...

Vad är MSC fisk?

nov 18, 2016 | Artiklar

Vad är MSC?

MSC är en internationell icke-vinstdrivande organisation som främjar hållbart fiske. Det blå miljömärket visar att fisken är vildfångad, kommer från ett livskraftigt bestånd och har fiskats med omtanke om havsmiljön.

Vad är det för fisk vi stoppar i oss egentligen?

Fisk och skaldjur är som bekant väldigt god och nyttig mat. Men kommer den att räcka till oss alla hur länge som helst?

Visste du att vi konsumenter kan göra ett aktivt val när vi handlar fisk och skaldjur? Det finns en märkning som kort och gott heter MSC (Marine Stewardship Council). MSC driver ett omfattande certifierings- och miljömärkningsprogram med målet att främja hållbara fiskemetoder.

Visionen är hav som ska sjuda av liv och skydda fisk- och skaldjursbestånd i nutid och för framtiden.

För att få sätta det blå miljömärket på sina fisk och skaldjursprodukter krävs både en miljöstandard och en spårbarhetsstandard. Vad dessa standarder och certifieringskrav ska innehålla utvecklas genom samråd med fiskenäringen, forskare, experter och miljöorganisationer.

msc-logga

Yrkesfiskare

Alla yrkesfiskare världen över kan låta sig granskas mot MSC:s miljöstandard och således få ett erkännande för sina goda förvaltningsmetoder.

Hälften av all fisk och skaldjur kommer från utvecklingsländer och för miljontals människor är fisk den viktigaste och vanligaste källan till både inkomster och mat.

Alla företag som hanterar och säljer MSC-märkta produkter måste genomgå en omfattande spårbarhetsrevision så att alla inköpare och konsumenter ska veta att MSC:s miljömärke endast sitter på fisk och skaldjur på MSC certifierade yrkesfisken.

All certifiering genomförs av en oberoende tredjepartscertifiering vilket garanterar att processen är opartisk.

MSC arbetar med några av världens ledande fiskproducenter, affärskedjor och märken för att hjälpa dem att bredda och förbättra sitt utbud till oss konsumenter som efterfrågar fisk som fångats med hållbara metoder.

Även mot skolor drivs många projekt för att kommande generationer måste få veta hur viktigt det är att bevara våra marina miljöer. MSC bidrar med undervisningsmaterial och arbetar ständigt med att fisk och skaldjur som serveras i skolmatsalen ska ha fångats med hållbara metoder.

Vad kan jag som konsument göra?

Du som konsument kan också bidra genom att fråga efter det blå märket. På nätet går det också enkelt att söka vilka produkter, fiskdiskar och restauranger i vårt land som tillhandahåller MSC märkt utbud av fisk och skaldjur. Alla är dock inte anslutna till detta, så fråga när du står i din lokala butik och är sugen på fisk!

Här hittar du ett supergott recept på fisktacos med gös och mangosalsa.  Ät och njut

Fisktacos med mangosalsa

 

 


 

Wernamaten logo

Här hittar du mat- och vintips, recept, inspiration och annat smått och gott. Laga enkla vardagsrecept eller annorlunda recept till helg, fest och buffé.

Du kan även hitta din lokala producent där du kan köpa närodlat.

ANNONS

Var med i våra utlottningar och få våra recept!

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

du kanske också gillar…