Tjälknölen tillagar du på extremt låg temperatur runt 50 – 75 grader i ugnen 8 – 12 timmar. Därefter läggs den i en saltlag i ca 5 timmar.
Vilket kött passar bäst till tjälknöl?
Min personliga favorit är älgkött, men det går även bra med en bit bog, ytterlår eller fransyska. Tillagningen är toppenbra för köttbitar på 1 – 1,5 kg och du kan med fördel använda de delar som mindre möra. Den färdiga tjälknölen går jättebra att frysa in!
Tjälknöl på älg
Tjälknöl på älg är en riktig delikatess. Älgköttets robusta och viltiga smaker kommer verkligen till sin rätt när det tillagas långsamt och varsamt i ugnen. Ytterlåret och fransyskan från älg är utmärkt att använda för din tjälknöl.
Den låga temperaturen och den långa tillagningstiden låter köttet sakta men säkert transformeras till en mör och saftig delikatess som är svår att motstå.
Här är några förslag på hur du kan servera tjälknölen för en härlig måltid:
Tillbehör:
Potatis: Tjälknöl går utmärkt att servera med olika sorters potatisrätter. Exempelvis potatisgratäng, klyftpotatis eller en krämig potatissallad.
Grönsaker: Rotfrukter som morötter, palsternacka och rotselleri som rostas i ugnen är goda tillbehör. Även en fräsch grönsallad eller kokta grönsaker passar bra till.
Såser: En gräddsås, rödvinssås eller en svartvinbärsgelé eller rönnbärsgelé kan lyfta smakerna ytterligare.
Uppläggning:
Skär tjälknölen i tunna skivor och lägg upp dem fint på ett stort serveringsfat tillsammans med dina valda tillbehör.
Att servera tjälknölen på en stor träskärbräda ger en rustik känsla som kan vara trevlig, speciellt om du har använt viltkött som älg.
Temperatur:
Tjälknöl kan serveras både varm och kall, så du kan välja efter eget tycke och smak. Om du serverar den kall kan det vara gott att ha en stark senap eller någon kryddig chutney till.
Dryck till din tjälknöl
En god dryck som kompletterar måltiden är också viktig. Ett rött vin med lite strävhet kan balansera den rika smaken av tjälknöl, eller varför inte en kall öl om du föredrar det.
Bröd:
Ett gott, hembakat bröd som surdegsbröd eller kavring kan också vara ett fint tillbehör som kompletterar tjälknölens smaker.
Extra tilltugg:
Varför inte servera med några inlagda eller syrade grönsaker? De kan ge en trevlig syrlighet som bryter av mot det rika köttet.
Hoppas dessa tips ger lite inspiration till din nästa tjälknölmiddag!
Historien om tjälknul – tjälknöl
Tjälknöl eller tjälknul kommer ursprungligen från Medelpad i Västernorrland och är en djupfryst kött bit. Köttet kommer från älg och ugnsteks djupfryst på mycket låg värme under lång tid. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset, och knul som är ett norrländskt dialektalt ord för ”klump”.
Ragnhild Nilsson (1926–2006) från Torpshammar, i Ånge kommun, skapade maträtten av en slump i början av 1980-talet.
Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, först nästa dag kom Ragnhild hem, hon förstod direkt vad som hänt!
Att gubben glömt steken i ugnen och hur länge den legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Sen skar de i den å åt och fann den mör och god!
Medelpads nya landskapsträtt
1982 efterlyste ICA-kuriren nya förslag till landskapsrätter i Sverige. Ragnhild Nilsson skickade in receptet till tävlingen och hennes bidrag vann priset som Medelpads nya landskapsrätt!
Det tar tid att laga tjälknul
Det här är en maträtt som tar lång tid, men resultatet är gudomligt. Fördelen är att den sköter sig helt själv ugnen. Ställer du in ditt kött på kvällen på låg värme så är halva jobbet gjort. När den är klar på morgonen, tar du ut den, själv plockar jag ut knölen när innertemperaturen ligger runt 60 – 62 grader.
Lägg den i saltlagen i minst 5 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med hushållspapper. Nu kan du skärar köttet i tunna skivor. Servera med potatisgratäng, gelé eller någon trevlig sås. Gott som bara den. Lätt värt väntan!
Tjälknöl
Ingredienser
- 1 djupfryst nötstek eller viltstek på ca 1 kg
Lag
- 1 liter vatten
- 4 msk salt
- ½ dl socker går bra att utesluta
- 1 gul lök
- 2 vitlöksklyftor
- 1 msk torkad timjan
- ½ msk 1/2 msk torkad rosmarin
- 5 krossade svartpeppar korn
- 1 lagerblad
- 10 enbär
Gör så här
Köttet
- Sätt ugnen på 75°C
- Lägg steken helt otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen
- Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken när köttet tinat efter 2-3 timmar.
