...
Tjälknöl r

Tjälknöl recept

aug 19, 2020 | Festmat, Måltider, Middag

Tjälknölen tillagar du på extremt låg temperatur runt 50 – 75 grader i ugnen 8 – 12 timmar. Därefter läggs den i en saltlag i ca 5 timmar.

Vilket kött passar bäst till tjälknöl?

Min personliga favorit är älgkött, men det går även bra med en bit bog, ytterlår eller fransyska. Tillagningen är toppenbra för köttbitar på 1 – 1,5 kg och du kan med fördel använda de delar som mindre möra. Den färdiga tjälknölen går jättebra att frysa in!

Tjälknöl på älg

Tjälknöl på älg är en riktig delikatess. Älgköttets robusta och viltiga smaker kommer verkligen till sin rätt när det tillagas långsamt och varsamt i ugnen. Ytterlåret och fransyskan från älg är utmärkt att använda för din tjälknöl.

Den låga temperaturen och den långa tillagningstiden låter köttet sakta men säkert transformeras till en mör och saftig delikatess som är svår att motstå.

Här är några förslag på hur du kan servera tjälknölen för en härlig måltid:

Tillbehör:

Potatis: Tjälknöl går utmärkt att servera med olika sorters potatisrätter. Exempelvis potatisgratäng, klyftpotatis eller en krämig potatissallad.
Grönsaker: Rotfrukter som morötter, palsternacka och rotselleri som rostas i ugnen är goda tillbehör. Även en fräsch grönsallad eller kokta grönsaker passar bra till.
Såser: En gräddsås, rödvinssås eller en svartvinbärsgelé eller rönnbärsgelé kan lyfta smakerna ytterligare.

Uppläggning:

Skär tjälknölen i tunna skivor och lägg upp dem fint på ett stort serveringsfat tillsammans med dina valda tillbehör.
Att servera tjälknölen på en stor träskärbräda ger en rustik känsla som kan vara trevlig, speciellt om du har använt viltkött som älg.

Temperatur:

Tjälknöl kan serveras både varm och kall, så du kan välja efter eget tycke och smak. Om du serverar den kall kan det vara gott att ha en stark senap eller någon kryddig chutney till.

Dryck till din tjälknöl

En god dryck som kompletterar måltiden är också viktig. Ett rött vin med lite strävhet kan balansera den rika smaken av tjälknöl, eller varför inte en kall öl om du föredrar det.

Bröd:

Ett gott, hembakat bröd som surdegsbröd eller kavring kan också vara ett fint tillbehör som kompletterar tjälknölens smaker.

Extra tilltugg:

Varför inte servera med några inlagda eller syrade grönsaker? De kan ge en trevlig syrlighet som bryter av mot det rika köttet.

Hoppas dessa tips ger lite inspiration till din nästa tjälknölmiddag!

Historien om tjälknul – tjälknöl

Tjälknöl eller tjälknul kommer ursprungligen från Medelpad i Västernorrland  och är en djupfryst kött bit. Köttet kommer från älg och ugnsteks djupfryst på mycket låg värme under lång tid. Ordet kommer av att köttet börjar tillagas tjälfruset, och knul som är ett norrländskt dialektalt ord för ”klump”.

Ragnhild Nilsson (1926–2006) från Torpshammar, i Ånge kommun, skapade maträtten av en slump i början av 1980-talet.

Ragnhild, som var gift med en älgjägare, tänkte göra älgstek och bad sin man att ta fram den ur frysen och tina den på svag värme i ugnen. Han glömde sedan bort steken, först nästa dag kom Ragnhild hem, hon förstod direkt vad som hänt!

Att gubben glömt steken i ugnen och hur länge den legat i ugnen. Hon försökte då rädda steken, genom att lägga den i en saltlag några timmar. Sen skar de i den å åt och fann den mör och god!

Medelpads nya landskapsträtt

1982 efterlyste ICA-kuriren nya förslag till landskapsrätter i Sverige. Ragnhild Nilsson skickade in receptet till tävlingen och hennes bidrag vann priset som Medelpads nya landskapsrätt!

Det tar tid att laga tjälknul

Det här är en maträtt som tar lång tid, men resultatet är gudomligt. Fördelen är att den sköter sig helt själv ugnen. Ställer du in ditt kött på kvällen på låg värme så är halva jobbet gjort. När den är klar på morgonen, tar du ut den, själv plockar jag ut knölen när innertemperaturen ligger runt 60 – 62 grader.

