Första gången jag hörde talas om rabarberchutney till grillat så blev jag jätteförvånad. Det var inget jag hade testat och kände rent instinktivt att det kanske är något.  Jag gav mig ut på stan och inhandlade alla ingredienser och lagade min rabarberchutney. När jag var klar med min chutney så var jag fast. Detta är en chutney som alltid finns i mitt kök.

Vad har man rabarberchutney till?

Efter att ha lagat denna rabarberchutney i flera år så rekommenderar jag varmt att ha den till grillat, grytor, currygrytor mm. Den passar även utmärkt som en glace marinad till grillat. Pensla på dina korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen. Om du vill ha en lite krämigare sås blanda med crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil. Jag brukar även ta i lite vitlök när jag använder den till grillat.

Varför inte testa att ha den krämigare varianten som hamburgerdressing, du kommer att blir positivt överraskad.

Rabarberchutneyn är helt makalöst god på kex med brie- eller ädelost på. Det är den enda chutneyn du behöver i sommar och har du rabarber hemma är detta det bästa du kan göra av dem. Förutom någon enstaka rabarberpaj. Jag lovar!

Hur länge håller rabarberchutney?

Om du vill att din chutney ska hålla länge så se till att du förvarar den mörkt och svalt. Som alltid när man ska hälla upp något som ska vara hållbart länge så ska du hälla upp den varm i steriliserade burkar, då håller den sig i några månader i kylen.

När kan man äta sin rabarberchutney?

Självklart kan du äta din chutney direkt efter att du tillagat den, men den blir alltid lite bättre om den får mogna ett tag i kylskåpet.

Vad är chutney?

Chutney är ett syltliknande tillbehör till indiska maträtter. En typisk chutney består av inkokt frukt, men kan även innehålla tomater, samt socker, kryddor såsom chili och ättika. I Indien är chutney ofta gjord på färska ingredienser, med en grönsak eller frukt som bas.

rabarberchutney

Rabarberchutney

En supergod rabarberchutney som passar till det mesta från grillen. Smaksatt med bland annat ingefära, curry och spansk peppar.
4.63 from 81 votes
Skriv ut Pin Rösta

Ingredienser

 • 500 g rabarber i bitar (ca 7-8 stora rabarberstjälkar)
 • 2 rödlökar skivade
 • 1 ½ msk ättika
 • ¾ dl vatten

andra steget

 • 5 dl socker
 • 1 msk mald ingefära eller färsk ca 4×4 cm
 • 1 ½ msk curry
 • 2 tsk salt
 • 1 spansk peppar hackad färsk

Gör så här

 • Låt rabarber, rödlök, ättika och vatten koka tillsammans i ca 10 minuter.
  Sätt på timern
 • Därefter lägg i övriga ingredienser och låt allt koka samman på svag värme i 30 minuter. Rör om då och då så det inte bränner vid.
  Sätt på timern

Tips och trix

För att få en mer krämigare konsistens på din Rabarberchutney tillsätt creme fraiche och lite vitlök. 
OBS blanda bara i creme fraiche och vitlök precis innan du ska servera den. 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

Rabarber