- Låt stå i ugnen ca 8-12 timmar.
- När termometern visar 60 ° C är köttet rött, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C är köttet helt genomstekt.
Lag
- Koka upp lagen en gryta 3 – 4 minuter
- Lägg köttet i en bunke eller stor fryspåse. Täck köttet med lagen och låt svalna lite. Täck över och ställ köttet kallt i ca 4 – 5 timmar.
Går det med en köttbit på 2 kg?
Tjälknul är oslagbar maträtt. Jag bor i Minnesota och har serverat rätten till mina vänner. Flera har bett om att få receptet.
Hej Mary, 2 kg är perfekt – lycka till och den blir så bra till Julbordet
Har följt detta recept men bytt ut köttet till vildsvin, älg, rådjur och hjort. Det är så gott! Ändrat lite på kryddblandningen och lagt till rosmarin, enbär och lingon.
Receptet är suveränt bra!
Jag äter inte kött längre men det hindrar inte att jag tillagar det till övriga familjen.
Så härligt att höra och att du lagt till lite i kryddblandningen
Hej!
Jag var tvungen att höja temperaturen på slutet annars hade den aldrig kommit upp i 75 grader. Efter 12 timmar var temperaturen i köttet 64 grader.
Jag har ännu inte smakat köttet med det luktade mycket gott.
Hälsningar Ann-Christin
Ugnen ska vara på 75 grader.
Köttet är perfekt vid 64 grader. Då är det rosa. Vid 70 grader är det helt genomstekt.
Hej!
Skulle iväg och handla oxfilé till nyår. Men dem är slut över allt. Då tänkte jag på tjälknöl och tänkte att det får det bli till nyår. Men min fråga är, jag tänkte göra potatiskaka med västerbottenost och rödvinssås. Tror du det funkar till tjälknöl också?
Eller har du något annat förslag?
Hej Annika!
Låter som en fantastiskt god kombination. Jag ska också ha tjälknöl gjord på älg och serverar rostad brysselkål med riven parmesan, rostade vitlöksklyftor smashed potatis och rödvinssås
Gott Nytt År
Jag undrar om det går bra att tillaga 2st på 2 kg vardera samtidigt eller måste jag köra två separata tjälknölar
Mvh
Karin
Absolut kan du tillaga 2 stycken samtidigt. Lycka till!
Hej igen !
Håller nu på med mina två tjälknölar på ungefär sammanlagt 3,7 kg
Ska jag dubbla lagen x2 av alla ingredienser?
Tänker att jag måste göra det för att det ska täcka köttet
Mvh Karin
Ja det låter som en utmärkt plan.
Tack för svar !
Karin
Hej! Ska lagen vara varm eller kall när jag ”stoppar” ner det varma köttet?
Lagen ska vara kall.
Hej. Hur går det att göra på lammstek? Vilken temperatur bär det då vara? Går det att tillaga med bra resultat även om den är tinad innan?
Mvh Eva
Låt innertemperaturen vara runt 63-65°C
Hej. Jättebra recept och jag gillar skarpt att man kan pricka av efterhand man lägger till ingredienser. Idag testar jag att använda 1/2 liter vatten och 1/2 liter mörkt öl till lagen. Ska bli spännande att se vad det blir till. – Och tack för en trevlig matsida!
Hej Hedda Berätta gärna hur det blev med den mörka ölen i lagen! Härligt att du gillar vår matsida. TACK!
Ja, jag hör nog av mej och berättar hur det blev.
Hej igen.
Tjälknölen blev jättelyckad även med hälften öl, hälften vatten. Har delat dethär reseptet vidare till en väninna för dethär var verkligen gott.
Men så härligt att höra. Detta ska jag testa också! Tack snälla för att du återkopplade!
Kan man göra tjälknöl på älgkött som väger ca 800 gram
Absolut inga problem. Lycka till
Hej. Har fått drygt 2 kg innanlår från älg, passar det till tjälknöl? Om man låter köttet stå i ugn över natt och sedan i saltlag 5 timmar, så stämmer ju inte tiden för att direkt bjuda på maten till kvällen. Låter man det då ligga i saltlag, ta upp det och låta det ligga kallt i kylskåp till servering? Har aldrig tillagat älgkött innan. Har du något annat tips på vad man kan göra med köttbiten
Hej Eva, Så gott med älgkött till din tjälknöl. Innanlåret passar perfekt. Du kan absolut göra din knöl ett par dagar och låta den vara i kylskåpet. Eftersom innanlåret är den möraste biten av steken kan du även skära tunna skivor och steka dom snabbt som en lövbiff. Eller så kan du göra en stek, du går en helt underbar sås av det.