Lägg den i saltlagen i minst 5 timmar. Ta upp köttet och torka det lätt med hushållspapper. Nu kan du skärar köttet i tunna skivor. Servera med potatisgratäng, gelé eller någon trevlig sås. Gott som bara den. Lätt värt väntan!

Tjälknöl r

Tjälknöl

Tjälknöl är verkligen en delikatess. Det vällagade köttet kräver många timmar i både ugn och kyl, men resultatet är värt allt! Jättegott!
4.90 from 83 votes
Skriv ut Pin Rösta
Förberedelser: 10 timmar
Tillagningstid: 5 timmar
Portioner: 5 portioner

Ingredienser

  • 1 djupfryst nötstek eller viltstek på ca 1 kg

Lag

  • 1 liter vatten
  • 4 msk salt
  • ½ dl socker går bra att utesluta
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 msk torkad timjan
  • ½ msk 1/2 msk torkad rosmarin
  • 5 krossade svartpeppar korn
  • 1 lagerblad
  • 10 enbär

Gör så här

Köttet

  • Sätt ugnen på 75°C
  • Lägg steken helt otinad i en ugnssäker form eller liten långpanna. Ställ in formen i nedre delen av ugnen
  • Stick in en köttermometer i den tjockaste delen av steken när köttet tinat efter 2-3 timmar.
  • Låt stå i ugnen ca 8-12 timmar.
  • När termometern visar 60 ° C är köttet rött, vid 70 °C är det rosa och vid 75 °C är köttet helt genomstekt.

Lag

  • Koka upp lagen en gryta 3 - 4 minuter
  • Lägg köttet i en bunke eller stor fryspåse. Täck köttet med lagen och låt svalna lite. Täck över och ställ köttet kallt i ca 4 - 5 timmar.

Tips och trix

Servera med en krämig potatisgratäng eller potatissallad.
 

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

53 Kommentarer

  1. Mary Svenberg

    Går det med en köttbit på 2 kg?

    Svara
    • Leif Rösarne

      Tjälknul är oslagbar maträtt. Jag bor i Minnesota och har serverat rätten till mina vänner. Flera har bett om att få receptet.

      Svara
  2. Helene

    Hej Mary, 2 kg är perfekt – lycka till och den blir så bra till Julbordet

    Svara
    • Pia Blomberg

      5 stars
      Har följt detta recept men bytt ut köttet till vildsvin, älg, rådjur och hjort. Det är så gott! Ändrat lite på kryddblandningen och lagt till rosmarin, enbär och lingon.
      Receptet är suveränt bra!
      Jag äter inte kött längre men det hindrar inte att jag tillagar det till övriga familjen.

      Svara
      • Helene

        Så härligt att höra och att du lagt till lite i kryddblandningen

        Svara
  3. Ann-Christin P Georgsdotter

    4 stars
    Hej!
    Jag var tvungen att höja temperaturen på slutet annars hade den aldrig kommit upp i 75 grader. Efter 12 timmar var temperaturen i köttet 64 grader.
    Jag har ännu inte smakat köttet med det luktade mycket gott.
    Hälsningar Ann-Christin

    Svara
    • Mellis

      4 stars
      Ugnen ska vara på 75 grader.
      Köttet är perfekt vid 64 grader. Då är det rosa. Vid 70 grader är det helt genomstekt.

      Svara
      • Annika

        Hej!
        Skulle iväg och handla oxfilé till nyår. Men dem är slut över allt. Då tänkte jag på tjälknöl och tänkte att det får det bli till nyår. Men min fråga är, jag tänkte göra potatiskaka med västerbottenost och rödvinssås. Tror du det funkar till tjälknöl också?
        Eller har du något annat förslag?

        Svara
        • Helene

          Hej Annika!

          Låter som en fantastiskt god kombination. Jag ska också ha tjälknöl gjord på älg och serverar rostad brysselkål med riven parmesan, rostade vitlöksklyftor smashed potatis och rödvinssås
          Gott Nytt År

          Svara
      • Karin Lindahl

        Jag undrar om det går bra att tillaga 2st på 2 kg vardera samtidigt eller måste jag köra två separata tjälknölar

        Mvh
        Karin

        Svara
        • Helene

          Absolut kan du tillaga 2 stycken samtidigt. Lycka till!

