Ingenting ger smak till en fläskkotlett som en god marinad! I detta recept är dessa grillade fläskkotletter marinerade i ljusa citronsmaker och mycket vitlök.
Den är perfekt att slänga på grillen eller på stekpannan om det inte är grillsäsong. De ska vara gyllenbruna på utsidan och saftiga på insidan tack vare denna marinaden!
Marinaden till dessa fläskkotletter
Denna citron och vitlöks marinad är jättebra till grillade fläskkotletter – men den är utmärkt att använda till kyckling och lamm. Därför har jag lagt till hur länge du ska marinera dessa och även hur du tillagar dem.
Den här marinaden är lite annorlunda eftersom det är förhållandevis mycket citronsaft i den jämfört med andra marinad recept. Det innebär att om du har köttet för länge i marinaden så börjar den att ”tillagas”, precis på samma sätt som när du använder citrus för att tillaga rå fisk såsom en ceviche.
Att använda citronsaft är ett plus för denna marinad eftersom till skillnad från de flesta marinader, så behöver du inte lämna den över natten för att den ska fungera. Till och med en timme funkar för denna supermarinad.
Hur länge ska du marinera fläskkotletterna?
1 timme – du kommer att bli förvånad över hur mycket smak som tillförs på så kort tid!
3 timmar – är perfekt
Upp till 12 timmar är det absolut max – går du över dessa timmar blir ytstrukturen på griskött vit vilket beror på syran i citronsaften börjat tillaga fläsket.
Hur länge ska fläskkotletterna vara på grillen?
Att grilla fläskkotletter på grillen tar ca 4 minuter på första sidan, sedan ca 3 minuter på andra sidan, följt av en 4 minuters vila. Detta är för fläskkotletter som är cirka 2 cm tjocka och ca 280 g med ben.
Hur smakar dessa fläskkotletter?
Fast det finns så mycket citron i marinaden, får du inte den skarpa sura smaken när du väl grillar kotletterna. Citronens smakar ändras när den blir tillagad och ger dig välsmakande jordnära citronsmaker.
Och naturligtvis kan du inte missa all vitlök!
Grillad fläskkotlett med citron och vitlök
Ingredienser
- 4 Fläskkotletter
Marinad till fläskkotlett
- 3 vitlöksklyftor riven
- 1 msk torkad oregano eller annan ört
- 1 citron skalet / zest
- ¾ dl citronsaft
- ½ dl olivolja
- ½ msk salt
- ¼ msk svartpeppar
Gör så här
- Bland ihop ingredienserna till marinaden i en skål (eller ziplockpåse). Lägg i kotletterna
- Marinera i minst 1 timme, 3 timmar idealisk, max 12 timmar
- Ta ut kotletterna ur kylen 20 minuter innan du ska tillaga dem.
- Ta bort all överskottsmarinad (men torka inte av den) och grilla eller stek.
Grilla
- Använd gärna lite olja på grillgallret innan du lägger på köttet.
- Grilla första sidan i ca 4 minuter tills den blir snyggt grillbrun. Vänd och grilla den andra sidan i ca 3 minuter.
- Låt köttet vila i 3 - 5 minuter och servera.
På spisen
- Värm stekpanna med cirka 1 msk olja på hög värme. Strax innan du lägger i kotletten tillsätt 1 msk smör. Stek i 1 minut, dra sedan ner på värmen till medelvärme - låg värme. Låt steka ytterligare ca 3 minuter. Vänd och stek ca 3 minuter på andra sidan. Se till att du aldrig bränner fettet i pannan, lyft gärna på pannan om du ser detta börja hända.
- Låt köttet vila i 3 - 5 minuter och servera.
Tips och trix
Kyckling
Detta är en fantastisk marinad även för kyckling! Använd antingen benfritt lår eller skär bröstet i hälften horisontellt för att skapa 2 tunna bitar, marinera enbart i 30 minuter, inte längre än 1 timme annars kommer citronen att börja laga kycklingen.Lamm
Samma marinerings tid som kotlett.Nötkött
Kan marineras lite längre än fläskkött.[no_toc]
Överraskande god och enkel.
Hade fläskkotletter och många på besök och alla älskade den.
Härligt att höra!