Tjälknöl

Tjälknöl

Tjälknöl är verkligen en delikatess. Det vällagade köttet kräver många timmar i både ugn och kyl, men resultatet är värt allt! Jättegott!
5 från 5 röster
Skriv ut Pin Rösta
Tillagningstid: 15 timmar
Portioner: 5 portioner

Ingredienser

  • 1 djupfryst nötstek eller viltstek på ca 1 kg

Lag

  • 1 liter vatten
  • 4 msk salt
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • ½ msk 1/2 msk torkad rosmarin
  • 5 krossade svartpeppar korn
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär

Gör så här

Köttet

  • Sätt ugnen på 75°C
  • Lägg steken helt otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen
  • Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken när köttet tinat efter 2-3 timmar.
  • Låt stå i ugnen ca 8-12 timmar.
  • När termometern visar 60 ° C är köttet rött, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C är köttet helt genomstekt.

Lag

  • Koka upp lagen en gryta 3 - 4 minuter
  • Lägg köttet i en bunke eller stor fryspåse. Täck köttet med lagen och låt svalna lite. Täck över och ställ köttet kallt i ca 4 - 5 timmar.

Tips och trix

Servera med en krämig potatisgratäng eller potatissallad.
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!