Tjälknölen tillagar du på extremt låg temperatur runt 50 – 75 grader i ugnen 8 – 12 timmar. Därefter läggs den i en saltlag i ca 5 timmar.

Vilket kött passar bäst till tjälknöl?

Min personliga favorit är älgkött, men det går även bra med en bit bog, ytterlår eller fransyska. Tillagningen är toppenbra för köttbitar på 1 – 1,5 kg och du kan med fördel använda de delar som mindre möra. Den färdiga tjälknölen går jättebra att frysa in!

Historien om tjälknul – tjälknöl

Tjälknöl eller tjälknul kommer ursprungligen från Medelpad i Västernorrland  och är en djupfryst kött bit. Köttet kommer från älg och ugnsteks djupfryst på mycket låg värme under lång tid. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset, och knul som är ett norrländskt dialektalt ord för ”klump”.

Ragnhild Nilsson (1926–2006) från Torpshammar, i Ånge kommun, skapade maträtten av en slump i början av 1980-talet.

Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, först nästa dag kom Ragnhild hem, hon förstod direkt vad som hänt!

Att gubben glömt steken i ugnen och hur länge den legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Sen skar de i den å åt och fann den mör och god!

Medelpads nya landskapsträtt

1982 efterlyste ICA-kuriren nya förslag till landskapsrätter i Sverige. Ragnhild Nilsson skickade in receptet till tävlingen och hennes bidrag vann priset som Medelpads nya landskapsrätt!

Det tar tid att laga tjälknul

Det här är en maträtt som tar lång tid, men resultatet är gudomligt. Fördelen är att den sköter sig helt själv ugnen. Ställer du in ditt kött på kvällen på låg värme så är halva jobbet gjort. När den är klar på morgonen, tar du ut den, själv plockar jag ut knölen när innertemperaturen ligger runt 60 – 62 grader.

Lägg den i saltlagen i minst 5 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med hushållspapper. Nu kan du skärar köttet i tunna skivor. Servera med potatisgratäng, gelé eller någon trevlig sås. Gott som bara den. Lätt värt väntan!

Tjälknöl

Tjälknöl

Tjälknöl är verkligen en delikatess. Det vällagade köttet kräver många timmar i både ugn och kyl, men resultatet är värt allt! Jättegott!
5 från 8 röster
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 10 timmar
Tillagningstid: 5 timmar
Portioner: 5 portioner

Ingredienser

  • 1 djupfryst nötstek eller viltstek på ca 1 kg

Lag

  • 1 liter vatten
  • 4 msk salt
  • ½ dl socker går bra att utesluta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • ½ msk 1/2 msk torkad rosmarin
  • 5 krossade svartpeppar korn
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär

Gör så här

Köttet

  • Sätt ugnen på 75°C
  • Lägg steken helt otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen
  • Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken när köttet tinat efter 2-3 timmar.
  • Låt stå i ugnen ca 8-12 timmar.
  • När termometern visar 60 ° C är köttet rött, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C är köttet helt genomstekt.

Lag

  • Koka upp lagen en gryta 3 - 4 minuter
  • Lägg köttet i en bunke eller stor fryspåse. Täck köttet med lagen och låt svalna lite. Täck över och ställ köttet kallt i ca 4 - 5 timmar.

Tips och trix

Servera med en krämig potatisgratäng eller potatissallad.
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!