. Blanda allt snabbt, salta och peppra.
- Börja stekningen med lite smör i pannan. Om du har stekt fläsk tidigare använd gärna detta flott tillsammans med smöret.
- Klicka ut smeten och platta till så tunt som möjligt. Stek raggmunkarna frasiga och gyllenbruna på båda sidor.
0 kommentarer