Tack snälla för svar. Tydligen var det inte innanlår, utan det var ytterlår som jag fick. Men det fungerar oxå att göra tjälknöl med, eller? Om man tillagar köttet i förväg, så förvarar man det bara kallt och inte mer än 4-6 timmar i saltlagen? För tjälknöl serveras väl kallt?
Många frågor, tänker att det är synd att ”förstöra” en rejäl bit älgkött.
Hej. Tack för ditt svar. Fick reda på nu att det var ytterlår, inte innanlår, som jag fått. Men det funkar väl till tjälknöl oxå, eller? Om man förbereder köttet i god tid, så ska det väl ändå inte ligga i saltlagen längre än 4-6 timmar? Tjälknöl ska väl serveras kallt? Många frågor, men vill inte misslyckas med mitt första älgkött
Ytterlår passar perfekt till tjälknöl. Jag har gjort väldigt många tjälknölar på ytterlår från älg. Blir jättegott och så uppskattat! Du har din tjälknöl i saltlagen 4-5 timmar. Lycka till!
Kan man frysa färdig tjälknöl utan att den blir sämre?
Ja du kan frysa den i bit eller om du vill skära upp i skivor
Hittat receptet på tjälknöl i Ica kuriren 1983 provade direkt! Succén var given och sen dess har det blivit många gånger!
Hej
Ska man sila lagen innan man häller på den på köttet?
Mvh Lena
Hej Lena, du behöver inte sila lagen.
Ett utmärkt recept!
Jag har följt det flera gånger och bytt/glömt/saknat ingredienser men alltid haft salt och socker. Har även glömt i kylskåp i ca 12 timmar i saltlag. Utmärkt sälta. Skottsäkert recept.
Haha, alla sätt är bra utom de dåliga…
När jag skulle ta fram nyårsmat ur frysen hittade jag en lite förpackning som det stod ÄLG på. Den vägde knapp ett halvkilo så jag tyckte det var lagom för två. Googlade fram det här receptet, stoppade in i ugnen och gick och lade mig.
I morse konstaterade jag att det var färs!!! Jag fullföljde och nu har vi ätit med god aptit. Köttet var lite torrt och svårt att skära tunna skivor men efter tre timmar i lagen smakade det bra med potatisgratäng och sås på köttsaften från formen, ett par matskedar lag och lite grädde.
Gott nytt år!
Gudomligt gott!
Kan köttet ligga i lagen över natten? Eller är det för lång tid?
Jag har haft tjälknöl över natten utan problem
Har en köttbit på 3kg fungerar det och isåfall hur lång tid i ugnen bör jag räkna med??
Tar en jäkla tid. Stoppa in en fryst älgstek (innanlår) iofs på 1,5 kg men efter drygt 13 timmar är tempen bara 54 grader. Ugnen är nästan ny så inge fel på den och har testat med flera ugnstermometrar
Jag gör Tjälknöl på vanligt sätt och gnider in den med vitlök, svartpeppar och salt. När den är klar sveper jag in den i folie och den får svalna.
Sen skär jag den i tunna skivor och häller marinad över några timmar före servering.
1/2 del vitvinsvinäger
1/2 dl vatten
2 dl olja
1 tsk salt
1/2 tsk grovmals svartpeppar
1 pressad vitlöksklyfta
1/2 avrunnen kapris
1/2 dl finhackad persilja
Tack Ulla för ditt recept. Detta ska jag testa
Del ska vara dl
2 msk kapris
Hej! har teastat många varianter med olika kött som tex Rådjur, hjort, älg å oxe, kryddat med vitlök å rosmarin samt kors å tvärs genom kryddskåpet, omöjligt att misslyckas… kanon, lägger nu en stackars älgbit i ugnen som jag hittade i botten på frysen (10 år i -32grader) får se vad den presterar till midsommar…
Spännande Per. Tror inte jag använt någon älgbit som varit 10 år men väl 5 år utan några problem. Hör av dig och berätta om hur resultatet blev.
Hej,
Kan man köra klart i ugnen, låta vara några tim INNAN man lägger den i lagen….? Har lite problem med tidsplaneringen :).
Hej! Kan man göra tjälknol på färsk fransyska, Dvs ej fryst? Hur många grader då?
Hej Mimmi
Ja det kan man. Stick in termometern med en gång när du sätter in den i ugnen. Samma ugnsgrader
Lycka till
Hej,
Har en fransyska kronhjort på ca 2,5 kg. Hur lång tid kan man beräkna om den ska upp till strax under 75 grader.
Hej
Ska laga tjälknöl till ett större sällskap – ca 100 personer. Har 20 bitar älgfransyska på ca 1 kg vardera. Har även tillgång till stor varmluftsugn med
fem våningar. Vågar vi laga dem samtidigt om man har koll på temperaturen uppe och nere?