Bulletproof coffe – Allt du vill vet – PLUS recept

VAD ÄR BULLETPROOF COFFEE?

Bulletproof Coffee är inte ditt vanliga kaffe som du dricker.  Det är en energigivande, högpresterande dryck som har hjälpt alla från professionella idrottare till stressade föräldrar att göra mer av vad som driver dem till att göra mer! Denna ”power drink”  hjälper till att känna mättnad, alert och fokuserad. Läs mer för att ta reda på hur du gör denna läckra dryck, var den kom ifrån och hur den fungerar.

HUR BULLETPROOF COFFEE KOM TILL

Dave Asprey var en framgångsrik Silicon Valley-entreprenör när hans hälsa började vackla. Han var överviktig och vägde runt 135 kilo. Han var också kroniskt trött och han kände att hjärnans funktion började att drabbas. Han hade ingen energi längre.

I flera år försökte han begränsa kaloriintaget och träna varje dag. Ingenting hjälpte. När han var 30 år, sa Daves läkare  till honom att han var i riskzonen för att drabbas av en stroke eller hjärtattack – inte  i framtiden, utan i närtid.

Dave fick idén till Bulletproof Coffee efter en vandring i Tibet 2004. Vid ca 5500 meter över havet och – 23 grader Celsius sjönk hans energi – han gick in på ett pensionat och där fick han en krämig kopp te med yak smör i.

Biohackaren i honom funderade varför detta te fick honom att må bra varför han började forska i flera år runt kraften bakom ingredienserna. Så småningom ersatte Dave te mot mögeltestat kaffe och yak smöret mot vanligt smör eller ghee.

Olja som är bra för hjärnan var den sista saknade biten. Och den rätta blandningen av dessa tre ingredienser (rätt kaffe, rätt MCT olja och smör) gav slutligen Dave samma känsla som han först upplevde i den där kojan, högt uppe i de tibetanska bergen. Så föddes Bulletproof Coffee. 

Bulletproof coffee

Bulletproof Coffe

5 from 1 vote
Skriv ut Pin Rösta
Portioner: 1 kopp

Ingredienser

 • 2 dl vatten
 • 2 ½ msk rågade matskedar nymalet kaffe
 • 1 tsk MCT olja
 • 1 msk Ghee

Gör så här

 •  Värm en kopp (ca 2 dl) vatten till strax under kokpunkten.
 • Häll i 2 ½ rågade matskedar nymalet kaffe. Bäst effekt ger kaffe gjort på 100% Arabica bönan. Brygg gärna i presskanna (4 minuter) för att behålla de nyttiga oljorna i kaffet och för den goda smaken. Själv köper jag Lavazza Ekologisk Tierra
  Lavazza kaffe
 • Häll i 1 tesked MCT olja (öka successivt under flera dagar till 1-2 matskedar).
 • Tillsätt 1 matsked Ghee eller osaltat smör (öka successivt till 2 matskedar). Du läste rätt. Det står smör. Oroa dig inte. Denna blandning gör också den krämigaste, mest utsökta koppen kaffe du någonsin har druckit. Se till att ditt smör inte är saltat. Salt kaffe är inte gott.
 • Blanda i mixer eller med stavmixer i 20-30 sekunder tills kaffet känns som en krämig latte.

Tips och trix

Njut av en härligt kopp kaffe!

 
 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

bulletproof kaffe ingredienser

HUR FUNGERAR BULLETPROOF KAFFE

Det visar sig att det finns en del vetenskap bakom fördelarna med kaffe, smör och hjärnoktanolja.

Kaffe bönor och prestation

Kaffe smakar inte bara bra. Det ger också antioxidanter. Koffein håller dig vaken och det kan också öka din ämnesomsättning och hjälpa dig att förbränna fett för energi.

Men ingen av dessa fördelar betyder så mycket om du dricker fel kaffe.

Precis som maten du äter,  är kvaliteten på ditt kaffe viktigt: Dåligt kaffe kan göra så att du förlorar din energi och skadar din prestation, medan rätt bönor kan ge dig en fördel.

Köp ett bra kaffe, som har en jämn kvalitet  och rätt kaffeböna. Välj Arabica-bönor som har en slät, djärv smak.

VARFÖR SMÖR

Smör ger Bulletproof Coffee dess krämiga konsistens. Det ger dig också kvalitetsfetter som hjälper dig att hålla dig mätt. Det är den viktigaste ingrediensen till denna krämiga ”latten” du någonsin druckit.

Smör är en bra källa till butyrat och innehåller viktiga näringsämnen som vitamin A, betakaroten och fettsyran CLA.

Och för dig som har en laktosintolerans, prova ghee, som har tagit bort det mesta av laktosen.

FÖRDELARNA MED HJÄRNOKTANOLJA

Hjärnoktanolja är en viktigt del  i Bulletproof dieten eftersom den förser dig med hjärnbränslemolekyler som kallas ketoner – och det är en viktig ingrediens i Bulletproof Coffee-receptet av flera skäl:

MCT-olja är utvunnet ur 100% kokosnötsolja. Den ska vara tredubbelt destillerad och renad med bara vatten, värme och tryck. Det betyder att du får rent, starkt ketogena C8 MCT – och ingen kokosnötrester.

Välj en MCT olja som är smaklös och luktfri.

Olika typer av fetter har olika jobb. MCT Olja är fyra gånger så mer effektiv som vanlig kokosnötsolja när du höjer dina ketonnivåer, så att din kropp och hjärna kan gå på fett istället för socker. Det här är vad som ger dig en brinnande energi i flera timmar åt gången.

VARFÖR FEL KAFFE INTE ÄR BRA

Precis som bra kaffe får dig att känna dig fantastisk, kan kaffe av låg kvalitet göra att du tappar din energi. Så se till att brygga med bästa möjliga bönor. Du kan göra detta genom att välja bönor som är:

 

 • Odlad på höga höjder
 • Arabica bönor
 • Regnskog certifierad
 • Testat för mykotoxiner

VARFÖR VANLIG KOKOS OLJA INTE FUNGERAR

Hjärnoktanolja (MCT Olja)  är mer än tre gånger så effektiv som kokosnötsolja på att levererar energigivande ketoner till vår kropp, och att lägga i kokosnötsolja i ditt kaffe ger dig inte samma effekter.

När allt kommer omkring är hjärnoktanolja kaprylsyra med 100% (C8), en speciell typ av triglycerid  (MCT) från kokosnötolja – och alla MCT oljor tillverkas INTE lika.

Det är bara ytterligare en anledning till att du kommer att märka skillnaden när du gör Bulletproof Coffee med rätt ingredienser.

ALLA FETTER GÖR DIG INTE FET

I själva verket kan rätt fett göra så att du inte får något begär att äta snack och sötsaker.

Till skillnad från många andra fetter går de flesta av de höga C8-MCT: erna i hjärnoktanolja direkt till din lever. Sedan förvandlar din kropp dem till ketoner och blir till energi – inte sätter sig runt midjan.