...
rabarberchutney

Bästa rabarberchutney receptet

Chutney, Recept, Sås

Första gången jag hörde talas om rabarberchutney till grillat så blev jag jätteförvånad. Det var inget jag hade testat och kände rent instinktivt att det kanske är något.  Jag gav mig ut på stan och inhandlade alla ingredienser och lagade min rabarberchutney. När jag var klar med min chutney så var jag fast. Detta är en chutney som alltid finns i mitt kök.

Vad har man rabarberchutney till?

Efter att ha lagat denna rabarberchutney i flera år så rekommenderar jag varmt att ha den till grillat, grytor, currygrytor mm. Den passar även utmärkt som en glace marinad till grillat. Pensla på dina korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen. Om du vill ha en lite krämigare sås blanda med crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil. Jag brukar även ta i lite vitlök när jag använder den till grillat.

Varför inte testa att ha den krämigare varianten som hamburgerdressing, du kommer att blir positivt överraskad.

Rabarberchutneyn är helt makalöst god på kex med brie- eller ädelost på. Det är den enda chutneyn du behöver i sommar och har du rabarber hemma är detta det bästa du kan göra av dem. Förutom någon enstaka rabarberpaj. Jag lovar!

Hur länge håller rabarberchutney?

Om du vill att din chutney ska hålla länge så se till att du förvarar den mörkt och svalt. Som alltid när man ska hälla upp något som ska vara hållbart länge så ska du hälla upp den varm i steriliserade burkar, då håller den sig i några månader i kylen.

När kan man äta sin rabarberchutney?

Självklart kan du äta din chutney direkt efter att du tillagat den, men den blir alltid lite bättre om den får mogna ett tag i kylskåpet.

Vad är chutney?

Chutney är ett syltliknande tillbehör till indiska maträtter. En typisk chutney består av inkokt frukt, men kan även innehålla tomater, samt socker, kryddor såsom chili och ättika. I Indien är chutney ofta gjord på färska ingredienser, med en grönsak eller frukt som bas.

rabarberchutney

Rabarberchutney

En supergod rabarberchutney som passar till det mesta från grillen. Smaksatt med bland annat ingefära, curry och spansk peppar.
4.52 from 95 votes
Print Pin Rösta

Ingredienser

  • 500 g rabarber i bitar (ca 7-8 stora rabarberstjälkar)
  • 2 rödlökar skivade
  • 1 ½ msk ättika
  • ¾ dl vatten

andra steget

  • 5 dl socker
  • 1 msk mald ingefära eller färsk ca 4×4 cm
  • 1 ½ msk curry
  • 2 tsk salt
  • 1 spansk peppar hackad färsk

Gör så här

  • Låt rabarber, rödlök, ättika och vatten koka tillsammans i ca 10 minuter.
    Sätt på timern
  • Därefter lägg i övriga ingredienser och låt allt koka samman på svag värme i 30 minuter. Rör om då och då så det inte bränner vid.
    Sätt på timern

Tips och trix

För att få en mer krämigare konsistens på din Rabarberchutney tillsätt creme fraiche och lite vitlök. 
OBS blanda bara i creme fraiche och vitlök precis innan du ska servera den. 

Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

Rabarber

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

34 Kommentarer

  1. Harald Gebert

    5 stars
    fantastisk

    Svara
    • Gunilla

      5 stars
      Suveränt god

      Svara
  2. Bodil Thilliander

    5 stars
    Denna rabarber chuttny har jag gjort nu några år o den är så god fast jag gör större satser när jag ändå håller på. Sååå himla god.

    Svara
    • Torbjörn

      Ska man skala rabarberna?

      Svara
      • Helene

        Om det är mjälla, fina rabarberstjälkar behövs det inte. Men annars tycker jag det blir bäst om du skalar dem. Lycka Till!

        Svara
    • Iréne

      5 stars
      Bästa rabarberchutneyn i mitt tycke. Ända nackdelen är att den försvinner alldeles för fort!

