Första gången jag hörde talas om rabarberchutney till grillat så blev jag jätteförvånad. Det var inget jag hade testat och kände rent instinktivt att det kanske är något. Jag gav mig ut på stan och inhandlade alla ingredienser och lagade min rabarberchutney. När jag var klar med min chutney så var jag fast. Detta är en chutney som alltid finns i mitt kök.
Vad har man rabarberchutney till?
Efter att ha lagat denna rabarberchutney i flera år så rekommenderar jag varmt att ha den till grillat, grytor, currygrytor mm. Den passar även utmärkt som en glace marinad till grillat. Pensla på dina korvar, grönsaker och köttbitar precis i slutet på grillningen. Om du vill ha en lite krämigare sås blanda med crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil. Jag brukar även ta i lite vitlök när jag använder den till grillat.
Varför inte testa att ha den krämigare varianten som hamburgerdressing, du kommer att blir positivt överraskad.
Rabarberchutneyn är helt makalöst god på kex med brie- eller ädelost på. Det är den enda chutneyn du behöver i sommar och har du rabarber hemma är detta det bästa du kan göra av dem. Förutom någon enstaka rabarberpaj. Jag lovar!
Hur länge håller rabarberchutney?
Om du vill att din chutney ska hålla länge så se till att du förvarar den mörkt och svalt. Som alltid när man ska hälla upp något som ska vara hållbart länge så ska du hälla upp den varm i steriliserade burkar, då håller den sig i några månader i kylen.
När kan man äta sin rabarberchutney?
Självklart kan du äta din chutney direkt efter att du tillagat den, men den blir alltid lite bättre om den får mogna ett tag i kylskåpet.
Vad är chutney?
Chutney är ett syltliknande tillbehör till indiska maträtter. En typisk chutney består av inkokt frukt, men kan även innehålla tomater, samt socker, kryddor såsom chili och ättika. I Indien är chutney ofta gjord på färska ingredienser, med en grönsak eller frukt som bas.

Rabarberchutney
Ingredienser
- 500 g rabarber i bitar (ca 7-8 stora rabarberstjälkar)
- 2 rödlökar skivade
- 1 ½ msk ättika
- ¾ dl vatten
andra steget
- 5 dl socker
- 1 msk mald ingefära eller färsk ca 4×4 cm
- 1 ½ msk curry
- 2 tsk salt
- 1 spansk peppar hackad färsk
Gör så här
- Låt rabarber, rödlök, ättika och vatten koka tillsammans i ca 10 minuter.Sätt på timern
- Därefter lägg i övriga ingredienser och låt allt koka samman på svag värme i 30 minuter. Rör om då och då så det inte bränner vid. Sätt på timern
fantastisk
Suveränt god
Denna rabarber chuttny har jag gjort nu några år o den är så god fast jag gör större satser när jag ändå håller på. Sååå himla god.
Ska man skala rabarberna?
Om det är mjälla, fina rabarberstjälkar behövs det inte. Men annars tycker jag det blir bäst om du skalar dem. Lycka Till!
Bästa rabarberchutneyn i mitt tycke. Ända nackdelen är att den försvinner alldeles för fort!
Ättika ska den vara 24% el.12%
Hade inge curry hemma hur gör jag då ?
Tack för oerhörd bra recept! Min odlingslott producerar för mycket rabarber och jag älskar chutney. Valde dock att använda Garam Masala samt lite Kalonji som jag har hemma. Supergott!
Skall ättika vara 12 eller 24 procent?
Jag använder 24% ättika, men det funkar med 12% också. Här kan man testa sig lite fram vad man själv känner.
OkHur länge håller den i kylskåp???
Om du möjlighet att koka burkarna innan du fyller på så håller de i alla fall minst 1 år. Utan konserveringsmedel.
Stämmer det verkligen med 5 dl socker?
Receptet är förmodligen för 12 %, men använder du 24% ättika kan du bara spä den med 50 % vatten
Kan man minska på mängden socker?
Du kan minska på sockret, men tänk på att om du minskar på sockret kan chutneyn bli lite surare på grund av rabarberna.
Alltså måste säga att detta var så jäkla gott! Den går ju att äta i mängder. Tack för receptet
Supergod
Hej tänkte göra detta, hur mycket blir det av detta recept på ett ungefär?
Visst kan jag väl blanda i vitlök redan vid kokningen?
Om du vill ha vitlök i chutneyn skulle jag absolut blanda i den vid kokningen.
Kan man förvara den en längre tid (över vintern) eller är det kort hållbarhet?
Vilken styrka ska ättikan ha? 24 eller 12%, dvs ättikssprit?
24% blir toppen – ska ändra i receptet
Vad gör jag när chutneyn blir för lös?
Det står så här, på recept förklaring:
”Om du vill ha en lite krämigare sås blanda med crème fraiche, matyoghurt eller gräddfil. Jag brukar även ta i lite vitlök när jag använder den till grillat”.
Första gången jag gjorde rabarberchutney, men så god den blev! Helt fantastisk!
Härligt – ja det är helt magiskt gott
Hej,
Har sett det här receptet tidigare men då skulle det vara torkade aprikoser i.Är det något du har hoppat över i det här receptet?
Nej det är inget som jag hoppat över. Detta receptet har det aldrig varit några torkade aprikoser.
Enkel att göra, verkligen supergod!
En himmelskt god chutney som jag har gjort flera gånger och det passar till nästan allt. Denna gång gjorde jag ett större kök som förhoppningsvis kommer att räcka hela vintern, även om jag
kommer att ge till nära och kära.
Jag hade inte spansk pepper hemma, så istället använde jag chilipulver och det blev magiskt gott!
Tusen tack för ett fantastiskt recept!
Härligt att höra!
Jag älskar din idé att göra en stor sats som ska räcka hela vintern, och att dela med dig till nära och kära.
Chilipulvret som ersättning för spansk peppar låter som en intressant vändning. Jag ska komma ihåg att föreslå den alternativa kryddan till de som kanske inte har spansk peppar till hands. Tack för ditt tips!
Tack för din vänliga kommentar.