Jag har genom åren lärt mig att verkligen tycka om koriander. Det är ofta jag köper knippe och slänger ihop en guacamole, mango eller ananas salsa. Men ibland står man där med en massa koriander över och då är det perfekt att göra en pesto.
När koriandern blir ”mognare”, tjocknar stjälkarna och bladen blir mycket större, och då är det perfekt att göra korianderpesto.
Till skillnad från basilikapesto kräver denna pesto ingen parmesan eller vitlök. De kompletterande smakerna är rödlök och serrano chili istället.
Istället för pinjenötter använder jag mandlar. Mandeln hjälper till att förbättra smaken av koriandern snarare än att konkurrera med den.
Använd peston med pasta, som fyllning eller med kyckling i tacos. Bre den på en skorpa! Vill du testa att ha den till chips eller taco dip kan du med fördel blanda i lite keso. Det blir supergott.
Förvaringstips: Frys för senare bruk
Om du, som jag ibland, inte använder upp all pesto direkt, så kan jag glädja dig med att den går utmärkt att frysa. Jag brukar använda isbitsformar för detta. Fyll varje fack med pesto och frys. När de är genomfrusna kan du lägga dem i en fryspåse och spara till senare.
Korianderpesto
Ingredienser
- 4 dl koriander inklusive stjälkarna
- 1 dl mandel blancherade, utan skal
- ½ dl rödlök hackad
- 1 tsk serrano chili hackad
- 1 dl olivolja
- ½ tsk salt
Gör så här
- Rostade mandlar: Värm en liten stekpanna på hög värme. När pannan är varm, tillsätt de skållade mandlarna (Mandlar utan skal). Rör om med en träsked. När mandlarna börjar dofta och får färg tar du bort dem från pannan.
- Kör ner koriander, mandel, lök, chili och salt i en matprocessor och kör tills den är väl blandad.
- Tillsätt oljan långsamt medans matprocessorn är igång. Tillsätt mer olja om du behöver
[no_toc]
Blev tyvärr väldigt beskt. Supertråkigt! Det enda jag kan tänka mig som ger av sig den beska smaken är mandlarna?