          Svara
        • Karin Lindahl

          Hej igen !

          Håller nu på med mina två tjälknölar på ungefär sammanlagt 3,7 kg
          Ska jag dubbla lagen x2 av alla ingredienser?
          Tänker att jag måste göra det för att det ska täcka köttet

          Mvh Karin

          Svara
          • Helene

            Ja det låter som en utmärkt plan.

          • Karin Lindahl

            Tack för svar !
            Karin

    • Sara Persson

      Hej! Ska lagen vara varm eller kall när jag ”stoppar” ner det varma köttet?

      Svara
      • Jenny

        Lagen ska vara kall.

        Svara
  4. Eva

    Hej. Hur går det att göra på lammstek? Vilken temperatur bär det då vara? Går det att tillaga med bra resultat även om den är tinad innan?
    Mvh Eva

    Svara
    • Helene

      Låt innertemperaturen vara runt 63-65°C

      Svara
  5. Hedda

    5 stars
    Hej. Jättebra recept och jag gillar skarpt att man kan pricka av efterhand man lägger till ingredienser. Idag testar jag att använda 1/2 liter vatten och 1/2 liter mörkt öl till lagen. Ska bli spännande att se vad det blir till. – Och tack för en trevlig matsida!

    Svara
    • Helene

      Hej Hedda Berätta gärna hur det blev med den mörka ölen i lagen! Härligt att du gillar vår matsida. TACK!

      Svara
      • Hedda

        Ja, jag hör nog av mej och berättar hur det blev.

        Svara
      • Hedda

        Hej igen.
        Tjälknölen blev jättelyckad även med hälften öl, hälften vatten. Har delat dethär reseptet vidare till en väninna för dethär var verkligen gott.

        Svara
        • Helene

          Men så härligt att höra. Detta ska jag testa också! Tack snälla för att du återkopplade!

          Svara
        • Yvonne

          Kan man göra tjälknöl på älgkött som väger ca 800 gram

          Svara
          • Helene

            Absolut inga problem. Lycka till

  6. Eva

    Hej. Har fått drygt 2 kg innanlår från älg, passar det till tjälknöl? Om man låter köttet stå i ugn över natt och sedan i saltlag 5 timmar, så stämmer ju inte tiden för att direkt bjuda på maten till kvällen. Låter man det då ligga i saltlag, ta upp det och låta det ligga kallt i kylskåp till servering? Har aldrig tillagat älgkött innan. Har du något annat tips på vad man kan göra med köttbiten

    Svara
    • Helene

      Hej Eva, Så gott med älgkött till din tjälknöl. Innanlåret passar perfekt. Du kan absolut göra din knöl ett par dagar och låta den vara i kylskåpet. Eftersom innanlåret är den möraste biten av steken kan du även skära tunna skivor och steka dom snabbt som en lövbiff. Eller så kan du göra en stek, du går en helt underbar sås av det.

      Svara
      • Eva

        Tack snälla för svar. Tydligen var det inte innanlår, utan det var ytterlår som jag fick. Men det fungerar oxå att göra tjälknöl med, eller? Om man tillagar köttet i förväg, så förvarar man det bara kallt och inte mer än 4-6 timmar i saltlagen? För tjälknöl serveras väl kallt?
        Många frågor, tänker att det är synd att ”förstöra” en rejäl bit älgkött.

        Svara
      • Eva

        Hej. Tack för ditt svar. Fick reda på nu att det var ytterlår, inte innanlår, som jag fått. Men det funkar väl till tjälknöl oxå, eller? Om man förbereder köttet i god tid, så ska det väl ändå inte ligga i saltlagen längre än 4-6 timmar? Tjälknöl ska väl serveras kallt? Många frågor, men vill inte misslyckas med mitt första älgkött

        Svara
        • Helene

          Ytterlår passar perfekt till tjälknöl. Jag har gjort väldigt många tjälknölar på ytterlår från älg. Blir jättegott och så uppskattat! Du har din tjälknöl i saltlagen 4-5 timmar. Lycka till!

          Svara
  7. Maria Thyren Olausson

    Kan man frysa färdig tjälknöl utan att den blir sämre?

    Svara
    • Helene

      Ja du kan frysa den i bit eller om du vill skära upp i skivor

      Svara
  8. Irene Reinius-Eriksson

    5 stars
    Hittat receptet på tjälknöl i Ica kuriren 1983 provade direkt! Succén var given och sen dess har det blivit många gånger!

