Jag älskar skogen! Speciellt på våren då man känner alla dofter efter en lång höst och vinter. Att vandra och se allt spira, löven spricker och granskotten tittar fram som ljusgröna små löv ur den mörkgröna granen. Helt ljuvligt.
Dessa små granskott går att göra så mycket av och en av min favorit är sirap! Sirap av granskott går att göra på två olika sätt.
Rå granskottssirap
- Plocka granskott som är ungefär 2-3 cm långa.
- Varva skotten med råsocker, honung eller muscovadosocker i en genomskinlig glasburk, tätt, vartannat lager skott, vartannat socker, så att du har ungefär lika stor mängd av vardera ingrediens.
- Skruva på locket och ställ burken i ett fönster som vetter mot väst eller öst. Låt stå i 2-4 veckor. Skaka och vänd på burken varje dag.
- När skotten tappat färgen och sockret har smält är sirapen klar.
- Sila av och häll på en ren glasflaska som är steriliserad genom kokning i vatten i 10 minuter.
- Förvara svalt och mörkt.
Kokt granskottssirap
- Blötlägg granskotten över natten i kallt vatten.
- Koka dem i ca 1 timme.
- Sila bort skottarna.
- Häll avkoket i en kastrull, lägg till valfri typ av socker enligt smak, 500-700 g för 2 liter vätska.
- Koka ihop på svag värme tills det fått en sirapslik konsistens, ca 3-5 timmar, rör om ibland.
- Häll i rena, gärna genom kokning steriliserade glasburkar.
- Låt svalna av och lagra svalt och mörkt.
Denna sirap, både den råa och den kokta håller i drygt ett år. Eller kanske inte… för den blir uppäten innan året har gått.
Att äta granskott direkt på plats är en underbar känsla
Tips
Vill du kan du lägga till några skivor lime eller färsk ingefära. Pröva dig fram med vilket socker du vill använda, hur söt sirap du föredrar och hur du vill att konsistensen blir genom olika koktider. Supergott
Gå bort-present
Häll sirapen i en fin liten burk Dessutom är sirap en perfekt gå bort-present. En liten burk med granskottssirap som man gjort själv känns verkligen speciellt att ge till någon man tycker om. Passa även på att göra en granskottsvinäger
Hej, jag får inte till min granskottsirap med råsocker. Sockret smälter helt enkelt inte trots att det har stått i ett soligt fönster i flera veckor. Har du varit med om något liknande? Något tips?
Det kan vara så att det inte är tillräckligt varmt. När inte sockret ”smälter” kan du ställa burken jämte på spishällen då du lagar mat. Då får du lite lite mer värme än normalt. Rör även om lite i burken.