Hösten är en fantastisk årstid och en tid för att skörda och njuta av det som sommaren har lagt sin varma hand på. Att känna doften av nyplockade äpplen en höstdag när luften är hög och nästan lite ”krispig”, solmogna plommon och bär som bara väntar på att få syltas och saftas.

Alla härliga rotfrukter som vid rätt förvaring skänker glädje, förgyller måltiden och ger oss naturliga vitaminer i vintermörkret.

Att kunna njuta av närproducerade livsmedel är en trend som håller i sig och bara växer.

Varför kan man undra?

Foto: Conny Rich/Jönköpings läns museum

Foto: Conny Rich/Jönköpings läns museum

Förr var bagerier, slakterier, bryggerier och mejerier små och fanns spridda över hela landet. Nu är de stora och finns i regel bara på ett fåtal orter. Sedan 60-talet vet vi alla att jordbruksproduktionen har förändrats starkt i Sverige med ökade volymer och pressade priser.

Marknaden för mat har dessutom blivit global och beroende av långa transporter. Idag kan vi äta och dricka varor från jordens alla hörn. Matproduktionen är inte längre småskalig utan storskalig, effektiviserad och framförallt – väldigt anonym.

Många konsumenter reagerar starkt mot den anonyma maten som inte sällan är ”åksjuk” och vill veta var och hur den är producerad. I de flesta industrialiserade länder vill allt fler konsumenter veta mer om hur maten har producerats, vem har odlat den och kanske till och med kunna besöka odlaren eller uppfödaren.

Vad innebär då närproducerat?

Närproducerat och närodlat innebär inte att varan måste vara ekologisk. För att få kallas ekologisk ska den vara märkt med KRAV eller EU-ekologiskt.

Bara för att en vara benämns som närproducerad eller närodlad, säger inte hur varan har tillverkats, om det skett i växthus eller på friland. Säger inte heller om det skett småskaligt eller i stordrift, för hand eller med maskiner.

Inte heller om hur varan har transporterats eller vad den innehåller. Då kan man undra hur långt borta är ”när”producerat?

Det finns faktiskt ingen officiell definition av hur nära närproducerat är. Många livsmedel kan heta något med ”gårds-” eller ”lant-” för att ge konsumenten en positiv känsla utan att för den skull komma från en småskalig eller lokal producent.

Hur kan jag som konsument få veta mer?

Ja, en sak är säker. Ingen kommer att ringa på hos dig och förklara var du kan hitta mer fakta om just ditt område och hur du som konsument vet att det du köper är närodlat eller närproducerat.

Hos oss på Wernamaten – en förening med en massa medlemmar som producerar livsmedel. På vår hemsida kan du läsa om alla producenter som är med och var de befinner sig. Här hittar du också information om gårdsförsäljningar, i vilka affärer du kan hitta deras varor samt kontaktuppgifter och telefonnummer.

När du som konsument har hittat din odlare eller producent i din kommun kan du bidra till att värna det svenska jordbruket. Förvissa dig om att det du stoppar i munnen, serverar dina barn och bjuder dina gäster på – det är något du kan stå för och har gjort ett aktivt val till en hållbar produktion.

Nästan så man kan säga att oxfilén på grillen kommer från min egen uppfödning och äpplena i äppelkakan plockade jag nästan själv…