    Svara
  9. Lena jonsson

    Hej
    Ska man sila lagen innan man häller på den på köttet?
    Mvh Lena

    Svara
    • Helene

      Hej Lena, du behöver inte sila lagen.

      Svara
  10. Jonas Nord

    5 stars
    Ett utmärkt recept!
    Jag har följt det flera gånger och bytt/glömt/saknat ingredienser men alltid haft salt och socker. Har även glömt i kylskåp i ca 12 timmar i saltlag. Utmärkt sälta. Skottsäkert recept.

    Svara
  11. Gunvor

    Haha, alla sätt är bra utom de dåliga…
    När jag skulle ta fram nyårsmat ur frysen hittade jag en lite förpackning som det stod ÄLG på. Den vägde knapp ett halvkilo så jag tyckte det var lagom för två. Googlade fram det här receptet, stoppade in i ugnen och gick och lade mig.
    I morse konstaterade jag att det var färs!!! Jag fullföljde och nu har vi ätit med god aptit. Köttet var lite torrt och svårt att skära tunna skivor men efter tre timmar i lagen smakade det bra med potatisgratäng och sås på köttsaften från formen, ett par matskedar lag och lite grädde.
    Gott nytt år!

    Svara
  12. Christina Thomsson

    5 stars
    Gudomligt gott!

    Svara
  13. Kerstin

    Kan köttet ligga i lagen över natten? Eller är det för lång tid?

    Svara
    • Helene

      Jag har haft tjälknöl över natten utan problem

      Svara
  14. Karin

    Har en köttbit på 3kg fungerar det och isåfall hur lång tid i ugnen bör jag räkna med??

    Svara
    • Marcus

      Tar en jäkla tid. Stoppa in en fryst älgstek (innanlår) iofs på 1,5 kg men efter drygt 13 timmar är tempen bara 54 grader. Ugnen är nästan ny så inge fel på den och har testat med flera ugnstermometrar

      Svara
  15. Ulla Palmqvist

    Jag gör Tjälknöl på vanligt sätt och gnider in den med vitlök, svartpeppar och salt. När den är klar sveper jag in den i folie och den får svalna.
    Sen skär jag den i tunna skivor och häller marinad över några timmar före servering.
    1/2 del vitvinsvinäger
    1/2 dl vatten
    2 dl olja
    1 tsk salt
    1/2 tsk grovmals svartpeppar
    1 pressad vitlöksklyfta
    1/2 avrunnen kapris
    1/2 dl finhackad persilja

    Svara
    • Helene

      Tack Ulla för ditt recept. Detta ska jag testa

      Svara
    • Ulla Palmqvist

      Del ska vara dl

      Svara
      • Ulla Palmqvist

        2 msk kapris

        Svara
  16. Per S

    5 stars
    Hej! har teastat många varianter med olika kött som tex Rådjur, hjort, älg å oxe, kryddat med vitlök å rosmarin samt kors å tvärs genom kryddskåpet, omöjligt att misslyckas… kanon, lägger nu en stackars älgbit i ugnen som jag hittade i botten på frysen (10 år i -32grader) får se vad den presterar till midsommar…

    Svara
    • Helene

      Spännande Per. Tror inte jag använt någon älgbit som varit 10 år men väl 5 år utan några problem. Hör av dig och berätta om hur resultatet blev.

      Svara
  17. Linda

    Hej,
    Kan man köra klart i ugnen, låta vara några tim INNAN man lägger den i lagen….? Har lite problem med tidsplaneringen :).

    Svara
  18. Mimmi

    Hej! Kan man göra tjälknol på färsk fransyska, Dvs ej fryst? Hur många grader då?

    Svara
    • Helene

      Hej Mimmi
      Ja det kan man. Stick in termometern med en gång när du sätter in den i ugnen. Samma ugnsgrader
      Lycka till

      Svara
    • Ulla

      Hej,
      Har en fransyska kronhjort på ca 2,5 kg. Hur lång tid kan man beräkna om den ska upp till strax under 75 grader.

      Svara
  19. Agneta

    5 stars
    Hej
    Ska laga tjälknöl till ett större sällskap – ca 100 personer. Har 20 bitar älgfransyska på ca 1 kg vardera. Har även tillgång till stor varmluftsugn med
    fem våningar. Vågar vi laga dem samtidigt om man har koll på temperaturen uppe och nere?

    Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…