      Svara
      • Karin nilsson

        Ättika ska den vara 24% el.12%

        Svara
        • Pia

          Hade inge curry hemma hur gör jag då ?

          Svara
    • Margareta

      5 stars
      Tack för oerhörd bra recept! Min odlingslott producerar för mycket rabarber och jag älskar chutney. Valde dock att använda Garam Masala samt lite Kalonji som jag har hemma. Supergott!

      Svara
  3. Christer Widell

    5 stars
    Skall ättika vara 12 eller 24 procent?

    Svara
    • Helene

      Jag använder 24% ättika, men det funkar med 12% också. Här kan man testa sig lite fram vad man själv känner.

      Svara
      • Yvonne

        OkHur länge håller den i kylskåp???

        Svara
        • Helene

          Om du möjlighet att koka burkarna innan du fyller på så håller de i alla fall minst 1 år. Utan konserveringsmedel.

          Svara
        • Linda

          Stämmer det verkligen med 5 dl socker?

          Svara
    • Mats Andersson

      5 stars
      Receptet är förmodligen för 12 %, men använder du 24% ättika kan du bara spä den med 50 % vatten

      Svara
  4. Anna

    Kan man minska på mängden socker?

    Svara
    • Helene

      Du kan minska på sockret, men tänk på att om du minskar på sockret kan chutneyn bli lite surare på grund av rabarberna.

      Svara
  5. Skruttfia

    5 stars
    Alltså måste säga att detta var så jäkla gott! Den går ju att äta i mängder. Tack för receptet

    Svara
  6. Roswitha

    5 stars
    Supergod

    Svara
  7. Veronica

    Hej tänkte göra detta, hur mycket blir det av detta recept på ett ungefär?

    Svara
  8. Annelie

    Visst kan jag väl blanda i vitlök redan vid kokningen?

    Svara
    • Helene

      Om du vill ha vitlök i chutneyn skulle jag absolut blanda i den vid kokningen.

      Svara
  9. Anette

    Kan man förvara den en längre tid (över vintern) eller är det kort hållbarhet?

    Svara
  10. Helene

    Vilken styrka ska ättikan ha? 24 eller 12%, dvs ättikssprit?

    Svara
    • Helene

      24% blir toppen – ska ändra i receptet

      Svara
  11. Margareta

    Vad gör jag när chutneyn blir för lös?

    Svara
    • Yaffa

      4 stars
      Det står så här, på recept förklaring:

      ”Om du vill ha en lite krämigare sås blanda med crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil. Jag brukar även ta i lite vitlök när jag använder den till grillat”.

      Svara
  12. Annica Emtegård

    Första gången jag gjorde rabarberchutney, men så god den blev! Helt fantastisk!

    Svara
    • Helene

      Härligt – ja det är helt magiskt gott

      Svara
  13. Catharina

    Hej,
    Har sett det här receptet tidigare men då skulle det vara torkade aprikoser i.Är det något du har hoppat över i det här receptet?

    Svara
    • Helene

      Nej det är inget som jag hoppat över. Detta receptet har det aldrig varit några torkade aprikoser.

      Svara
  14. Ulla Bladh

    5 stars
    Enkel att göra, verkligen supergod!

    Svara
  15. Viktoria

    5 stars
    En himmelskt god chutney som jag har gjort flera gånger och det passar till nästan allt. Denna gång gjorde jag ett större kök som förhoppningsvis kommer att räcka hela vintern, även om jag
    kommer att ge till nära och kära.
    Jag hade inte spansk pepper hemma, så istället använde jag chilipulver och det blev magiskt gott!
    Tusen tack för ett fantastiskt recept!

    Svara
    • Helene

      Härligt att höra!
      Jag älskar din idé att göra en stor sats som ska räcka hela vintern, och att dela med dig till nära och kära.
      Chilipulvret som ersättning för spansk peppar låter som en intressant vändning. Jag ska komma ihåg att föreslå den alternativa kryddan till de som kanske inte har spansk peppar till hands. Tack för ditt tips!

      Tack för din vänliga kommentar.

      Svara
4.52 from 95 votes (83 ratings without comment)

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…