Recept på klassisk Janssons Frestelse

Min mamma sa alltid att hemligheten bakom en riktigt god Janssons Frestelse är löken. Löken är ryggraden i ett kök och lär du dig hur man steker och karamelliserar denna fantastiskt goda ”krydda” kan du göra underverk med många rätter. Det allra värsta brottet mot gastronomin är dessa hopklippta matprogram som får svenska folket att tro att lökstekning är något man hastar över innan man går vidare till de intressanta råvarorna. ”I själva verket bör lökstekning ofta pågå så länge att tittarna hinner gå ut i köket och brygga en kanna kaffe, dricka upp den och sätta på en till.”

Den andra hemligheten är att blanda grädden med spadet från ansjovisen. Grädden bör självklart vara 40% vispgrädde.

Kan man göra Jansson i förväg?

Mitt svar är ett rungande JA! Personligen tycker jag att den blir godare om den får stå och dra till sig.  Vill du frysa in den, inga problem, bara ta ut den dagen innan och låt den tina upp i kylskåpet. När dagen är kommen då du ska äta den, sätt in Janssons Frestelsen i ugnen i ca 1 timme på låg värme. Börjar den bli torr häller du bara på lite mjölk eller grädde över gratängen.

Janssons frestelsen ska helst vara tillagad när man fryser den. Om man bara gör i ordning allt men inte gräddar den kan det hända att potatisen blir sladdrig och får ful färg i frysen.

Får du lite anjovis och potatis över, gör gärna en Gubbröra!

Hur vet man när Jansons Frestelsen är klar?

Stick ner en gaffel i mitten av gratängen och känn på gaffeln om den är kall eller blir lite ljummen. En Jansson behöver inte vara kokhet, utan det räcker om den ät ät-varm utan att kallna för snabbt på tallriken. Detta gäller när du värmer din Janssons innan gästerna kommer.

Janssons Frestelse

Klassisk Janssons Frestelse

En svensk krämig klassiker med ett frasigt lager på toppen, som passar bra på julbordet, smörgåsbordet, till midsommar och på påskbordet.
5 from 6 votes
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 5 minuter
Tillagningstid: 1 timme
Portioner: 1 form

Ingredienser

 • 2 stora gula lökar
 • 800 g potatis av mjölig sort eller pröva Amandine
 • 125 g Grebbestads ansjovis (1 burk)
 • 3 dl grädde (beroende på hur krämig du vill ha den så kan du öka med 1 dl)
 • salt och peppar
 • smör

Gör så här

 • Skiva löken och stek den med smör i en stekpanna på låg temperatur. När löken blivit genomskinlig och gyllene är den klar.
 • Skala potatis och skär den i tunna strimlor för hand, på mandolin eller i en matberedare.
 • Vispa ihop grädde och ansjovisspad med en nypa salt och peppar – efter behag. Var lite försiktig med saltet.
 • Smöra en ugnssäker form. Varva potatis, lök och ansjovis. Se till att det är potatis överst och i botten.
 • Slå över stanningen – det ska inte täcka potatisen utan finnas kvar cirka 1-2 centimeter kvar uppåt. Vi vill inte att det ska koka över i gratängformen.
 • Fördela ut smörklickar på toppen och häll över ströbröd. Grädda i nedre delen av ugnen i 225°C i cirka 1 timme. SÄTT PÅ TIMER
  Har du varmluftsugn bör temperaturen ligga på cirka 180-200°C.
  Om din Janssons får för mycket färg, täck över med aluminium folie.
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!