...
Béarnaisesås

Bearnaisesås med egen tvist

Recept, Sås

Béarnaisesås och en bit kött är en ”match made in heaven”, och denna sås har några andra gudomliga användningar. Testa att ha en klick över ett pocherat ägg eller tillsammans med stekt fisk. Detta recept är superenkelt eftersom det är gjort på påse.

Vem kom på bearnaisesås?

1836 skulle restaurangen Le Pavillon Henri IV i Saint-Germain-en-Laye utanför Paris invigas och på invigningsmenyn fanns denna sås som skapades av restaurangens chefskock.  Restaurangen hade fått namnet efter den franske renässanskungen Henrik IV som kom från det sydfranska Béarn, som då var ett eget landskap. Kocken ville knyta an till kungen och kallade såsen bearnaisisk (franska: sauce béarnaise).

Vad innehåller bearnaisesås?

Såsen består av bland annat skirat smör, äggulor, schalottenlök, körvel, dragon, persilja och vinäger. En del väljer att även lägga i lite cayennepeppar.  Vissa lägger i malen vitpeppar och vissa väljer att krydda med grovt malen vitpeppar eller utesluter vitpeppar helt och hållet. Det finns ett mängder av olika recept där kryddningen varierar, men gemensamt är att dragon ska ingå. Några andra populära växtkryddor som används är rosmarin och kummin.

Hur gör man bearnaisesås?

Såsen tillreds genom att äggulor och smör vispas ned i varm, kryddad vinäger. Mängden äggulor och smör gör bearnaisesåsen till en av de allra fetaste och energirikaste såserna.

Nu har jag en bekännelse att göra, det är så att jag köper nästa alltid min bearnaisesås eftersom det är enkelt och smakat minst lika bra om inte bättre. Jag väljer nästan alltid att köpa Knorrs påse. Den har en lite mer pikant smak än t.ex Blå Band och i receptet nedan måste det vara Knorr bearnaisesås om du ska få till den där syrliga smaken.  Jag vet att det är många som tycker att man ska göra sin egna från grunden och håller inte med mig , och det är ok att tycka olika. Men jag måste säga att genom åren jag gjort denna bearnaisesåsen så har många frågat mig efter receptet.

bearnaisesås

Bearnaisesås

Härligt god bearnaisesås gjord på påse från knorr. Egen tvist där smaken blir helt gudomlig.
4.75 from 4 votes
Print Pin Rösta
Tillagningstid: 3 minuter

Ingredienser

  • 1 påse bearnaisesås OBS måste vara knorr
  • 25 gr smör
  • 2 ½ dl lätt creme fraiche

Gör så här

  • Smält smöret i en kastrull och vispa ner påsens innehåll
    Knorr bearnaise sås
  • Häll i lätt creme fraichen och vispa tills allt går samman och låt sen allt sjuda under omrörning i ca 2 min

Tips och trix

Om du tycker den blir för tjock kan du spä med lite vatten eller grädde till önskad konsistens.
Smaklig spis!

 
Dela med dig av receptet!Nämn @wernamaten eller tagga #wernamaten!

[no_toc]

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

1 kommentar

  1. Mats Olofsson

    Men huvva vad hemskt, skulle aldrig nånsin smaka denna sås

    Svara
4.75 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Vad tycker du om receptet?




du kanske också gillar…